Una exposició inèdita al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.
–
La inauguració de la mostra coincideix amb la presentació del llibre Maties Palau Ferré i el seu paradís, d’Antonio Salcedo Miliani.
–
Coloristes dones d’enormes ulls ametllats; lluminosos paisatges d’aire cubista; peixos, fruites, flors… Són temes característics de l’obra del pintor de Montblanc Maties Palau Ferré (1921-2000), un dels principals exponents de l’art del segle XX a la demarcació de Tarragona. El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) exposa ara trentena d’olis, tintes xineses, ceres, ceràmiques i escultures de l’artista, la major part de les quals no s’havien exposat mai públicament. La mostra coincideix amb la publicació del llibre Maties Palau Ferré i el seu paradís, del doctor en Història de l’Art i professor de la URV Antonio Salcedo Miliani. El volum està coeditat per la Diputació de Tarragona i Viena Edicions, dins la col·lecció Tamarit.
Josep Poblet destaca la universalitat del pintor de Montblanc, en un acte inaugural que ha omplert de gom a gom el MAMT.
El president de la Diputació, Josep Poblet, ha inaugurat l’exposició i presentació del llibre, en un acte celebrat aquest divendres al vespre al MAMT. El museu s’ha omplert de gom a gom de persones que no s’han volgut perdre l’oportunitat de contemplar una mostra única de l’obra de l’artista. Entre els assistents, diversos artistes del territori –Mariano Rubio, Marià Casas…-, així com nombrosos veïns i veïnes de Montblanc. Ha participat en la inauguració el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs; l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; el president de la Fundació d’Art-Museu Palau Ferré, Rafael Mas, i l’autor del llibre, Antoni Salcedo, amb la presència de la directora del MAMT, Rosa Ricomà.
En el seu parlament, Josep Poblet ha destacat l’estima que Maties Palau Ferré tenia per la vila de Montblanc i la comarca de la Conca de Barberà, així com la projecció internacional de l’artista: “De la vida local en va fer un element d’universalitat, i aquest és el seu gran mèrit i pel qual continua viu en l’univers de l’art. Antonio Salcedo s’ha referit a Montblanc com la “font d’inspiració” de Palau Ferré, mentre que Jordi Agràs ha parlat de l’amor que l’artista –que ha qualificat de “genial” – sentia cap a la vila ducal i cap a tot Catalunya. De la seva part, l’alcalde de Montblanc n’ha glossat la figura, així com les seves vivències i la seva petjada a la vila.
La mostra
L’exposició de l’artista montblanquí inclou obres procedents de col·leccions particulars, tot i que també n’hi ha de la Fundació d’Art Palau Ferré-Museu, entitat montblanquina que col·labora en la mostra i en l’edició del llibre. L’exposició es pot visitar fins al 23 d’octubre al MAMT (Carrer de Santa Anna, 8, de Tarragona), amb el següent horari: de dimarts a divendres, de 10 a 20 h; dissabte, de 10 a 15 h i de 17 a 20 h; diumenge i festius, d’11 a 14 h. L’entrada és lliure.
El llibre
Pel que fa al llibre Maties Palau Ferré i el seu paradís, és el volum número 29 de la col·lecció Tamarit, dedicada a l’art. El llibre repassa els inicis de Palau Ferré com a pintor, la seva estada a França i a Barcelona i el seu retorn a Montblanc. Tot seguit, a través de textos i fotografies d’obres (olis, tintes xineses, ceres, ceràmiques i escultures) detalla la temàtica que va inspirar l’artista: Montblanc, els mites, la dona, les natures mortes, els retrats, la religió i els temes socials.
Maties Palau Ferré
Maties Palau Ferré (24-08-1921/01-01-2000) ha estat considerat el pintor de la vila de Montblanc, un qualificatiu que es va guanyar per dret propi. L’estimació vers la seva terra va ser proverbial. Ell considerava que s’hi donaven totes les condicions que necessitava per produir la seva obra. Hi va viure gairebé tota la vida, i hi va dedicar la seva producció.
Va estudiar Belles Arts a Barcelona. Va començar a exposar en mostres col·lectives: Exposició Nacional de Belles Arts de Barcelona (1951), VII Saló d’Octubre a Barcelona (1954), III Biennal Hispanoamericana d’Art (1955). Va tenir la primera exposició individual el 1956 a la Sala Gaspar de Barcelona. El 1957 va exposar a l’Ateneu de Madrid i a la National Book de Londres.
Aquell mateix any va rebre una beca del govern francès per perfeccionar els estudis a l’Escola de Belles Arts de París. El 1961 va tornar a la capital francesa, de nou becat pel govern francès. A París va participar en diverses mostres col·lectives. Aquest mateix any va establir-se definitivament a Montblanc.