opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El Foradot. Josep Mª Contijoch.2016

El Foradot es una revista fundada l’abril de l’any 2000 per un grupet d’intel·lectuals, a iniciativa de  l’ajuntament de Montblanc. Una revista apolítica, acollidora de totes les virtuts de la nostra terra, concebuda per tractar temes històrics i moderns de Montblanc i per Montblanc, oberta a tothom que hi vulgui col·laborar de manera seriosa i sense insidia.

Josep Mª Contijoch Els articles estan escrits per JOSEP Mª CONTIJOCH. 

 

 

 

El gall d’indi domèstic.

Doncs sí, com altres fets i costums dels ianquis (celebrar el Halloween, el felicitar els aniversaris i altres) ara també quan ells celebren el thanswiving, (dia d’acció de gràcies) posant un gall d’Indi a la taula, nosaltres també li posem o… li posarem, no pel dia d’acció de gràcies, que no celebrem i que sí l’hauríem de festejar, sinó per les festes nadalenques, quan de fet teníem la nostra tradició i acabem fent els que ens diuen els altres, per tant, no tenim altre remei que haver d’escriure sobre l’índiot....…… ……..(lleguir més)

 

100 anys de l’aviació.un-dels-primers-voladors

La història ha donat als germans Wright la fama de ser els pioners de l’aviació. El que se coneix poc es que el britànic sir George Cayley, el 1799 va establir els principis del vol, dissenyant una mena d’helicòpter i, 90 anys més tard, l’alemany Otto Lilienthal va fer més 2.500 vols pels voltants de casa seva a Berlín amb un aparell de la seva invenció. Aquestes accions es portaren a terme uns anys més aviat del mític vol dels Wright. Com dirien els castellans: “Unos tienen la fama mientras otros cardan la lana”...…… ……..(lleguir més)

 

 

L’Anarquisme a Catalunya (Una breu exposició).el-real-bonaventura-durruti-cap-dels-anarquistes-catalans

Anarquisme és la filosofia política que proposa una societat basada en la llibertat i la igualtat econòmica. Per a això rebutja la necessitat de l’Estat que governi i dirigeixi sobre les persones. Per aquest motiu a Catalunya –poderós nucli obrer d’Espanya en el 1936, l’anarquisme va gaudir d’un gran respatller i influència, superant en determinades èpoques  a...…… ……..(lleguir més)

 

 

 

Castellanismes.maquina_650x400

Perdoneu el fet que portem a col·lació una temàtica que ve en alguns diccionaris de la llengua catalana. Com sigui que en aquells en vendre a grapats, els castellanismes que hem escollit son els més comuns i els que apareixent freqüentment en la parla corrent i també on es cau més fàcilment en l’error. Ara que comencen els cursos escolars hem  ..…… ……..(lleguir més)

 

L’Estelada. _650x400

El creador de la primera bandera estelada va ser obra del prestigiós Vicenç A. Ballester i Camps. Aquest reputat senyor va gaudir de varies activitats en la seva vida: home de negocis, inventor, polític, escriptor, mariner, activista cultural, es a dir, un home polifacètic, a més, d’un català de soca-rel..Ballester va néixer el 1872 a Barcelona, però però  ..…… ……..(lleguir més)

 

Llorer a la llengua catalana.diada_001_650x400

Nosaltres els catalans som victimistes quan sens apunta la influència que el idioma castellà ha tingut sobre el nostre. Els termes “imposició i “obli­gació” s’airegen només iniciar-se la conversa, i no sense raó. Però cal mirar també la cara bonica de la inversa i aleshores serem una mica més optimistes en comprovar, que, si bé, nosaltres fem ..…… ……..(lleguir més)

 

 

El batalló Lincoln a la guerra civil.batallon

El Batalló Lincoln fou una unitat militar que es va organitzar als Estats Units per a intervenir a la guerra civil en el bàndol republicà.  Immediatament desprès de l’alçament militar del 18 de Juliol de 1936, l’esquerra internacional es va posar en acció per combatre la insurrec..…… ……..(lleguir més)

.

Els presidents de la Generalitat.

g

Aquest article no pretén ser una narració històrica, ha estat escrit per divulgar-lo a la pantalla informativa d’internet, valent-nos del portal digital “La Veu Jove de la Conca”, En aquest article incloem la llista dels presidents de la Generalitat des de la seva fundació fins els nostres dies. Aquesta llista no es fruit del autor, ja ha estat publicada per la pròpia Generalitat en la col·lecció “Som i serem” (Tom1 “Catalunya i la Generalitat”).…… ……..(lleguir més)

 

 

Prohibicions del Shabat Jueu.190x100 foradot

El Rabí Abraham Hassan en un escrit molt llarg [hem retocat], informa detalladament de les prohibicions que implica al poble jueu la festa del shabat (el dissabte festiu).  Donem pas aquest article per informar a títol de curiositat als nostres lectors. 

“No faràs cap tipus de treball” (Exodo, Itró 20:10) Quan, on i qui ha de complir-la: A tot moment i lloc, homes i dones …… ……..(lleguir més)

.

Historia de la patata.

Flor de la patata-190x100La patata, o papa, va ser conreada per primera vegada entre els anys 8000 i 5000 a. C. a Sud-amèrica.  Des de llavors s’ha estès per tot el món i s’ha convertit en un aliment bàsic en tots els països del món. La paraula ‘patata’ prové del terme inca náhuatl ‘potatl’. La patata la portaren a Europa els colonitzadors espanyols i portuguesos……. ……..(lleguir més)

Print Friendly


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.