Èxit d’assistència a la primera jornada.
L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) ha organitzat un bon grapat d’activitats per la Setmana Internacional dels Arxius d’enguany.
La primera jornada va ser el passat dia 3 de juny. A la capella de l’Antic Hospital de Santa Magdalena, seu de l’Arxiu, es van efectuar dos actes que van tenir una gran acceptació per part del públic assistent. A les 18h, es va dur a terme un acte acadèmic sobre la figura de Ramon Muntanyola i Llorach; així com una exposició de documents i imatges relacionades amb el mossèn que es conserven a l’ACCB. A l’acabar, es va procedir a la inauguració de la projecció “La vida de pagès”, una exposició d’imatges del Mas de la Sabatera i el seu entorn. Una seixantena de persones van assistir a aquesta primera jornada.
Acte sobre Ramon Muntanyola
Al 2017 se celebra el centenari del naixement de l’espluguí Ramon Muntanyola i Llorach. Va guanyar uns Jocs Florals i va ser nomenat Mestre en Gai Saber. A banda de la seva tasca com a mossèn, és recordat també per la seva gran defensa a la llengua catalana.
Coincidint amb aquesta commemoració, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va organitzar un acte acadèmic i una exposició de documents relacionats amb el mossèn que es conserven a l’ACCB. Bàsicament, a l’exposició, es podien veure retalls de premsa, material del Casal de l’Espluga de Francolí, correspondència personal, llibretes de sermons, poemes i també agendes personals que daten del 1942 al 1958 on, per exemple, es detallen misses i funerals.
En el mateix, varen intervenir el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet i Ribé; el director de l’Arxiu, Josep M. Porta i Balanyà; el president de l’Associació Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca i president del Consorci del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep Gomis i Martí; el coordinador dels actes del Centenari del naixement de Ramon Muntanyola, Josep M. Vallès Martí i l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu i Domingo.
En primer lloc, el president del Consell va destacar la tasca dels arxius envers la preservació del patrimoni documental, i concretament, la de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. En aquest sentit, va fer especial esment en els importants esforços de digitalització de documentació que, durant anys, es du a terme des de l’ACCB. D’altra banda, va ressaltar també la figura de l’arxiver, a vegades poc reconeguda, però amb molta responsabilitat social la societat ja que salvaguarda la memòria col·lectiva.
A més, Benet, va lamentar que l’Arxiu Comarcal té un problema endèmic de manca d’espai. Celebra que s’estiguin duent a terme reformes per optimitzar l’espai disponible, però reconeix que no són suficients i que s’ha de buscar una solució al problema.
El director de l’Arxiu, Josep M. Porta, entre d’altres aspectes, va comentar els cinc punts bàsics que es pretenen assolir a través del Dia Internacional dels Arxius. Primerament, cal conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius ja que aquests constitueixen la base dels seus drets i la seva identitat. A més, convé fer avinent als dirigents sobre la transcendència de la documentació històrica i la bona gestió documental; així com també, sensibilitzar tant el sector públic com privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne l’accés. Un altre punt bàsic que cal promoure és la difusió a la ciutadania de la singularitat dels documents conservats als arxius. I per últim, però no menys important, promoure, millorar i donar a conèixer la imatge dels arxius, entesos com un equipament de primer nivell; en el cas de Catalunya, la Xarxa d’Arxius Comarcals junt amb l’Arxiu Nacional, constitueixen una vertadera estructura d’Estat.
Per acabar el seu discurs, Josep M. Porta, va fer referència a mossèn Muntanyola; concretament, va llegir tres documents que mostren el seu tarannà catalanista.
Per la seva banda, Josep Gomis va recordar vivències compartides amb Muntanyola i va recordar que era una persona propera i un mossèn de caràcter juvenil necessitat del contacte amb la gent. Va fer esment del seu caràcter conciliador, malgrat que els esdeveniments de la Guerra Civil afectaren molt negativament el seu entorn familiar, atès que el seu pare i el seu germà foren assassinats.
Josep M. Vallès, coordinador dels actes de commemoració del centenari, va explicar la biografia de l’homenatjat. Va destacar els esforços de Muntanyola per defensar el catalanisme i va detallar les curiositats dels diferents documents que es conserven a l’Arxiu Comarcal. “Muntanyola és un personatge que deixa rastre”, va assegurar Vallès.
Finalment, Josep Andreu, alcalde de Montblanc, va destacar l’estima que Muntanyola tenia a Catalunya. Va fer una reflexió sobre la immensa fe que el mossèn tenia en el país i la seva voluntat de reconciliació. Amb tot això, va assegurar que tot i ser una persona senzilla, tenia molta influència social. Per acabar, va titllar a Muntanyola com un exemple del catalanisme de la nostra comarca. En aquest sentit, va dir que el sentiment patriòtic i l’estima a Catalunya per part dels montblanquins i habitants de la Conca, ho devem en part, a personatges com Ramon Muntanyola.
Inauguració de la projecció La Vida de Pagès
A l’acabar aquest acte, a dos quarts de vuit del vespre, es va inaugurar l’exposició La vida de pagès. Concretament, es tracta d’una projecció de fotografies dels primers 35 anys del segle XX del Mas de la Sabatera i del seu entorn, pertanyents al fons Joan Fontanillas Ginabreda, custodiat a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
Núria Vilà, tècnica de l’Arxiu Comarcal, va encarregar-se de presentar la projecció. Es tracta d’una mostra de fotografies molt il·lustratives de la vida quotidiana d’aquells temps, de la verema, de la feina dels masovers de la finca, del moment de batre el gra o dels primers automòbils utilitzats a la vida de pagès.
Fontanillas, l’autor de les fotografies, fou un botiguer barceloní i fotògraf català. L’any 1926 es va casar amb Mercè Julià i Sabaté, pubilla del Mas de la Sabatera de Prenafeta, amb qui va tenir quatre fills. El 1931 va ingressar a l’Associació Fotogràfica de Catalunya, on va ser nomenat tresorer. És conegut per la seva tasca com a afeccionat a la fotografia, i fins i tot, en el seu recorregut com a fotògraf, va guanyar nombroses medalles.
Val a dir que vam comptar amb la presència de Mercè Fontanillas Julià, filla de l’autor de les fotografies, juntament amb la seva família. El director de l’ACCB, Josep M. Porta, va fer-li l d’una còpia de la projecció.
A l’acabar la presentació, al claustre, mentre l’Arxiu va convidar a una copa de cava i galetes als assistents, es va poder gaudir de la projecció de fotografies.
Aquesta projecció estarà oberta al públic tot el mes de juny, de dilluns a divendres, en horari de 8h a 15h.