opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

“només el 10%”.

Carles Andreu, president de la DO Conca de Barberà, afirma que: “només el 10 % del raïm que es produeix a la Conca, es queda a la Conca i s’embotella a la Conca”.

Aquesta dada no sorprèn si tenim en compte que la majoria dels caves que podem trobar al mercat porten vi blanc base cava de la Conca de Barberà. En paraules de Josep Maria Sans Travé: “La majoria de la gent no sap que és de la Conca, però ho és. A Solivella mateix es fan 6 milions de litres de vi, tot vi blanc base cava, i no s’embotella cava aquí, ho sigui que algú l’embotella.” Les declaracions d’aquests dos testimonis, que ens serveixen d’inici en aquest article, formen part del documental “Plantant una llavor” i diagnostiquen un dels punts dèbils de la nostra comarca. Apunten cap a la mateixa direcció: La Conca de Barberà té un problema i aquest problema es diu 10%.

D.O. ConcaLa Conca de Barberà produeix molta quantitat de vi, però la quantitat que s’embotella d’aquesta producció és molt petita i, en conseqüència, si comparem els litres que es podrien embotellar sota la marca DO Conca de Barberà amb els que realment s’acaben embotellant converteixen aquesta dada en una de les més preocupants d’entre les que tenim per davant, però, al mateix temps, la converteixen en una gran oportunitat.

Segons les dades disponibles de la DO Conca de Barberà, més del 60% de la vinya plantada a la comarca correspon a varietats blanques. La Collita 2011, per exemple, dels 14,81 milions de kg de vi recollits a la DO, 8,66 milions de kg eren de varietats blanques i 6,15 de varietats negres. En canvi, la majoria de marques existents són de varietats negres (53 de vi negre, 24 marques de vi blanc i 7 de vi rosat). La quantitat que difereix de vi blanc és la que es destina a la venda de raïm a grans productors de la DO Cava, a uns preus i un valor afegit molt baixos. Es recull a la Conca, però marxa cap al Penedès, principalment per fer-ne cava.

Aquesta dada no és necessàriament dolenta per se, ni molt menys. És positiva i l’hem de saber revertir cap als interessos de la comarca. Que les grans marques del Penedès i altres zones utilitzin el raïm produït a les nostres terres per elaborar el seu cava -sovint dels millors caves d’aquestes empreses- és un punt fort de la nostra comarca, del nostre territori. Posa en valor el producte que surt de les nostres terres i confirma que disposem de bona matèria primera per l’elaboració de vins i caves. Per tant, confien en la Conca com a productora, i això és un indicatiu positiu, però aquest fet és un dels punts dèbils actuals per la DO Conca de Barberà. El valor està en incrementar al capacitat elaboradora, sense deixar de banda la capacitat productora.

A Champagne Cheers!La DO Conca de Barberà es va reconèixer oficialment l’any 1989 i des d’aleshores ha fet un esforç per situar-se en el mapa de les DO de referència a Catalunya. Segons les últimes dades de l’INCAVI per la campanya 2011-2012 actualment hi ha 4.064 hectàrees inscrites a la denominació d’origen, amb un total de 934 viticultors, i una producció mitjana per a la DO de 8.434 hectolitres l’any. Tanmateix, si comparem les dades amb les últimes campanyes podem veure una reducció constant de les hectàrees inscrites passant de les 5.888 del 2004-2005 a les 4.064 actuals i també una disminució del nombre de viticultors, la xifra era de 1.265 durant la campanya 2004-2005. En canvi, pel que fa als hectolitres qualificats, des de l’any 2007-2008 no han deixat d’incrementar-se. Llavors la xifra era de 5.190 hectolitres[1].

Una altra bona notícia és que el nombre de cellers a la Conca no ha parat d’augmentar aquests darrers anys. Fins als anys ’90, a part de les cooperatives, només hi havia dos cellers. Als anys 90 se’n van obrir sis i entre el 2000 i el 2005 en van aprèixer quatre més. El 2007, arran de l’obertura del Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, se n’obren set i entre el 2009 i el 2013 enacara en sorgeixen uns altres set. Com es pot apreciar, l’increment més notable s’ha produït en aquests darrers anys en què hem passat de 12 elaboradors l’any 2002 a 29 elaboradors l’any 2013.

Viver de Celleristes_Conca de Barberà

Viver de Celleristes_Conca de Barberà

Tot i aquest creixement positiu, que ens marca el camí a seguir, donem per bones les paraules del Carles Andreu que afegeix: “Jo crec que falta una miqueta més de massa crítica. Jo estaria encantat que vinguessin més persones o que gent d’aquí s’incorporés i no que només produïssin raïm sinó que fossin capaços d’elaborar-lo i posar-lo dins una ampolla i poder-lo vendre com a DO Conca de Barberà, ens falta aquesta massa”. Aquesta reflexió la complementa Josep Maria Sans Travé que, a més, apunta la línia sobre la qual ha de treballar la Conca de Barberà quan diu que: “Embotellar, per mi, és la clau del futur. Tot el que es posa en una ampolla té un preu i el que va a granel en té un altre…” La DO encara és petita i poc coneguda i un dels motius clau d’aquest desconeixement és que encara treu poc producte al mercat com a DO (la producció ronda el milió dues-centes mil ampolles). Com més ampolles hi hagi sota el segell comú de Conca de Barberà, més fàcil serà arribar a més llocs i ser més coneguts.

En aquest moments les veus que corren pel el món del vi apunten la gran dificultat que tenen i tindran les empreses mitjanes. Sobreviuran grans empreses i petites/mitjanes que aportin una qualitat diferent, un valor afegit. La Conca té moltes possibilitats de dir coses a nivell de qualitat i cal apostar per això. Perquè, de grans, ja n’hi ha hagut que han sabut aprofitar el bon raïm de la comarca i cal que els ho agraïm i que ho valorem, però hem de ser conscients que tenim el producte aquí al costat i que, per tant, hauríem de ser nosaltres els qui el valoréssim i l’elaboréssim.

Vells ceps de Succés Vinícola de Barberà de la Conca

Vells ceps de Succés Vinícola de Barberà de la Conca

Tenim un camp enorme per recórrer d’aquí endavant. Els propers anys, si fem les coses bé, poden ser decisius per situar la DO Conca de Barberà en el mapa de les DO catalanes i mundials. Hem de treballar bé les varietats autòctones, elaborar productes de qualitat, crear valor afegit, impulsar la creació de més cellers, fer gran la DO. Hem d’aconseguir que tan les cooperatives com els cellers privats apostin per embotellar, per crear marques de productes, per donar-se a conèixer, per potenciar l’exportació i per treballar tots conjuntament per expandir la Conca. Cellers propis, marques pròpies, treballar fort seguir la dinàmica d’aquests darrers anys: bons vins, reconeguts arreu, a totes les guies en diaris internacionals… No hi ha cap altre camí!

Se’ns presenta una gran oportunitat a conquerir i un gran repte a treballar des de tots els àmbits, DO, administracions, celleristes, restauradors, ciutadans… És vital per la comarca potenciar i fer créixer la seva DO com un dels possibles motors de l’economia de la comarca els propers temps.

[LA CONCA 5.1]

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.