opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El valor de les paraules.

La majoria per a no dir tothom sap aquella anècdota atribuïda a Francisco de Quevedo, importat literat que va arribar a ser secretari del Rei Felip IV, però abans havia estat protegit del favorit de Felip III, Duc d’Osuna.

Francisco de Quevedo

Francisco de Quevedo

Trobant-se en una tertúlia d’amics es va plantejar  una proposta  sobre qui s’atreviria  dir-li a la reina (1) que era coixa. Ell  apostà que li diria a la cara i, encara més, que la reina no tant sols no s’enfadaria sinó que se n’alegraria. Els amics apostaren fort.

Quevedo, a més de ser un turbulent personatge literari  del segle XVII, anant de  amic del protegit Osuna i del del Comte-Duc, segons bufava el vent, es vanagloriava, –i ho era–,  de ser el millor poeta,  ja saben, els poetes són uns consumats mestres del llenguatge.  Per aquesta raó, en una data que la reina rebia audiències on hi figurava a la llista la seva persona, el poeta es va presentar davant la sobirana amb una rosa i un clavell  i fent-li acatament es dirigí a sa majestat declamant-li: “Entre el clavel blanco i la rosa roja, su majestad escoja” (2)Ja veuen: es-coja.

Cal pensar que el truà guanyaria –amb el beneplàcit dels altres– les substancioses apostes crematístiques, o íntimes, que s’haurien fet per tal motiu.

Recordant aquesta venturosa sortida (o entrada) del sorneguer secretari ducal ve al cas explicar un altra frase inspirada  en altre cantó de la geografia estatal que la  traurem a col.lació encara que les Parques de torn ens tatxin de maxistes al divulgar-la.

Jacinto Benavente

Jacinto Benavente

Aquesta “sortida” es menys coneguda del gran públic que l’anterior i s’atribueix a l’afamat literat Jacinto Benavente. La difonem  perquè també té un exquisit doble sentit capaç d’interessar al més insensible.

Sembla que aquell dia anava don Jacint atribolat perquè una confraria de dames de llinatge li havia sol·licitat una conferència adequada  pel seu cercle i per als seus fins, petició que el literat havia  d’accedir a contracort.

Al ser requerit pel temps d’impartir-la el literat va contestar: –Dins de tres mesos–, lapsus que a la  Junta de les  senyores els va semblar extraordinàriament llarg. al no  poder-ho  adaptar a les seves trifulgues.

Elles insistien una i altra vegada que escurcés el temps, demanda que el dramaturg s’hi resistia. Al preguntar-li un dia la presidenta, quins motius obeïen aquella posposició de dates, l’escriptor va al.legar subreptíciament:   –No, no puede ser, porqué eso de dar una conferencia a tontas y a locas…, no, no.”

Al·legació que les dames van acceptar de bon grat, fins que dies mes tard un comentarista de premsa humorística va treure a parangó el doblec d’aquelles “tontas y locas”.

Segur la conferència no es portaria a terme, de confirmar-se la frase, desprès que la premsa li hagués fet esment.

(1).-Havia de ser unes de les dues reines: Margarida d’Austria o Mariana d’Austria, respectives esposes de Felip III i Felip IV, ja que Quevedo va servir als dos reis.

(2).- Hi ha altre versió més resumida que diu “Entre el clavel y la  rosa, su majestad escoja), per entenem millor la primera en ser la rima es més encertada.

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH

 

 

 

 

 

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.