Carles Viarnès, al piano, i Alba G. Corral, als visuals, fan tàndem per donar el tret de sortida a la sisena edició d’Eufònic
El pianista Carles Viarnès, mestre de la neoclàssica que utilitza les noves tecnologies per portar la música a àmbits més que sorprenents, farà tàndem aquest dijous, 31 d’agost, amb Alba G. Corral, mestra de les arts visuals capaç de crear atmosferes de gran bellesa conceptual, per inaugurar la sisena edició d’Eufònic, Arts Sonores i Visuals de les Terres de l’Ebre.
Els dos artistes estan força vinculats al festival i ara actuaran junts reeditant una col·laboració poc habitual que servirà per reforçar i rellançar d’una manera més determinant les seues creacions. Serà una inauguració d’alta volada per a un festival que convertirà Sant Carles de la Ràpita i les Terres de l’Ebre en el centre neuràlgic de l’avantguarda de l’art sonor i visual. La inauguració tindrà lloc a les 20:15 a l’auditori Sixto Mir de la Ràpita, estrenat aquest estiu. Serà el tret de sortida de quatre dies intensos on la música es combinarà amb instal·lacions creades expressament per a l’ocasió, tallers i també activitats lúdicofestives.
Una cinquantena d’artistes, més de la meitat dones, de diferents països oferiran 23 actuacions musicals en diferents espais. Les més experimentals al Mercat Vell; les més intimistes a l’Església Nova; i les més festives i nocturnes al Pavelló Firal. Entre els noms destacats cal esmentar Indian Wells, amb el seu techno lluminós, o el clàssic de l’electrònica britànica Bola. La part més lúdica té el seu màxim exponent en dos activitats que formen part de l’ADN de l’Eufònic des del començament: el vermut als Ullals de Baltasar, enguany a càrrec de Les Sueques i el seu pop vitalista i energètic; i la festa final al Xiringuito de la Costa, un punt final que posaran l’eletrorumba desacomplexada de Ladilla Rusa.
Però més enllà de la música, un dels elements més singulars d’Eufònic és la seua vinculació amb el paisatge del Delta i l’impuls de creacions artístiques sonores i visuals gestades in situ i que es projecten en forma d’instal·lació o de representació durant els dies del festival.
Així hi trobem a Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre Lo vulnerable de Lola Guerrera, una galàxia feta a partir d’elements de la natura recol·lectats al Delta; In Between, de l’italià Fabio Perletta, la primera versió d’un projecte en el qual s’examina el potencial sonor de l’arròs, a l’antic Molí d’Oli d’Ulldecona; Autovector, de Román Torre, a l’ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Vinaròs, on l’artista es proposa il·lustrar com són i com es comporten elements orgànics tan nostres com l’oli i el vi a un nivell molecular. També molt lligada al territori hi ha la instal·lació dels francesos Sandra i Gaspard Bébié-Valérian que han treballat en una versió del seu projecte Frack aplicat al fallit projecte Castor, situada a la Cisterna del Vall d’Alcanar. I també sobre el projecte Castor ha treballat Jordi Espuny, fent una sonificació de les injeccions de gas que van provocar els terratrèmols, al Museu de Tortosa.
En total hi ha 7 instal·lacions en diferents municipis de les Terres de l’Ebre (Alcanar, Amposta, Miravet, Tortosa, Ulldecona i Vinaròs) i vuit tallers i activitats formatives. La majoria de les actuacions són gratuïtes, excepte les actuacions al Pavelló Firal i a l’Església Nova.
En l’edició del 2016, més de 4.000 persones van passar per aquest festival que enguany incrementa el nombre d’activitats i es fa més internacional encara. Enguany hi ha un punt d’informació i venda d’entrades al carrer Gorria, 8 de Sant Carles de la Ràpita, que estarà obert d’11 a 14:00 hores i de 17:00 a 21:00 hores a partir d’avui dimarts.