El passat divendres 20 d’abril va tenir lloc a Santa Coloma de Queralt la VI jornada cinematogràfica Imatges que fan Història, organitzada per l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB).
Una setantena de persones van assistir a aquesta projecció que donava el tret de sortida dels actes de Sant Jordi a Santa Coloma de Queralt.
En aquesta ocasió, l’Arxiu Comarcal va presentar a Santa Coloma dues pel·lícules del vallenc Josep Albareda: el motocròs de 1968 i l’actuació de la Colla Vella Xiquets de Valls a la Plaça Major de la vila el 1970. El passat mes de novembre, l’autor i propietari d’aquests films, el cineasta amateur Josep Albareda, va lliurar directament el material a l’Arxiu Comarcal. Posteriorment, es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt i el cedent en el qual s’estableix que les pel·lícules es donen al consistori per a la seva transferència a l’ACCB. La pel·lícula del motocròs està sobre suport Súper 8 i la de l’actuació de la Colla Vella és de 16mm. Per la seva òptima conservació, les dues han estat dipositades a la Filmoteca de Catalunya. L’Arxiu Comarcal s’ha encarregat de la seva digitalització.
Per completar la projecció, també es va reproduir la pel·lícula de la Visita de la Verge de Fàtima de l’any 1950 i la de la festa de Sant Jordi celebrada l’any 1967 a Santa Coloma de Queralt. La primera va ser cedida per Cristòbal Martínez, la segona per Marcel Panadès.
Aquestes jornades cinematogràfiques, que remunten al 2005, formen part d’una campanya de recuperació de pel·lícules que pretén conservar el material en les seves òptimes condicions així com també promoure la seva digitalització i posterior difusió.
L’acte va ser presentat per la regidora de cultura de l’Ajuntament colomí, Angelina Nogués i per part de l’Arxiu Comarcal hi van intervenir Lali Albareda, arxivera, i Núria Vilà, responsable d’imatge i reprografia. Albareda va incidir en la importància de la recuperació del material audiovisual sobre suports avui dia obsolets, com ara el súper 8, el 16 mm o els VHS. Per la seva banda, Vilà va parlar de l’edició del muntatge audiovisual que es presentava i dels aspectes més tècnics dels films.
Val a dir que va ser una jornada molt participativa ja que es va comptar amb la intervenció d’algun dels assistents. La taula presidencial va cedir la paraula a Ramon Orga, a Robert Vilà i a Marcel Panadès. Ramon Orga va ser un dels organitzadors d’aquell motocròs de 1968 i va aportar unes pinzellades de les vivències d’aquell dia. Robert Vilà, casteller, va explicar alguna anècdota de la jornada castellera. Marcel Panadès, cedent de la pel·lícula de Sant Jordi i organitzador d’aquella jornada, va recordar l’èxit d’aquella celebració.
[row]
[col col=12] [/col]
[/row]
Cal destacar que també s’ha comptat amb la col·laboració de l’unió de botiguers Comerç Santa Coloma. Des del dissabte 21 fins el dissabte 28 d’abril, el muntatge audiovisual d’aquestes VI jornades de cinema es podrà veure a algun dels establiments que en formen part. Els comerços són els següents: bar Montserrat, bar la Segarra, Bara Ferraters, Cal Bartra, Cal Casajoanes, Cal Cotillaire, Cal Sugranyes, supermercat Condis, electrodomèstics Pontnou, Estètica Eva Orga, Farmàcia Ximenos, Ferrateria Ol-Pat i restaurant la Barbacana.