opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El Foradot. 2012/2013

El Foradot es una revista fundada l’abril de l’any 2000 per un grupet d’intel·lectuals, a iniciativa de  l’ajuntament de Montblanc. Una revista apolítica, acollidora de totes les virtuts de la nostra terra, concebuda per tractar temes històrics i moderns de Montblanc i per Montblanc, oberta a tothom que hi vulgui col·laborar de manera seriosa i sense insidia.

Josep Mª ContijochPer poder veure el llistat actual de tots els articles d’opinió  aneu a… http://laveujovetv.cat/blog/?cat=123 

Els articles estan escrits per JOSEP Mª CONTIJOCH. 

 

 

Conte de Nadal.   Anar al bolet els vols de Nadal. 

NaixamentEll tenia uns 25 anys; ella 20. Festejaven des el mes de gener i tenien decidit casar-se el febrer proper. Aquell desembre decidiren anar al bosc a buscar bolets. Dit i fet,  posaren mans a l’obra. Algú els va dir: –Al desembre no n’hi ha de bolets; no en trobareu pas-. Però el noi  no  estava conforme amb l’observació.……..(lleguir més) 

 

HALLOWEEN.

witches-foto-Xavier FargasUna definició treta d’un manual ianqui diu que Halloween  es una nit de fantasia que recorda i representa tot el relacionat amb el món els morts. Diu també que l’origen de la populosa festa (sic) hi ha que busca’l en la vella Irlanda i la seva “nit de les bruixes” (night of witches), una escenografia en memòria dels sers difunts i dels esperits. En definitiva, una nit per passar por ……..(lleguir més) 

 

Del “SA” al “LA”.

Castell de Solivella_foto Viquipèdia

Castell de Solivella_foto Viquipèdia

Tenim un amic eivissenc molt xocant. Es diu Antoni, i els íntims de l’illa l’han encolomat l’afectuós sobrenom de “Es virtuós”, perquè  té molta cura dels seus punts de vista. És una persona afable, tranquil·la, que exterioritza les seves idees amb passió  amb un manifest punt de vista original. Són exposicions o raonaments  sobre l’aplicació del l’article illenc “sa” propi d’aquell “salat” tan salat de la parla ……..(lleguir més) 

 

 

Museu Nacional d’art de Catalunya.

Edifici del Museu en MontjuichEl Museu Nacional d’Art de Catalunya, agrupa totes les arts amb la missió de conservar i exhibir la col·lecció d’art català més important del món, des del romànic fins a l’actualitat. La seu principal es troba situada al Palau Nacional de Montjuïc, inaugurat el 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional.……..(lleguir més) 

 

America Llatina.

America Llatina w-cropHo diem aquí i més inauditament en Espanya, en els diaris, les ràdios, la tele, pregonant-ho a les escoles per acabar acceptant-ho el poble, desorientat. Dir-li Amèrica Llatina a Iberoamèrica és ignorar l’herència cultural dels pobles de la península. No dir-li “Iberoamèrica” a una civilització nostra, és ignorar la projecció cultural ……..(lleguir més) 

 

El pseudonim a Catalunya.

Ismael Balanya-portadaCom tothom sap el pseudònim es la denominació que hom fa servir per substituir el nom real, fent-se unes vegades per ocultar la personalitat, altres per modèstia, o per ressaltar amb un nom més sonor el propi. L’ús del pseudònim ve de molt lluny. Sembla que el clàssic Homer, el de l’Odissea,  ja el feu servir en comptes del seu grec enrevessats, i que probablement canviaria per poder passar  a la historia amb molta més solemnitat sonora………(lleguir més) 

 

Abdicacions i renúncies.

Benet XVILa recent abdicació del papa Benet XVI, fa pensar que en el món, durant tota la historia, l’efecte “abdicació” ha estat una constant en tots els estaments, des de els més Alts als insignificants.

Així han abdicat  monarques, papes, caps d’estat, presidents de govern i altres tipus de presidents.. ……..(lleguir més) 

 

Ells i elles = Elles i ells.

Angela Merkel

Angela Merkel

He de confessar que no sóc pas masclista.

I li aconsello amic lector que se’n guardi de declarar-se’n ja que avui li passaria  el que els passava als del segle XVI,  quan  abjuraven de la fe: reus de la. ……..(lleguir més) 

 

 

 

“La Dida” conte de Nadal.

La dida fou la figura humana socialment present  en tot temps fins a principis del segle XX. Desprès desaparegué, víctima  de la galopant civilització.

“Dida” només ho pogué ser la dona, i en el cas, tota dona, de tota raça i de tot lloc ……..(lleguir més) 

 

Altres fallides Espanyoles

En aquests moments la majoria de ciutadans estem vivint una situació insòlita, caòtica, mai vista, que ens assumeix en un mar d’intranquil·litats.  Encara que l’actual  ens sembli la primera fallida que viu l’Estat, no es pas la primera que viu Espanya, ja que això de trencar la caixa ve de temps immemorials, fins i tot de les èpoques que ens arribaven les galeres farcides d’or del nou ……..(lleguir més) 

Els pseudònims en el cinema

El  món del cinema és un estrat social on es precisa més qualitats personals per a triomfar: ser hàbil, guapo, simpàtic, atraient (llegeixis també en femení), que es parli d’un mateix com sigui, sortir contínuament a la premsa, figurar en els noticiaris i demés mitjans de difusió i, sobretot tenir un nom atraient,..……(lleguir més) 

 

Enrevessat alemany

D’un viatge fet a Alemanya fa poc, em vam treure dues lectures: Que és un  país  enormement atractiu, i segona: que tenen l’idioma més enrevessat del món occidental, salvant l’euskera. Quan et trobes en mig els alemanys  ben aviat observes  que són gent ben organitzada i avui tolerants………(lleguir més) 

 

Turbulent segle XIX.   Una lliço d’història per a no oblidar. 

Del 23-F, cal recordar que  tot i sent un cop d’estat fallit, no massa meditat i bastant irreflexiu  vingué a ser com un d’aquells pronunciamientos del segle XIX, on els insurrectes d’aquell segle normalment sempre acabaren massacrats.

Per  tenir-ne’n constància, ...(lleguir més)

 

Impostos: Veure’ls venir. Visió futurista de Melcior Casanoves.

Actualment ens diuen que els ciutadans hem de pagar impostos per a contribuir a les despeses socials. Aqueixes despeses s’originen per varis camins on no hi són aliens  els governants…(lleguir més)

 

Curiositat Pirinenca.

Rondant per les terres del Rosselló, aquell bocí de país català rampinyat pels francesos durant la Guerra dels Cent Anys, ens va caure a les mans el llibret. (no per petit menys interessant i documentat,) titulat  “El Tractat dels Pirineus, i la mutilació de Catalunya”, ….(lleguir més)

Print Friendly

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.