L’Arxiu Comarcal ingressa les Narracions històriques de la vila de Montblanch de Lluís Vives i Poblet
El dilluns 26 d’abril es va signar el conveni entre l’Ajuntament de Montblanc i la Sra. Josepa Cervelló Nadal per a la cessió en dipòsit en règim de comodat del mecanoscrit de Lluís Vives i Poblet i també de documentació relacionada amb la constitució de l’Associació Amics de Montblanc de Barcelona. En el conveni s’estableix la transferència de tota aquesta documentació a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.
Ambdues parts, propietària i Ajuntament, reconeixen l’alt valor cultural i per a la investigació del mecanoscrit de Lluís Vives i Poblet, així com dels documents dels inicis de l’Associació Amics de Montblanc de Barcelona. Aquest patrimoni documental té un alt interès col·lectiu i per tal de garantir la seva conservació i divulgació es transferirà a l’Arxiu Comarcal.
Les Narracions històriques de la vila de Montblanch estan redactades en 26 capítols que esdevenen unes 730 pàgines. L’autor fa un acurat recorregut per la geografia, la història, els monuments de Montblanc i els seus costums. És d’especial interès per a la investigació del Montblanc de la segona meitat del segle XIX fins a la postguerra, ja que descriu molt detalladament l’aspecte social i cultural de la vila, com ara entitats, escoles, corals, orfeons, teatres i cinema, entre d’altres. És també un material molt interessant perquè recull especialment molts fets transcorreguts durant la revolució i la Guerra Civil.
Es tracta d’una obra de total rellevància per a conèixer la història de la vila ducal, des dels seus orígens fins als inicis del franquisme. Val a dir que fou l’obra mestra de la seva vida, en la que hi va dedicar més de set anys i va consultar i emprar molts documents que posteriorment foren destruïts durant la guerra. Tan bon punt sigui possible, els tècnics de l’Arxiu Comarcal procediran a iniciar el tractament arxivístic de tota la documentació per, ben aviat, posar-la a disposició de la consulta.

Lluís Vives i Poblet. Dècada del 1930. ACCB. Fons Joan Sabaté Palau.
Lluís Vives i Poblet (Montblanc, 1900-1974) fou escriptor i historiador. Provenia d’una família d’espardenyers, de cal Fontscaldes. Es va casar amb Nativitat Roselló i no tingué fills. Deixà el seu llegat documental al seu nebot, Antoni Cervelló Vives, pare de l’actual propietària i cedent de la documentació objecte del conveni. D’altra banda, fou fundador i redactor a Barcelona, on va viure diversos anys, del periòdic quinzenal Icària Nacionalista i també fou col·laborador en diverses publicacions locals, entre les quals en destaquen els seus textos a Montblanch. Boletín de cultura e información local, sota el pseudònim Jordi Vallespinosa. Amb el mateix pseudònim col·laborà amb Ràdio Montblanc.
Impressor d’ofici va exercir com a oficial de segona a la secretaria de l’Ajuntament de Montblanc, on també exercí les funcions d’arxiver. Val a dir que estava afiliat a ERC-UGT. L’any 1939, a les acaballes de la Guerra Civil, el van depurar com a funcionari, va ser jutjat en un consell de guerra el 5 de setembre d’aquell any, amb una sentència inicial de dotze anys i un dia d’empresonament. El juliol de 1941 se li concedí la llibertat condicional amb desterrament. Escollí el poble de Vallespinosa, fins que el 1944 se l’hi autoritzà tornar a Montblanc. La llibertat definitiva la va aconseguir el 15 de febrer de 1945, però no fou fins a 1952 quan el tornaren a habilitar en la seva plaça professional.
Lluís Vives i Poblet és recordat per la seva estima a la seva vila, a la cultura i a la llengua catalanes.
Aquest ingrés de documentació a l’Arxiu Comarcal s’entén també com a un homenatge a la figura d’aquest montblanquí il·lustre. No només es preservaran els seus textos, sinó que també es preservarà la seva memòria i el nostre passat col·lectiu.