Lo Pati impulsa l’ExtincióFest un certamen multidisciplinari sobre l’extinció d’espècies i l’autodestrucció humana .
Comissariat per Oriol Fuster proposa set actuacions entre les quals hi ha concerts, presentacions i conferències.
[row]
[col col=6]
Maria Arnal i Marcel Bagès
[/col]
[col col=6]
Claudia Crabuzza
[/col]
[/row]
Cada any s’extingeixen entre 30.000 i 140.000 espècies arreu del planeta en allò que els científics han anomenat l’Holocè o la sisena extinció de masses. Estem davant d’una pèrdua catastròfica de biodiversitat i es calcula que en les properes dècades un 50% de les espècies que existeixen actualment hauran desaparegut. La causa principal és l’activitat humana al planeta, una espècie que provoca l’extinció d’altres espècies i la seua pròpia autodestrucció. Aquest és l’argument de base en el qual es fonamenta l’ExtincióFest, un nou certamen impulsat per Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, un centre vinculat intrínsecament al paisatge.
“Que les Terres de l’Ebre siguem Reserva de la Biosfera, un reconeixement molt potent a nivell d’excepcionalitat mediambiental, ens dóna la responsabilitat de reflexionar sobre aquests temes i anar més enllà dels plantejaments imperants”, apunta Oriol Fuster, narrador, activista i comissari de la proposta. “Les actuals dinàmiques econòmiques i socials ens porten no només a carregar-nos el planeta sinó a autodestruir-nos a nosaltres mateixos com espècie. L’expressió artística pot ser una eina per plantejar reflexió i és en les comunitats espontànies que generen espais com un festival que poden iniciar-se accions o pràctiques de canvi”, afegeix.
L’ExtincióFest ha agafat com a logotip el rellotge de sorra dins d’un cercle que és el símbol de la campanya internacional sobre l’extinció, i es celebrarà els dies 5 i 6 de maig a Lo Pati. Hi haurà set actuacions, entre elles concerts com el que oferiran el duo Maria Arnal i Marcel Bagès interpretant temes del seu treball Verbena o la cantant algueresa Claudia Crabuzza, que també presenta nou disc,Com un soldat, premi Tenco del 2016 al millor àlbum italià en llengua minoritària; i espectacles de petit format i poesia com Alcohols, de Núria Martínez-Vernis i Martí Sales. Pel que fa a les xarrades tindrem a Joan Maria Minguet, ideòleg-activista i expresident de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA-AICA Catalonia); i els periodistes musicals Nando Cruz i Luis Costa, especialistes en dos estils musicals pràcticament extingits, l’indie i el bacalao (que punxarà Luis Bonías, un dels mítics Djs valencians), l’evolució dels quals és també representativa de la deriva autodestructiva dels models neoliberals i patriarcals. “Hem volgut donar espai a veus i narratives que mostren processos d’extinció i autodestrucció i n’extreuen bellesa o acció”, assenyala Fuster.