opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El valor de les paraules.

La majoria per a no dir tothom sap aquella anècdota atribuïda a Francisco de Quevedo, importat literat que va arribar a ser secretari del Rei Felip IV, però abans havia estat protegit del favorit de Felip III, Duc d’Osuna.

Francisco de Quevedo

Francisco de Quevedo

Trobant-se en una tertúlia d’amics es va plantejar  una proposta  sobre qui s’atreviria  dir-li a la reina (1) que era coixa. Ell  apostà que li diria a la cara i, encara més, que la reina no tant sols no s’enfadaria sinó que se n’alegraria. Els amics apostaren fort.

Quevedo, a més de ser un turbulent personatge literari  del segle XVII, anant de  amic del protegit Osuna i del del Comte-Duc, segons bufava el vent, es vanagloriava, –i ho era–,  de ser el millor poeta,  ja saben, els poetes són uns consumats mestres del llenguatge.  Per aquesta raó, en una data que la reina rebia audiències on hi figurava a la llista la seva persona, el poeta es va presentar davant la sobirana amb una rosa i un clavell  i fent-li acatament es dirigí a sa majestat declamant-li: “Entre el clavel blanco i la rosa roja, su majestad escoja” (2)Ja veuen: es-coja.

Cal pensar que el truà guanyaria –amb el beneplàcit dels altres– les substancioses apostes crematístiques, o íntimes, que s’haurien fet per tal motiu.

Recordant aquesta venturosa sortida (o entrada) del sorneguer secretari ducal ve al cas explicar un altra frase inspirada  en altre cantó de la geografia estatal que la  traurem a col.lació encara que les Parques de torn ens tatxin de maxistes al divulgar-la.

Jacinto Benavente

Jacinto Benavente

Aquesta “sortida” es menys coneguda del gran públic que l’anterior i s’atribueix a l’afamat literat Jacinto Benavente. La difonem  perquè també té un exquisit doble sentit capaç d’interessar al més insensible.

Sembla que aquell dia anava don Jacint atribolat perquè una confraria de dames de llinatge li havia sol·licitat una conferència adequada  pel seu cercle i per als seus fins, petició que el literat havia  d’accedir a contracort.

Al ser requerit pel temps d’impartir-la el literat va contestar: –Dins de tres mesos–, lapsus que a la  Junta de les  senyores els va semblar extraordinàriament llarg. al no  poder-ho  adaptar a les seves trifulgues.

Elles insistien una i altra vegada que escurcés el temps, demanda que el dramaturg s’hi resistia. Al preguntar-li un dia la presidenta, quins motius obeïen aquella posposició de dates, l’escriptor va al.legar subreptíciament:   –No, no puede ser, porqué eso de dar una conferencia a tontas y a locas…, no, no.”

Al·legació que les dames van acceptar de bon grat, fins que dies mes tard un comentarista de premsa humorística va treure a parangó el doblec d’aquelles “tontas y locas”.

Segur la conferència no es portaria a terme, de confirmar-se la frase, desprès que la premsa li hagués fet esment.

(1).-Havia de ser unes de les dues reines: Margarida d’Austria o Mariana d’Austria, respectives esposes de Felip III i Felip IV, ja que Quevedo va servir als dos reis.

(2).- Hi ha altre versió més resumida que diu “Entre el clavel y la  rosa, su majestad escoja), per entenem millor la primera en ser la rima es més encertada.

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH

 

 

 

 

 

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]
  • Acampada Jove 2017. 30.000 joves, nou èxit de public. L’Acampada Jove, el festival políticomusical ha tancat amb més de 30 mil joves, gaudint dels concerts el dijous dia 13 de Miquel del Roig – Xeic! – JoKB – La Pegatina – Aspencat – Doctor Prats – La Terrasseta de Preixens – DJ OGT El divendres dia 14 de [...]
  • Visita especial al Monestir de Poblet... Es tracta d’un dels actes de 2017 · Any Alabastre Sarral. El passat dissabte 15 de juliol un grup de 62 sarralencs i sarralenques feia una visita especial al Monestir de Poblet en el marc d’una de les activitats programades per celebrar el centenari de l’obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. La visita, [...]
  • Veritats d’una trajectòria «16». Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos en la seva primera formació. Ens comenta les actuacions a la Boite de l’Hotel Lauria, a la sala de festes Maxim’s [...]
  • Pobles de la Península Ibérica. Amb noms sorprenents. Viatjant per Espanya es troben un munt de pobles amb noms sorprenents, els quals imposa al viatger fer tota classe d’apreciacions, ja que n’hi ha de totes mena: jocosos, alegres, amenaçants, bondadosos, gastronòmics, malsonants i fins i tot algun d’esgarrifant. En la relació que adjuntem ho poden veure. Curiosament tots aquests pobles, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....


acampada

Acampada Jove Montblanc 2017 -.- El 13, 14 i 15 de juliol

Vídeo resum de l'Acampada Jove 2016. Montblanc

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.