L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) se situa en primera posició respecte la resta d’arxius que formen part de la Xarxa d’Arxius Comarcals en termes de visualitzacions i d’usuaris en línia durant el període de confinament.
Com ja hem anat explicant, arran de la pandèmia de la COVID19, el principal objectiu de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya va ser el de mantenir-se “oberts” digitalment oferint productes i serveis digitals. És a dir, garantir que el tancament físic fos substituït per arxius accessibles digitalment. En termes generals, el conjunt d’arxius que formen part de la XAC ofereixen a dia d’avui més de 14 milions de documents digitalitzats a través del portal Arxius en Línia, més d’1,3 milions de pàgines de premsa local i comarcal històrica al portal XAC premsa i més de 200 vídeos al canal de Youtube.
La Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) està constituïda pel conjunt d’arxius d’àmbit comarcal que actuen de manera coordinada per garantir el compliment dels objectius de la Llei 10/2001, d’arxius i gestió de documents en tot el territori català, i que fan possible l’aplicació dels principis de provinença i territorialitat en el tractament del patrimoni documental i del seu accés. La direcció, l’impuls i la coordinació de la XAC són competència del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Amb l’objecte de promoure la difusió digital es dissenyà el projecte Catalunya des dels Arxius, que ha esdevingut la proposta més exitosa desenvolupada en el període de confinament, que ha convertit la XAC i els arxius que la conformen en referents en quant a oferta digital cultural.
Si parlem concretament de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, l’increment de les visites al portal web ha augmentat gairebé un 300% respecte al mateix període de l’any passat (del 15 de març al 15 de maig). El segueix l’Archiu Generau d’Aran (222%), l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (215%), l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell (196%), l’Arxiu Comarcal del Garraf (175%) i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (144%).
Pel que fa al nombre d’usuaris en línia, en aquest període, el 2019 l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va tenir unes 900 visites. Enguany, gairebé hem arribat a les 5.000. Un cop més, durant el confinament, l’ACCB se situa en primera posició, per davant de comarques d’alta densitat de població com poden ser l’Alt Empordà, el Baix Llobregat, Girona, el Maresme o el Tarragonès.
Un altre canal de difusió de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, i que complementa el portal web, és la xarxa social Facebook. Abans del confinament eren 1.059 els seguidors de la pàgina. A dia d’avui són més de 1.100. S’han realitzat una cinquantena de publicacions que han rebut aproximadament 1.300 likes i que s’han compartit gairebé 150 vegades.
D’altra banda, i no menys important, cal destacar l’increment de més del 1.300% en hores de visualització del canal de Youtube de la XAC, respecte al mateix període de 2019. Cal destacar que, el vídeo-recull de fotografies que l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va editar per Sant Jordi, va ser el més visualitzat d’aquell moment.
L’Arxiu agraeix a la ciutadania la gran participació en les propostes digitals que ha publicat
L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà agraeix enormement la implicació de la ciutadania a totes les propostes digitals que s’han publicat fins al moment: el vídeo recull de fotografies sobre els 33 anys de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi; les exposicions virtuals de fotografies Vicenç Baldrich. Fotògraf montblanquí, La Conca de Barberà. Terra pagesa i bressol del cooperativisme, El futbol a Montblanc. Primers 50 anys d’història i Les fotografies d’Anton Moix; així com també l’audiovisual Imatges que fan història: festes locals i tradicionals.
L’Arxiu continua treballant per facilitar l’accessibilitat als documents
En aquest sentit, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà continua treballant per portar els “arxius a casa”. Aquesta setmana, publicarem un nou audiovisual que serà penjat a la llista de reproducció que l’Arxiu Comarcal té al canal de Youtube de la XAC, on es recullen fotografies, d’entre 1930 i 1995, relacionades amb la festa de Corpus. Concretament, són fotografies de Rocafort de Queralt, de Montblanc, de Prenafeta, de Rojals i una de Barberà de la Conca.
D’altra banda, cal destacar igualment que el mes d’abril es van fer visibles a internet més de 500 fotografies de la col·lecció de complement de fotografies de l’ACCB. Es tracta bàsicament de fotografies relacionades amb el poble de Rocafort de Queralt, obtingudes arran d’una campanya de captació de fotografies que l’Arxiu Comarcal va portar a terme durant la Setmana Cultural que el consistori rocafortí va organitzar l’any passat en el transcurs dels actes de la festa major.
A més, dels documents custodiats per l’Arxiu Comarcal, també hem tingut presència en el vídeo promocional de la Costa Daurada que ha editat el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. Concretament, es tracta d’imatges de Montblanc obtingudes d’un enregistrament de les Festes i Fires de Sant Maties de 1973, filmades per Vicenç Basulto Casas i unes imatges de la restauració de la muralla fetes per mossèn Albert Palacín.
Confinats treballant per a la correcta gestió dels fons i documents
Totes aquestes tasques de difusió no s’han efectuat en detriment de les altres feines que l’equip professional de l’Arxiu Comarcal porta a terme habitualment. Entre d’altres, durant el període de confinament, s’ha continuat treballant en la classificació i descripció dels ingressos i transferències dels fons custodiats, s’ha digitalitzat documentació per tal que en un futur sigui disponible a la Xarxa, s’ha mantingut el suport i contactes amb entitats, ajuntaments i associacions de la comarca i s’ha liderat la reclassificació dels fons de l’administració local al nou quadre de classificació d’ajuntaments i Consells.
Cal recordar que les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal ja estan obertes a la consulta d’usuaris presencials des del passat dilluns 8 de juny. Cal demanar cita prèvia amb un mínim de 24 hores d’antelació.