opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El numero 7.

Diuen que el número set és el de la sort. Molts jugadors l’escullen per treure la loteria o per tirar els daus.

El setAlguna cosa d’aquest planteig esotèric hi ha, quan és present en molts estrats de les primitives civilitzacions, com  també en el Talmud jueu o,  inclusiu  en la Bíblia, aquesta  a l’assegurar que el món fou creat en 7 dies.

El 7 es una dígit que treu el cap per tot lloc de la nostra civilització. No en va és el numeral de les exquisides “7 Meravelles del Món”, també el de “Les 7 arts”, si li afegim el cinema com la setena.

Als “7 de la Fama” creiem recordar-los grecs o romans. Tornant a l’esoterisme ens trobem amb  el “7 Segell” apocalíptic, i retornant al cristianisme els senyala els “7 pecats capitals”,  i per combatre’ls, les  “7 virtuts teologals”. El judaisme té la Menorà de 7 braços i el “Bushido” japonès  compta amb 7 regles.

L’Ossa Major té 7 estrelles, com la setmana té 7 dies, i el mes de septembre  porta aquest nom per haver estat el mes 7 de l’any.

El set magníficsUn “septet”  és el conjunt de 7 músics d’una orquestrina i 7 també són les notes del pentagrama.

Inclusiu els castellans tenen un rei que va fer “Las 7 Partidas!”

En el substrat de la societat aparegueren “los 7 Niños de Écija”, però el cinema els han neutralitzat amb els “7 Magnífics”. En el cinema també  existeix altres  pel·lícules de “sets”: el “7è de Cavalleria”  i altra pel·lícula que els celebra per duplicat: “7 Núvies per a 7 germans”. Seguint amb la música  la biografia de Fred Astaire diu que als 7 anys ja va començar a ballar claqué.

¿I del “7 ½ ” que en diuen?. Doncs, posseir-lo és  el deliri dels devots d’aquell joc. Es clar que  el resultat definitiu ha d’anar complementat amb una figura,  per allò “del mig”;  però aquesta figura, tot i sent un rei,  sense el  7  seria una   fracassada.

I “dels 7 mesins” que en pensen?. que són els nascuts abans del temps previst  o dels que van celebrar la Pasqua abans que Rams. 

Blancanieves-y-los-Siete-Enanitos-Blu-ray-500En literatura apareixen “Els 7 enanitos de la Blancaneus”, però Esquil va escriure  25  segles abans  en  plena  civilització  grega,  la  famosa  tragèdia  “7 contra Tebas”,  i en el lapsus,  la literatura compta amb  mes obres on hi figura el número  7.

De l’humorisme culinari ha nascut aquella locució  “Menja més que 7”, però del vestimenta també n’hi ha altre: “M’he fet un 7 als pantalons”.  També cau dins el camp de les locucions humorístiques aquella  versió de “7 machos” tot  dient-se-li a un escafanyit. I, perdó, diuen que el cos humà  té 7 forats, que  ben  mirat, contant-los… és veritat.

El número 7 forma derivats amb els prefixos i radicals “Sept” i “sèptim”,  havent-hi un grapat en tots els camps, com els: “Septet”, l’estrofa de 7 versos, “septenari”, “septuplicar”, “septeni”, (període de 7 anys), i septimgentèssim o la 7tena i la 7centava part d’un tot;  i més.

Evidentment  que, en cada una de les citacions que hem fet en trobarien  moltes més referides als -7-, però del que es tracta ara no és anar rera la multitud sinó donar una visió succinta de l’influencia del número 7 en el nostre entorn.

Gat -foto Viquipèdia 400I per acabar feliçment aquesta peorateta ens afanyem recordar-los que “El gat té 7 vides”, i que  “El 7 de Julio es San Fermín”…

Apa doncs, unim aquest article amb els il·lustratius com el  “El binari Cos Humà”, del qual en parlarem altra dia

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.