opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El Foradot. 2015

El Foradot es una revista fundada l’abril de l’any 2000 per un grupet d’intel·lectuals, a iniciativa de  l’ajuntament de Montblanc. Una revista apolítica, acollidora de totes les virtuts de la nostra terra, concebuda per tractar temes històrics i moderns de Montblanc i per Montblanc, oberta a tothom que hi vulgui col·laborar de manera seriosa i sense insidia.

Josep Mª Contijoch

Els articles estan escrits per JOSEP Mª CONTIJOCH. 

 

 

Els Generals……

Generals que mai van guanyar una batalla. (mentre tenien el comandament)

REDVERS HENRY BULLER (1839-1908), britànic.  Després d’haver servit durant deu anys com a oficial de l’Estat Major, ocupant els llocs d’ajudant general i d’intendent suprem, el general Buller va ser nomenat comandant en cap de les forces del seu país a Sud-àfrica a l’esclatar la guerra contra els Bòers. Als pocs mesos Buller havia perdut les batalles de Stormberg, Magersfontein i Colenso, després de la qual cosa quedaria lògicament rellevat del comandament. . ……..(lleguir més)

Els escacs.

tablero-ivEls escacs és un esport per a dos jugadors (humans o informàtics), i un dels jocs de taula més populars del món que es practicava en l’Índia ja al segle VI. Se´l considera no tant sols un joc, sinó un art, una ciència i un esport mental. L’últim és molt apropiat, atès que es juga sovint de forma competitiva. L’ensenyament dels escacs pot ser útil com a forma de desenvolupar l’ intel·lecte... ……..(lleguir més)

 

Els Senyors de la muntanya.

L’Avo (l’avi) de Galícia L’eucaliptus més ferm d’Espanya

A la muntanya, per a glòria de Déu i de l’Humà, s’hi troba de tot. El bosc és un ecosistema perfecte. En el sotabosc i subsòl, Terra; tota mena de terres (arenoses, calcaries, humus i més) Pua de pi, herbassars de totes classes, matolls, falgueres,  Herba, –les 274 classes d’herba de la natura que marquen les Ciències naturals–, Caps vius del teixit vegetal, Pedruscall de tota mida Fonts, fontetes i rierols  d’aigua,  . ……..(lleguir més)

 

La Perla Sobirana.

perla 2Miguel de Sotomayor y Peñascal, era un extremeny que tot i tenint noms aristocràtics era pobre com una rata, que no podia posar-se un rosegó de pa a la boca. Bracer eventual en una finca d’Andalusia, cansat de treballar “per un no res” va decidir anar d’una banda a altra de la Comunitat demanat feina en els Cortijos. Alguns li donaven, cobrant però una menuderia diària. Cansat de vagar per aquell món  . ……..(lleguir més)

 

Les 12 tribus d’Israel.

mapa de las 12 Tribus de israelLa majoria de persones ens topem en conceptes que despreocupadament el tenim presents tan sols a manera de topònims sense passar analitzar-los com a tal conceptes. Exemples?: Tothom ha sentit parlar de: Les Set Meravelles del Món Antic, dels Savis de Sió, les Set Virtuts Teologals, Els Set mars, les . ……..(lleguir més)

 

Els volcans de Catalunya.

CroscatA part des estudiosos, molta gent té la vaga idea que Catalunya disposa volcans; alguna referència els ha vingut al respecte. Alguns, amb informació més al dia, han sentit a parlar de la Garrotxa com la zona d’ubicació i solament uns pocs no ignoren els volcans Santa Margarida i el Croscat, per haver vist del primer algun pasquí turístic mostrant la bella fotografia del cràter de 330 metres de diàmetre, . ……..(lleguir més)

 

Article propici per els votants.Urna 1

Tant de bo que aquesta faula la llegissin els votants de totes les races, de totes les nacions, de tots els partits i de totes les tendències; es a dir, els electors de tot el món, per tenir-la en compta els dies que han d’escollir. I els polítics, no estaria de més que també hi donessin un cop d’ull. Apa   . ……..(lleguir més)

 

 

Amèrica.

america800Un analista d’inversions i empresari visionari nord-americà, anomenat Marc Faber, també conegut com “Doctor Catàstrofe“, va contrarestar una proposta de l’any 2008 del Govern de George Bush que estudiava llançar un projecte d’ajuda a l’economia americana, amb aquest raonament: “El Govern Federal està estudiant concedir a cada ciutadà una suma de 600 dòlars per remuntar l’economia nord-americana.   . ……..(lleguir més)

 

 

La Nació Índia dels EE.UU.

mapa 1

Un mapa que porta per títol “American Indian Tribes”, signat per B.Stroble, situa sobre paper la localització de les que van ser les 257 tribus índies dels Estats .Units. El mapa ens va motivar a fer un estudi sobre el final tràgic de la nació índia nord-americana, sacrificada cruentament per donar pas a una altra nació de majoria blanca, que a la llarga s’ha fet. ……..(lleguir més)

 

La Lluna.

fase-llunesLa Lluna es aquell pedrot que un dia Déu va posar dalt el cel, i els ulls humans la l’contemplaren observant que feia coses estranyes: De prompte no hi era i de cop i volta apareixia. També es mostrava pletòrica unes hores per desaparèixer desprès per caure en dec1inació. Ben aviat 1’home va comprovar que aquest procés el repetia cada 28 invariables dies, i els feu tanta gracia, que els babilònics fins i tot en muntaren un calendari. . ……..(lleguir més)

 

Sant Antoni Abat (del Porquet) i els Tres Tombs.

Traginers als Tres Tombs d'Igualada

Traginers als Tres Tombs d’Igualada

Dia 9 de gener. En aquest dia molts catalans celebraran la festa de Sant Antoni, amb el motiu principal de beneir els seus animals. Malgrat aquest dia no es tan celebrat ­com Sant Jordi, en el calendari català en canvi és considerat una festa de les més emblemàtiques del costumari. Aquests dies de ben segur hem sentit a parlar de coses com “els tres tombs” o, a Barcelona de “rifa del porc”. ……..(lleguir més) 

Print Friendly

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.