Aquest any l’edició del XXI Concurs de vins i caves, que cada any organitzen conjuntament el Consell Regulador de la Denominació d’Origen i l’Associació d’Embotelladors de vins i caves de la Conca de Barberà, s’ha celebrat al Restaurant Art de l’Espluga de Francolí.
–
Els noms dels premiats es faran públics en un sopar la primera setmana de juliol.
Durant el matí es va celebrar el tast professional per escollir els vins guanyadors del 21è concurs de vins de la DO Conca i després es va fer un dinar conjunt amb el jurat.
El comitè de tast ha estat integrat per 15 enòlegs i professionals del sector vitivinícola que van donar la puntuació als diferents vins presentats.
Tots els cellers han estat convidats a participar i només poden presentar un vi i cava per categoria. Hi ha tres panells de tast formats per cinc persones cada un. En funció del nombre de vins es configuren els panells de manera que cada grup tasta el mateix nombre de mostres. Els vins que s’han presentat procedeixen d’una vintena de cellers de la DO Conca i estan dividits en 10 categories (blanc jove, blanc fusta, rosat, negre jove, negre jove fusta, negre criança, negre reserva, cava brut, cava brut nature i cava rosat).
El concurs de Vins i Caves representa una cita important per als cellers que s’hi presenten. Es tracta d’un tast “a cegues”, és a dir, que en el moment del tast no es coneix el celler ni la marca d’on prové el vi. En el tast s’avalua en quantitat i qualitat les característiques visuals, olfactives i gustatives. Entre aquestes característiques hi ha l’estructura, l’harmonia, i la permanència en boca, etc
A principis de juliol es farà el sopar de germanor del sector on es donaran a conèixer els vins guanyadors i es repartiran els premis del concurs i el premi Jaume Ciurana a un dels cellers de la zona.