escolta el programa 0 de El Portell de le lletres
El passat divendres 29 d’abril va començar el nou programa de ràdio Montblanc, La Veu Jove de la Conca, El Portell de les lletres
__
El programa número 0 va comptar amb la presència de les persones que a partir d’ara el faran possible. Així hi eren: en Joan Casellas, coordinador del projecte i presentador del programa; Elisenda Rossell, professora de l’Institut Martí L’Humà i responsable de les falques dramàtiques del programa; Victòria Mateu, tresorera de l’AMPA, en Ramon M. Huguet, director de la ràdio i tècnic de so del programa: la Joana Peñaranda, responsable de producció, i fins a 18 alumnes que han participat en la realització de les falques històriques.
Així doncs, a la “peixera” de la ràdio i al control i estudi de gravació estaven plens a vessar, però amb un silenci responsable i cares de satisfacció.
En primer lloc, va parlar en Joan Casellas, com a coordinador i presentador, que va comentar com va néixer el projecte i el concepte: programes d’una hora de durada amb professionals vinculats a la història de la comarca i que compte amb dues o tres falques dramàtiques realitzades per alumnat de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Martí L’Humà, sota la direcció en l’apartat de llengua de la professora l’Elisenda Rossell i la supervisió tècnica de Ramon Maria Huguet qui dos cops per setmana s’acosta a l’institut per assessorar-los.
L’Elisenda Rossell va explicar la tasca desenvolupada pels alumnes per realitzar les falques dramàtiques: rebre el text de l’historiador, entendre’l, fer-se’l propi, pensar i adaptar un guió narratiu, posar-hi veus i afegir-hi sons adequats a la narració escrita pels propis alumnes; alhora va comentar la importància de poder desenvolupar habilitats comunicatives que estan poc presents en el currículum d’ensenyament.
Després va parlar Victòria Mateu, tresorera de l’AMPA de l’Institut, que va comentar que se sentia molt satisfeta de col·laborar econòmicament en un projecte d’aquestes característiques veient les cares de satisfacció dels i de les alumnes.
Posteriorment van poder-se escoltar fins a tres falques fetes per l’alumnat, on aquests van parlar sobre que els semblava un programa de ràdio que acosta la història als oients; què valoraven de la seva col·laboració en els guions, posant-hi veus o des de la vessant tècnica; la sorpresa de conèixer fets històrics del passat que desconeixien; les dificultats de posar una veu adequada als personatges i posar-se a la pell dels protagonistes de la història; qüestions divertides que han sorgit; l’aprenentatge de la part tècnica i les múltiples repeticions de les falques que han hagut de realitzar per aconseguir un resultat satisfactori i l’alegria que reporta que, finalment, la feina feta, surti per antena.
Finalment, en Ramon Maria Huguet va valorar la seva contribució en les qüestions d’assessorament als alumnes que han après com funciona un estudi de gravació de ràdio i l’esperança que alguns d’aquests nois i noies agafin afició per la ràdio.
I ara, el primer programa: la Conca fa milions d’anys.
I aquests divendres, dia 6 de maig, tindrem amb naltros a Joan Cartanyà i Martí, del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, que ens ubicarà en una època molt llunyana, on encara no hi havia éssers humans i del què ens explicarà el clima, el paisatge i les espècies vives que hi havia en aquest racó de món que ara anomenem Conca de Barberà … i també, i molt important, com sabem el què sabem.
Aquest programa el podeu escoltar a la ràdio els divendres de 8 a 9 del vespre, els dissabtes de 4 a 5 de la tarda i els dijous de 9 a 10 del matí. També us els podeu descarregar amb MP3 des de la plana web de ràdio Montblanc, a “la ràdio a la carta”.
Aquest programa de ràdio Montblanc, la Veu Jove de la Conca, el fan possible en Joan Casellas a la coordinació i presentació, la Joana
Peñaranda a la producció i en Ramon M. Huguet als controls tècnics, amb la col·laboració de l’Elisenda Rossell, de l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i de l’AMPA de l’Institut Martí l’Humà.