Arribem al final de les entrevistes. Abans d’acabar volíem sentir i escoltar la veu de l’administració en el nostre estudi-documental. Per aquest motiu ens vam posar en contacte amb l’oficina del DARP de Montblanc, concretament amb el seu cap, el Sr. Jesús Semper. Ben aviat ens va dir que si, es va informar del projecte i vam quedar per dijous a primera hora de la tarda. El Jesús ja ens esperava a l’oficina. Comencem a parlar mentre decidim on gravem la conversa. Comencem parlant de la situació del sector primari a la comarca i a Catalunya en general. La situació és complicada, els preus que reben els pagesos són molt baixos. El Jesús va qualificar la situació de l’agricultura com a molt incerta. Tot i això va destacar diversos punts forts que la comarca té i que fan tenir una visió positiva els propers anys com són els diversos cellers que han sorgit els darrers anys, la majoria de gent jove, la qualitat d’aquest vins, la gran diferenciació de la comarca, l’aposta per la qualitat. Va demanar la modernització de les cooperatives i la seva integració tal com han fet diversos grups a la comarca. Ho tenim tot a la comarca; paisatge, vins de qualitat, agricultura ecològica, ceràmica, restauració, cases de turisme rural, monumentalitat… El desenvolupament rural és el gran potencial i la gran esperança de la Conca segons el Jesús.
També vam analitzar el paper de l’administració. Diverses entrevistes que hem fet no deixaven en gaire bon lloc el paper de l’administració. El Jesús va definir la relació com d’amor-odi i que s’està treballant en la simplificació de tràmits i documental. Va justificar el paper feixuc de l’administració a causa d eles garanties que ha d’oferir. Va explicar que cada cop es va més cap a la declaració responsable que facilita les coses a les persones que volen iniciar projectes i va qualificar com a molt important obrir un procés de racionalització i simplificació de l’administració. Una de les assignatures pendents de la comarca és la senyalització, sobretot pel que fa a les carreteres. Vam parlar d’uns quants temes més com el boicot del cava, la DO Catalunya, la possibilitat d’un mercat setmanal de productes autòctons… Abans d’acabar el Jesús i va reclamar la normalització del consum de vi a la comarca i a Catalunya i que el futur l’han de liderar els sectors respectuosos amb el medi.
Avui toca parlar de nosaltres, del nostre projecte. Amb aquestes dues entrevistes acabem la temporada regular d’entrevistes. Encara ens en queda alguna pendent que volem realitzar però ja seran dies concrets. 23 setmanes gravant, conversant, coneixent. 43 entrevistes aprenent, gaudint, reflexionant. 1306 fotos de paisatges, de persones, d’edificis… 2150 minuts de frases per pensar, guardar i seleccionar.
Ara ens tancarem als quarters d’hivern en ple agost per tal de començar a destriar els talls, reescoltar les entrevistes, marcar frases i començar a construir el documental i el llibre.
Us anirem informant de l’evolució del procés.
Volem donar les gràcies a totes les persones que ens heu seguit fins aquí.. Us seguirem informant de tot el procés, ens retrobem ben aviat.
Leandre Romeu, Josep Saperas, Damia Gallego, Ramon Maria Huguet