El Ball de Bastons de Montblanc va participar en el Festival Internacional “Praẑké Folklorní Dny” que va tenir lloc els dies 28, 29, 30 i 31 de juliol i 1 d’agost al casc antic de la ciutat de Praga (República Txeca).
Dijous 28 de juliol. 16:13h. Aeroport de Praga. Arriba un avió procedent de Barcelona i, barrejats enmig dels turistes, una quarantena de montblanquins disposats a fer ressonar els seus bastons al centre de Praga. De seguida es va veure que aquella no seria una sortida com les altres; temps just per deixar les maletes a l’habitació de l’hotel i tots els membres de l’expedició ja donaven tombs pels carrers de la bohèmia Praga. Òperes, núvols, llambordes, casals, faroles, catedrals, botigues, pluja, pubs i les “pivo” donaven la benvinguda als catalans.
L’endemà al matí, la històrica plaça de Wenceslau o “Václavské náměstí” –on es va llegir la declaració d’independència de Txecoslovàquia el 1918– era testimoni de la primera actuació del Ball de Bastons de Montblanc en terres txeques. Els montblanquins van demanar a l’organització del Festival actuar fora l’escenari, al mig de la plaça, barrejats entre el públic, amb les distàncies curtes acostumades a la plaça Major de Montblanc. Més de mitja hora de closos i patacades al so del flabiol van deixar bocabadats els praguesos per la duresa d’una ball que no havien vist mai, que els va deixar gairebé hipnotitzats durant tota l’estona que va durar l’exhibició. A la tarda, l’expedició montblanquina va complir el ritual praguès de fer una (o diverses) cerveses –“pivos” en txec– a la cerveseria més antiga de Bohèmia i una de les més antigues d’Europa, la U Fleků que data de 1499.
El dissabte 30, la cita bastonera era al cor de Praga, a la plaça Staroměstské náměstí, on hi ha el conegudíssim Rellotge Astronòmic de Praga (s. XV) i l’impressionant estàtua al predicador reformista txec Jan Hus. En aquesta ocasió, la pluja va obligar a fer l’actuació montblanquina sobre l’escenari però l’aigua no va deslluir l’exhibició catalana ja que va fer que fos més visible per a més gent. Malauradament, però, la desfilada de totes les comparses folklòriques pels carrers i places de Praga va haver de suspendre’s, tot i que els de la Conca no van quedar-se quiets i van anar a visitar el fastuós Castell de Praga –residència dels antics reis de Bohèmia i actualment del President de Txèquia– i la Catedral de Sant Vit (s. XIV). A les 6 de la tarda, a la Sala Noble de l’Ajuntament de Praga, l’alcalde de Praga Sr. Bohuslav Svoboda va rebre els caps de Colla del Ball de Bastons de Montblanc i va interessar-se per les danses ancestrals montblanquines i per l’origen dels bastons.
Per finalitzar la setmana adequadament no podia faltar un recorregut amb vaixell per l’amplíssim riu Vltava, afluent de l’Elba, on els montblanquins van poder apreciar perfectament tots els ponts que creuen el riu i el famós Pont de Carles, des d’on es va llençar a Sant Joan Nepomucè (patró de Txèquia) al riu. Per la tarda, la visita va continuar fins al Call Jueu de Praga on es va poder visitar la sinagoga, el cementiri i el museu de l’Holocaust. Al vespre, representants de l’organització del Festival Internacional “Praẑké Folklorní Dny” van entregar el diploma acreditatiu i un record del festival als membres del Ball de Bastons de Montblanc.
Dilluns al matí va ser el dia del comiat de Praga. El Ball de Bastons va dir adéu a una ciutat que els havia regalat cinc dies meravellosos, plens d’aventures, indrets màgics, noves experiències i que posseeix una gran vitalitat a tota hora del dia… i de la nit! Els de la Conca deixaven enrere d’aquesta manera els dies en què han portat l’ancestral dansa montblanquina a 1.800 km de la Vila Ducal.