L’ARXIU COMARCAL ORGANITZA UNA EXPOSICIÓ SOBRE LES FESTES CULTURALS PATRIÒTIQUES DE MONTBLANC.

Santuari de la Mare de Déu de la Serra. La multitud d’assistents admiren la senyera de l’Orfeó Montblanquí, recent beneïda. Col·lecció de Postals de l’Arxiu Comarcal.
En el marc de la commemoració del centenari de les Festes Culturals i Patriòtiques celebrades a Montblanc el 12 de febrer de 1922, l’Arxiu Comarcal ha preparat una exposició de fotografies i documents relacionats amb la jornada esmentada. La inauguració, oberta a tothom, tindrà lloc el diumenge 13 de febrer, a les 10.30 h, al claustre de l’antic Hospital de Santa Magdalena de Montblanc.
La celebració de les Festes Culturals i Patriòtiques és considerada una de les fites històriques del catalanisme montblanquí, ja que es van convertir en un esdeveniment social de gran transcendència. L’objectiu principal era fer arribar els ideals de catalanitat a la societat montblanquina. Tal fou la rellevància de l’esdeveniment que es va comptar amb la presència de personatges clau de la Mancomunitat de Catalunya, amb Josep Puig i Cadafalch com a president.
La celebració, organitzada per l’Ajuntament de Montblanc, l’Orfeó Montblanquí, la Joventut Nacionalista i el setmanari La Nova Conca, va iniciar al matí, amb la benedicció i entrega de la senyera de l’Orfeó. Seguidament, a la plaça, va tenir lloc l’acte d’homenatge a Enric Prat de la Riba, amb el descobriment d’una placa que li donava nom a la plaça. Havent acabat, tots els assistents van gaudir de la festa ballant sardanes. Al migdia, es va formalitzar la cessió de la torre-portal del Bové a la Mancomunitat de Catalunya, en aquell moment propietat de Nativitat Sabaté, esposa de Josep M. Rendé. La jornada va continuar amb un dinar, i a la tarda-nit, concerts i un ball de societat.
Per tal de commemorar el centenari d’aquesta diada montblanquina en clau catalanista, l’Ajuntament de Montblanc ha organitzat un conjunt d’actes en els quals l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) s’hi ha adherit. De fet, la inauguració de l’exposició organitzada per l’Arxiu Comarcal serà l’acte que donarà el tret de sortida de la festa.
La mostra documental es podrà veure fins a finals de març al claustre de l’antic Hospital de Santa Magdalena, en horari de dilluns a divendres, de 9 h a 14 h i de 15.30 h a 18 h. A més, pensant amb aquelles persones que no es poden desplaçar a l’exposició del claustre de la seu de l’Arxiu, a partir del dilluns 14, a la pàgina web de l’ACCB també hi haurà disponible l’accés a una exposició virtual que permetrà veure una pinzellada dels documents més visuals relacionats amb les Festes Culturals i Patriòtiques de 1922.

El president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, descobreix la placa en record a Enric Prat de la Riba i que donà nom a la plaça. Fons Vicenç Baldrich.
DIA: Diumenge 13 de febrer de 2022
LLOC I HORA: 10.30h, antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc. Raval de Santa Anna 12.
Resum: La inauguració de l’exposició organitzada per l’Arxiu Comarcal dóna el tret de sortida dels actes de commemoració del centenari de les Festes Culturals i Patriòtiques de Montblanc. Un cop finalitzada la inauguració, que comptarà amb la presència d’autoritats municipals i del Govern de la Generalitat, s’anirà en comitiva cap a la resta d’actes: descoberta placa commemorativa, mostra de documents al Museu Comarcal, després cap a la plaça per sortir juntament amb el Seguici Popular cap al Santuari de la Mare de Déu de la Serra per l’acte de benedicció de l’estendard de la coral Flor de Lis, amb una glosa del centenari a càrrec de l’historiador Gabriel Serra i cloenda de l’acte a càrrec de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. Havent acabat, sardanes a la plaça Major.
Per tant, durant tot el matí hi haurà un conjunt d’actes, organitzats per l’Ajuntament de Montblanc en commemoració a les Festes Culturals Patriòtiques celebrades el 12 de febrer de 1922, que van comptar amb la visita del President de la Mancomunitat Josep Puig i Cadafalch i que van esdevenir una fita històrica del catalanisme.

Ballant sardanes a la plaça Prat de la Riba. Fons família Monfar de Montblanc.