Nit de premis i reivindicació del vi fet a la DO Conca de Barberà.
El divendres dia 5 de juliol, a les 21,30h a l’Art Restaurant de l’Espluga de Francolí, es va celebrar l’entrega dels premis als vins guanyadors del XXIII Concurs de Vins i Caves de la DO Conca de Barberà amb la presència de la majoria de professionals del sector vitivinícola de la DO Conca de Barberà.
A l’acte van assitir un centenar de persones vinculades al món del vi de la Conca de Barberà: viticultors, pagesos, celleristes, enòlegs, etc. A l’acte també va estar present el president de la DO Conca de Barberà, Carles Andreu, acompanyat de Julieta Foraster, presidenta de l’Associació d’Embotelladors de Vins i Caves de la Conca de Barberà, d’Anton Vallvé, director dels serveis territorials de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Tarragona, de Maria Jesús Martín, alcaldessa de l’Espluga de Francolí i de Josep Mª Poca, Conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
Els joves viticultors pugen amb força
Aquest any el certament destaca perquè es manté el nivell de premiats i reconeixements als joves celleristes de la denominació. D’aquesta manera sembla que les noves generacions de viticultors de la Conca es consoliden elaborant caldos de qualitat. De fet, aquesta tendència reforça la reivindicació que en el seu discurs va fer el president de la DO, Carles Andreu, on va assenyalar la importància d’elaborar el raïm de la Conca de Barberà dins la mateixa Conca, apostant pel producte i el territori, assenyalant “que el futur passa per aquí i no n’hi ha altre”.
Però a més, també es confirma aquest any la feina ben feta des de les cooperatives amb uns vins molt ben elaborats ja que també han rebut la seva recompensa amb una bona qualifiació. Un altre fet destacat és la consolidació de la categoria “negre trepat” després que l’any passat se’n fés el primer premi centrat en aquesta varietat única a la DO Conca de Barberà.
El tast del concurs va ser el dia 30 de maig i es va celebrar al restaurant Molí del Mallol de Montblanc. Es van presentar 89 mostres que es repartien en 11 categories de producte. Del total de mostres presentades 70 corresponien a vins – d’aquests 22 eren blancs, 7 rosats i 41 negres – , i 19 caves. A diferència d’altres edicions aquest any la categoria més concorreguda ha estat la de blanc jove amb 15 vins. Pel que fa a la categoria de negre trepat i negre jove s’ha notat un augment de la participació, en negre trepat s’han passat de 5 a 9 vins i en negre jove de 4 a 10.
El concurs de Vins i Caves de la DO Conca de Barberà representa una cita important per als cellers que s’hi presenten. Es tracta d’un tast “a cegues”, és a dir, que en el moment del tast no es coneix el celler ni la marca d’on prové el vi. En el tast s’avalua en quantitat i qualitat les característiques visuals, olfactives i gustatives. Entre aquestes característiques hi ha l’estructura, l’harmonia, i la permanència en boca, etc. Per això és un moment especial pels cellers l’entrega d’aquests guardons.
DO Conca de Barberà














