Joaquim Maria Puyal en recollir el guardó de català de l’any, entre altres coses, va dir “ Sóc un periodista i accepto aquest honor en nom dels periodistes. El periodisme és una feina molt important en la nostra societat, molt important. Perquè? Perquè la circulació d’idees, l’explicació de la realitat des d’òptiques honrades per part dels professionals ens permet als ciutadans disposar d’informacions fiables. Aquesta és la gran diferència entre la informació avalada pel discurs d’un professional de la informació que circula lliurement per la xarxa que no té avals, aquesta és la gran diferència. Per això és tant important el periodisme”
El periodisme en tot el nostre país no passa per una bona situació. Si comencem centrant-nos en la nostra comarca podem observar ràpidament que disposem de pocs mitjans de comunicació. Els pocs que tenim sobreviuen la majoria gràcies al voluntariat de diverses persones i amb uns recursos molt limitats i escassos. Sovint amb la desídia i la poca voluntat dels poders públics que no aposten per dotar els ciutadans de la Conca de Barberà d’uns mitjans potents. Altres cops confonen els mitjans municipals amb els mitjans governamentals.
Si ampliem al Camp de Tarragona, els últims mesos hem assistit al tancament de diversos mitjans com Ona Valls, Canal Català Tarragona, Punto Radio Tarragona, etc. Altres mitjans no han tancat però han reduït la seva plantilla i d’altres que estan a la corda fluixa i que poden caure en qualsevol moment en els propers temps.
Al Principat de Catalunya segons càlculs dels Sindicats de Periodistes de Catalunya (SPC), Unió de Professionals de la Imatge (UPIFC), CCOO i UGT, només uns 2000 periodistes han estat acomiadats des de l’inici de la crisi, als que caldria sumar als col·laboradors externs als que s’ha deixat de comprar cap material i han quedat sense feina sense cap tipus d’indemnització ni prestació d’atur. Les retallades més significatives i comentades són les que afecten els mitjans públics com TV3 (http://www.tv3.cat/). Una de les poques notícies positives ha sigut el naixement i la consolidació del diari ARA (http://www.ara.cat). Tot i que també ens trobem la presència consolidada de molts mitjans digitals com Vilaweb, http://www.vilaweb.cat/, NacióDigital http://www.naciodigital.cat/, el Singular Digital http://www.elsingulardigital.cat/
Al País Valencià la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) http://www.rtvv.es/va/ ha iniciat els tràmits per dur a terme un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que podria afectar entre 1.000 i 1.300 dels 1.800 treballadors que té actualment l’empresa pública. L’elevat deute de Canal 9, de més de 1.200 milions d’euros, suposa un greu problema per a les finances de la Generalitat Valenciana i fa del tot inviable el manteniment d’una plantilla sobredimensionada que ha crescut de forma ininterrompuda durant anys.La manca de mitjans potents independents, la manca de mitjans en català configuren el panorama del periodisme valencià. Els últims anys han anat sortint iniciatives interessants. Algunes han hagut de tancar com el cas de L’Informatiu http://www.linformatiu.com/ però d’altres segueixen en peu com la gent de Full Quatre http://www.fullquatre.com/, Mel de Romer http://www.melderomer.tv/, NoNada http://www.nonada.es/ entre d’altres.
A les Illes Balears, amb l’entrada del govern popular de Bauzà ha comportat un control i una pèrdua d’independència professional demés gran sobre IB3 http://ib3tv.com/portada-tv. Una televisió que va néixer i ha crescut aquest darrers anys a imatge de TV3 però de d’aquest canvi de govern està prenent una direcció cap al model de Canal 9. A més, el govern popular ha tancat els mitjans de Ràdio Televisió de Mallorca http://www.youtube.com/watch?v=zcDUcSCZ2u4
El periodisme és una pota essencial de la democràcia. La democràcia es basa en la llibertat i no pot haver-hi llibertat sense informació. Els poders polítics, econòmics, empresarials cada cop influeixen més en la elaboració dels missatges. El periodisme cada cop té un marge més estret en la seva actuació. Un exemple molt clar el podem observar en la moda que molts partits polítics han emprés de fer les rodes de premsa sense torn de preguntes…
La censura explicita i implícita en molts mitjans, la fragilitat dels contractes, la poca independència econòmica dels poders públics. Comporta que molts mitjans estiguin lligats de mans i peus per les subvencions, els anunciants, patrocinadors, etc. Per això des de fa dos anys el Grup de Periodistes Ramon Barnils (http://www.grupbarnils.cat) juntament amb altres entitats publiquen l’Anuari Media.cat on a través de quinze reportatges aborden temes que han estat silenciats pels grans grups mediàtics. Aquest maig han publicat els de l’any 2011. Us recomanem la seva lectura. (http://www.media.cat/anuari)
Tal com va dir fa uns dies Ignacio Ramonet (director de Le Monde Diplomatique) (http://www.monde-diplomatique.es) en una entrevista al programa Singulars (http://www.tv3.cat/singulars) de Jaume Barberà al canal 33 : “De la qualitat de la informació en depèn la qualitat de la democràcia”. Res més que això els mitjans realitzen una funció essencial i insubstituïble en una democràcia que vulgui ser-ho i dir-se’n. Una funció de control i fiscalització del poder, d’informació als ciutadans, informar als ciutadans, fer-se preguntes, donar respostes.
Ens trobem diversos mitjans alternatius que compleixen aquesta funció. Al camp de Tarragona tenim Pobleviu http://pobleviu.cat/ Arreu del país ens trobem més mitjans com La Directa http://www.setmanaridirecta.info/, Media.Cat, http://www.media.cat/, El triangle http://www.eltriangle.eu/
En defensa del periodisme, la informació, la democràcia. També hem de ser els ciutadans els que exigim aquesta informació, els que busquem i promovem alternatives i siguem exigents amb el periodisme, els periodistes i la democràcia els que exigim contrastar, investigar, ja que sense nosaltres el silenci continua…. Necessitem els propers temps que vénen un periodisme fort, responsable, atrevit, que digui les coses pel seu nom i actuï en llibertat i al servei del poble.
La Conca 5.1