El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.
Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, Cinema i Turisme terres LAB, dos propostes paral·leles i complementàries impulsades per la productora ebrenca Filmsnòmades amb l’objectiu de compartir i donar a conèixer a través de l’audiovisual destinacions de turisme natural i iniciatives de turisme sostenible d’arreu del planeta, així com projectar les Terres de l’Ebre dins de Catalunya i l’Estat com un espai idoni per debatre i analitzar estratègies que ajudin a crear consciència sobre la necessitat de preservació de determinats valors culturals i paisatgístics.
Terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL és el primer festival especialitzat en turisme que se celebra a Catalunya i l’Estat espanyol i naix amb el partenariat d’ART e Tur, el Festival Internacional de Cinema Turístic de Portugal, justament el 2017 l’any Internacional del Turisme Sostenible, declarat per la UNESCO. “Estem en una zona que és Reserva de la Biosfera i pensem que tant el terres Catalunya com el terres LAB poden contribuir a que les Terres de l’Ebre siguin un referent internacional en l’àmbit del turisme sostenible”, ha apuntat Santi Valldepérez, director del festival en la roda de premsa de presentació que s’ha fet aquest matí al Museu de Tortosa.
“És un festival que es fa a Tortosa però en clau de país i amb projecció internacional”, ha assenyalat per la seua banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel tot destacant que a la inauguració assistirà el director general de Turisme, Octavi Bono; i a la cloenda i lliurament de trofeus el conseller d’Empresa, Jordi Baiget
Les 98 pel·lícules que participaran al terres Catalunya provenen de dotze països diferents (Espanya, Itàlia, Portugal, Gran Bretanya, Alemanya, Eslovènia, Brasil. Perú, Mèxic, Estats Units, Taiwan i Índia). 69 són films turístics, 22 documentals i 7 films corporatius i es projectaran dimecres i dijous de 7 de la tarda a 11 de la nit a les dos sales de l’auditori Felip Pedrell de Tortosa. Divendres a la tarda, tindrà lloc el lliurament dels guardons a l’hotel Villa Retiro de Xerta, i dissabte a la tarda es projectaran les pel·lícules guanyadores a l’auditori. En total hi haurà 42 premis corresponents a les diferents categories i subcategories del festival (comunicació turística, documentals i comunicació corporativa) més mencions especials i premis tècnics.
El congrés terres LAB està coordinat per Jordi Tresserras del Laboratori de Patrimoni, Turisme Cultural i Creativitat de la Universitat de Barcelona (LABPATC ), i s’hi han programat sis conferències, quatre taules rodones, dos casos d’estudi i una presentació. Entre els ponents cal destacar la responsable de la Càtedra UNESCO de la Universitat de París – La Sorbonne, Maria Gravari Barbas que parlarà d’imaginaris culturals i turisme; Eugeni Osácar, un dels màxims especialistes en cinema i turisme de Catalunya. Els professors Pere Parramon (Universitat de Girona) i Xavier Medina (UOC) analitzaran l’impacte que el rodatge de la sèrie Joc de Trons ha tingut a la ciutat de Girona. Mentre que les taules rodones debatran temes com el rol de la comunicació en el turisme sostenible o la influència del cinema en les destinacions turístiques.
Paral·lelament s’ha organitzat un Dia del Turisme Sostenible a MónNatura Delta en el qual s’han programat diverses conferències. La de l’instagramer ebrenc Jonatan Rius, i la de Belén Carmona, de la comunitat de viatgers Minube, per la seua implicació en la campanya de l’Organització Mundial del Turisme envers el Turisme Sostenible. Entre les activitats paral·leles, cal destacar dues exposicions fotogràfiques: la que aquest dijous inaugurarem a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Costa Rica, el petit gegant de la biodiversitat. És una exposició de fotografies realitzades pel fotògraf Álvaro Cubero, cedida per B the Travel Brand. I Regards croisés sur l’avenir de le planète, de l’ONG francesa An Eye For An Eye que s’instal·larà al vestíbul de l’auditori Felip Pedrell.