opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El Foradot. 2014

El Foradot es una revista fundada l’abril de l’any 2000 per un grupet d’intel·lectuals, a iniciativa de  l’ajuntament de Montblanc. Una revista apolítica, acollidora de totes les virtuts de la nostra terra, concebuda per tractar temes històrics i moderns de Montblanc i per Montblanc, oberta a tothom que hi vulgui col·laborar de manera seriosa i sense insidia.

Josep Mª Contijoch

Els articles estan escrits per JOSEP Mª CONTIJOCH. 

 

 

 

 

Aquells Oficis.

Terrissaire

Terrissaire

L’época tecnològica que avui vivim, amb la proliferació d’invents, l’electrònica i les noves tècniques, entre tot han arramblat aquells oficis que un dia l’home es tingué que valer per anar avançant pas a pas en el camí del progrés, que a base de perfeccio-nar-los s’ arribat allí on som avui .  En aquest estadi, hom es pregunta quans oficis s’hauran perdut per haver arribar al segle XXI amb l’ èxit tecnològic que gaudim i que en els segles anteriors van ser panacees perquè la humanitat   anés fent camí cap a la      . ……..(lleguir més)

 

‘ISLAMICS i   JEWISH’

Arabia-Saudita

Som neutrals en les batusses àrabs- israelites,només aportem la relació de dades   ja conegudes Innecessari dir que àrabs i jueus no es poden veure. I la mútua malastruguesa els ve de lluny, però amb esquira, horror i terror, des el 1948, quan Anglaterra a instàncies del sionisme mundial refermat pel nord-americà, influí a la ONU perquè   autoritzés la “pàtria jueva” en el lloc   de la Palestina dels àrabs i segons els jueus, en ser la seva la terra promesa, ……..(lleguir més)

 

La cuina catalana.

Allioli-0-300x200El prestigiós periodista de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya, Sr, Francesc Roca ens explica de la cuina catalana: “Alguns estudiosos de la història de la cuina com el professor Anthony Rowley, de la facultat de Ciències Polítiques (SciencesPo) de París, han situat la  cuina catalana en els orígens de la cuina moderna………(lleguir més)

 

Mesquites.

La mesquita de Casablanca dita de Hassan II, toca a l’oceà atlàntic

Cada civilització te les seves peculiaritats. L’àrab ben diferent de l’occidental. Si bé els postulats elementals son molt semblants (religió monoteista, llocs públics de reso, alimentació, raça blanca i algun petit etcètera més), no obstant la diferencia cultural es abismal. Ells viuen encarael que en el Món Occidental fou a l’Edad Mitja per tant les costums, l’arquitectura, forma d’aplicar la religió i altres, son ben diferents.………(lleguir més)

 

 

.

Cognoms catalanitzats.

Pico- VPensem que la normalització lingüística no és tant sols obra dels Òrgans oficials de Catalunya, sinó que aquestos -com sempre- són estalonadors de les iniciatives del poble en la seva racional forma de procedir.  Pensem que la normalització lingüística no és tant sols obra dels Òrgans oficials de Catalunya, sinó que aquestos -com sempre- són estalonadors de les iniciatives del poble en la seva racional forma de procedir.……..(lleguir més)

 

“Tirotejos als EE.UU”.

SONY DSCEls dispars es repeteixen en les escoles, en residències d’ancians, en cases particulars,  en cinemes. Fins i tot ja han arribat a les bases miliars i, l’última: horror! a les portes del Congrés …….(lleguir més)

 

 

La flor i la dona

flors-opinioMes de maig de totes els anys: Esclata la terra i neixen les flors. En asurten de tota mena i de tots colors i de tots els olors. El mes de maig  es el mes del naixement del floral, per tant, el mes de les dones. Llavors dones i flors corren paral·lelisme. Resulta que hi ha flors que porten nom de dona,  com per exemple Violeta,.…….(lleguir més)

 

L’organització Todt

El número 82 del Foradot publicava un article sobre la Guerra civil a Montblanc fent referència a montblanquí que havia estat integrat a l’Organització Todt desprès de la retirada i exili de l’exèrcit republicà. Aquest motiu ens ha mogut  ha  oferir-los una visió succinta del que va ser aquella Organització de Treball  …….(lleguir més) 

 

Invents i (II).

Tramvia de vies

En l’article anterior vam fer referència els invents que es van produir en el segle XIX, i en el present article ho complementem amb els del XVIII. En segles anteriors, també se’n produïren d’innovacions però sigui per l’escassetat i en majoria de casos per la seva nímia importància ens abstenim de dedicar-los un article……..(lleguir més) 

 

Invents.

TVAllà per finals del segle XVIII un polític instigat per la meravelles de l’últim invent escaigut aquells dies, va exclamar: –Ja no queda res més per inventar-.  ignorant aquell curt de gambals, que encara n’hi havien 565 per treure el cap a la civilització:  373 del segle XIX i 192 del XX,  més  els que faltaran dels segles venidors.…….(lleguir més) 

 

El valor de les paraules.

Francisco de Quevedo300x160-cropLa majoria per a no dir tothom sap aquella anècdota atribuïda a Francisco de Quevedo, importat literat que va arribar a ser secretari del Rei Felip IV, però abans havia estat protegit del favorit de Felip III, Duc d’Osuna. Trobant-se en una tertúlia d’amics es va plantejar  una proposta  sobre qui s’atreviria  dir-li a la……..(lleguir més) 

 

El numero 7.

El set300x180Diuen que el número set és el de la sort. Molts jugadors l’escullen per treure la loteria o per tirar els daus. Alguna cosa d’aquest planteig esotèric hi ha, quan és present en molts estrats de les primitives civilitzacions, com  també en el Talmud jueu o,  inclusiu  en la Bíblia, aquesta  a l’assegurar que el món fou creat en 7 dies.……..(lleguir més) 

 

Print Friendly

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.