Femme in Arts clou una segona edició amb molt d’anàlisi i participació.
Ø Unes 400 persones han passat per aquest certamen que combat la violència masclista amb creativitat femenina.
Els electroversos de Jansky, un grup d’electrònica rupturista integrat per Laia Malo, coneguda, entre d’altres aspectes, pel seu posicionament públic en defensa de la dona artista, i pel músic Jaume Reus, han tancat aquest diumenge al migdia la segona edició de Femme in Arts. Visibles a escena, el certamen impulsat per Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, el SIE i les àrees de serveis socials i atenció a la dona de l’Ajuntament d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià, que proposa combatre la violència masclista des de la reflexió i la creació femenina. Aquesta segona edició ha comptat amb un públic més participatiu que mai, que ha intervingut de manera molt activa als debats que s’han generat al voltant de les diferents projeccions cinematogràfiques: el documental Todas las mujeres que conozco, de la directora gallega Xiana do Teixeiro; i les pel·lícules de ficció Custodia compartida, del francès Xavier Legrand; i Brava, de Roser Aguilar. Tres films que analitzen des de diferents punts de vista la xacra de la violència masclista posant també el focus en com afecta aquesta violència als fills i filles de les dones maltractades. Un debat molt social que s’ha sabut complementar amb la part més lúdica del certamen: les actuacions musicals amb lletres compromeses de Jansky, diumenge; i Pentina’t Lula, considerades les Riot ladies catalanes, divendres.
Aquest diumenge, coincidint el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, prèviament a l’actuació de Jansky ha tingut lloc el Poetry Slam, un recital poètic protagonitzat per una vintena de dones de les Terres de l’Ebre, la majoria d’elles anònimes, que s’han fet visibles a escena recitant versos de marcat to feminista, molts d’ells de denúncia social esfereïdora posant nom i veu a diversos feminicides. “Estem molt contentes que les dones del territori se sentin seu Femme in Arts i que es pugui establir un diàleg entre totes”, afirma Anna Zaera, comissària del certamen. “Creiem que és molt important aquesta col·laboració de Lo Pati amb les àrees d’atenció a la dona perquè amb Femme in Arts aconseguim fer més visible aquesta xacra social que és la violència masclista”, assenyala per la seua banda, la directora de Lo Pati, Aida Boix.
L’altra novetat destacable d’enguany ha estat la incorporació d’una exposició de fotografies de la fotoperiodista Judith Prat. Amb el títol Ellas, són imatges preses durant les seues incursions a Nigèria i la República Democràtica del Congo, on les dones viuen una triple violència: la que pateix qualsevol persona en una situació de conflicte armat, la que pateixen específicament com a dones sent violades o raptades pel bàndol enemic i la de l’estigma que han d’afrontar en les seues pròpies comunitats, ha argumentat l’autora.
Femme in Arts ha estat coorganitzat per Lo Pati i les àrees de serveis socials i atenció a la dona de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d’Intervenció Especialitzada de Terres de l’Ebre que exerceix la Fundació Montsià, amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.