Els Quatre Gats en els seus millors temps fou una bar/cabaret de Barcelona. Es va inaugurar el juny de 1897.
Era i és situat al carrer Montsió, (una travessera de la via del Portal de l’Angel, ubicat als baixos de la Casa Martí, en un edifici modernista de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Durant els sis anys en què va romandre actiu, fins al 1903, esdevingué un dels nuclis principals del Modernisme.
Va ser creat i regit per Pere Romeu, un personatge molt característic que havia treballat com a cambrer al cabaret Le Chat Noir de París. Romeu va decidir crear un local amb ambient avantguardista i bohemi a Barcelona. Ràpidament va ser adoptat com a lloc de trobada d’artistes i personatges insòlits. En foren impulsors i habitual parroquians la flor i nata intelectual d’aquell temps: Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Miquel Utrillo i el jove Picasso i de músics com Enric Granados, Isaac Albèniz i Lluís Millet. Els Quatre Gats s’inscriu en una llarga tradició de tertúlies, cenacles i caus d’art barcelonins. Al local s’hi realitzaren vetllades literàries (a l’any 1899 s’hi van publicar 15 números de la revista Quatre Gats) i vetllades musicals a càrrec d’Albéniz, i Granados i sobretot exposicions d’art del mateix Nonell, Gosé, Torent, Picasso i altres més, Actualment torna a funcionar com a bar i restaurant, conserva la decoració i múltiples fotografies i gravats de l’època.
Pere Romeu s’inspirà a l’hora de posar en marxa el local amb el cabaret “Le Chat Noir” (el gat negre) de Paris, nom que li donà origen també a la frase “quatre gats” Una de las exposicions de art que hi tingué lloc fou la primera mostra individual que Pau Picasso va realitzar allí, al febrer de 1900.
ORLA DELS 4 GATS









Els gloriosos catalans que freqüentaven els 4 Gats
(a Picasso li faltava poc per a ser català).

Un dibuix de Casas que reflexa l’ambient del local a finals del segle XIX
El famós quadre de Ramon Casas que encara orna el local
Una de las exposicions de art que hi tingué lloc fou la primera mostra individual que Pau Picasso que va realitzar allí, al febrer de 1900.
Fins i tot el famós director de cinema Woody Allen hi va rodar algunes escenes en aquell local a la seva pel.lícula “Vicky Cristina Barcelona”.
Malgrat l’èxit cultural que tingué el local, a l’any 1903 el propietari Pere Romeu l’hagué de tancar per deutes i va estar tancat fins l’any 1970 que es va reobrir com a restaurant típic, al qual els suggerim que hi donin una volta, ja que ofereix bona teca a preus accessibles, (a menys que no l’hagin tancat a última hora).
Es un article de Josep M.Contijcoh