Eduardo Valderrey s’inspira en el riu Ebre per investigar els conceptes identitat i frontera en la primera residència artística d’Eufònic 2018.
Al llarg del mes d’agost també aterraran al Delta La Forasteria i Alba Rihe per explorar des de les espècies invasores fins a les sonoritats de l’aigua.
La identitat del lloc marcada pel riu Ebre com espai de trànsit i frontera natural entre dos espais. Aquest és el tema central que abordarà l’artista visual Eduardo Valderrey (Barcelona, 1963) durant la seua estada a la residència d’artistes que Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre té a Balada, al cor mateix del delta de l’Ebre i a pocs metres del riu. La seua serà la primera de les tres residències artístiques seleccionades en el marc d’Eufònic 2018 amb l’objectiu de fomentar la creació visual i sonora a partir del paisatge del Delta de l’Ebre.
Valderrey treballa des del 1996 en el projecte “Malpais” que analitza les relacions entre identitat i territori i les múltiples contradiccions que s’estableixen amb l’entorn construït, els no-llocs. Actualment ha donat un pas més cap endavant i treballa en un nou projecte “La piel ciega”, amb el qual investiga les relacions entre les polítiques de l’aigua i la idea de frontera. El treball de camp que durà a terme al Delta, on s’hi estarà fins al 31 de juliol, consistirà en crear una peça escultòrica i audiovisual relacionada amb l’entorn i que reculli també els espais d’ocupació que generen les arquitectures que travessen el riu. El resultat del seu treball es podrà veure a partir del dissabte, 25 d’agost a l’Oficina de Turisme d’Amposta.
Alba Rihe: “Narracions Líquides”
Després de Valderrey aterrarà al Delta l’agitadora cultural Alba Rihe (Barcelona, 1988), una de les integrants de Las Bistecs. Per a Rihe el Parc Natural del Delta de l’Ebre ofereix un paisatge sonor únic que ella captarà a través de diferents derives sonores, les quals seran tractades com a samples (porcions del so enregistrat) i compostes per crear un so d’ambient i orgànic que reflecteixi el ritme viscut en el context. Un experiment sonor amb el qual l’artista es pregunta si canvia la percepció sonora quan estem relaxats i a l’hora explorar les possibilitats líquides dels sons del Delta. Una veu electrònica conduirà l’experiència que es podrà escoltar al Mercat Vell de la Ràpita, el dissabte 1 de setembre. Rihe estarà allotjada a Balada del 2 al 10 d’agost.
La Forasteria i les espècies invasores
Finalment, la tercera residència artística d’Eufònic 2018 serà La Forasteria, un col·lectiu integrat per Laia Arqueros (Almeria, 1985), resident a Barcelona des del 2008; el músic Larry Rodriguez (Barcelona, 1977);
Mar Cianuro (Barcelona, 1987), de la revista feminista BRAVAS; i Oliver Mancebo (Vilafranca del Penedès, 1981), productor cultural i grafista. S’autodefineixen com intrusos allí on van d’aquí que al Delta vulguin explorar un dels temes més recurrents i mediàtics: les espècies invasores. S’hi aproparan durant els dies que estaran a Balada del 22 al 31 d’agost i ho faran indagant en les històries ocultes darrere del paisatge a través de la narrativa de la plaga. La seua idea és elaborar un catàleg transmèdia zoològic on barrejaran música, entrevistes i converses del dia a dia als mercats i les llotges. Basaran la seua recerca en invasors reals com el cargol maçana, el silur o el cranc blau i d’altres de la mitologia local o universal com els gambusins o els krakens. El resultat es podrà veure el dissabte matí, 1 de setembre, al Mercat Municipal d’Amposta.
Tota la programació Eufònic 2018
La programació d’Eufònic 2018 ja està tancada. El festival d’arts sonores i visuals de les Terres de l’Ebre arriba a la setena edició, que se celebrarà del 30 d’agost al 2 de setembre amb exploracions i experimentació sonora, actuacions audiovisuals i concerts, accions sonores en espais singulars i intervencions en el paisatge, amb Sant Carles de la Ràpita com a centre neuràlgic de l’eclosió musical del festival i una prèvia el cap de setmana anterior, del 23 al 26 d’agost quan s’inauguraran les instal·lacions artístiques repartides pel territori. Més de 50 artistes de deu nacionalitats diferents, amb gran presència femenina, en 20 espais o escenaris en sis poblacions, quatre instal·lacions artístiques, sis tallers i 15 ponents en la jornada professional #supportvisualists.