opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El numero 7.

Diuen que el número set és el de la sort. Molts jugadors l’escullen per treure la loteria o per tirar els daus.

El setAlguna cosa d’aquest planteig esotèric hi ha, quan és present en molts estrats de les primitives civilitzacions, com  també en el Talmud jueu o,  inclusiu  en la Bíblia, aquesta  a l’assegurar que el món fou creat en 7 dies.

El 7 es una dígit que treu el cap per tot lloc de la nostra civilització. No en va és el numeral de les exquisides “7 Meravelles del Món”, també el de “Les 7 arts”, si li afegim el cinema com la setena.

Als “7 de la Fama” creiem recordar-los grecs o romans. Tornant a l’esoterisme ens trobem amb  el “7 Segell” apocalíptic, i retornant al cristianisme els senyala els “7 pecats capitals”,  i per combatre’ls, les  “7 virtuts teologals”. El judaisme té la Menorà de 7 braços i el “Bushido” japonès  compta amb 7 regles.

L’Ossa Major té 7 estrelles, com la setmana té 7 dies, i el mes de septembre  porta aquest nom per haver estat el mes 7 de l’any.

El set magníficsUn “septet”  és el conjunt de 7 músics d’una orquestrina i 7 també són les notes del pentagrama.

Inclusiu els castellans tenen un rei que va fer “Las 7 Partidas!”

En el substrat de la societat aparegueren “los 7 Niños de Écija”, però el cinema els han neutralitzat amb els “7 Magnífics”. En el cinema també  existeix altres  pel·lícules de “sets”: el “7è de Cavalleria”  i altra pel·lícula que els celebra per duplicat: “7 Núvies per a 7 germans”. Seguint amb la música  la biografia de Fred Astaire diu que als 7 anys ja va començar a ballar claqué.

¿I del “7 ½ ” que en diuen?. Doncs, posseir-lo és  el deliri dels devots d’aquell joc. Es clar que  el resultat definitiu ha d’anar complementat amb una figura,  per allò “del mig”;  però aquesta figura, tot i sent un rei,  sense el  7  seria una   fracassada.

I “dels 7 mesins” que en pensen?. que són els nascuts abans del temps previst  o dels que van celebrar la Pasqua abans que Rams. 

Blancanieves-y-los-Siete-Enanitos-Blu-ray-500En literatura apareixen “Els 7 enanitos de la Blancaneus”, però Esquil va escriure  25  segles abans  en  plena  civilització  grega,  la  famosa  tragèdia  “7 contra Tebas”,  i en el lapsus,  la literatura compta amb  mes obres on hi figura el número  7.

De l’humorisme culinari ha nascut aquella locució  “Menja més que 7”, però del vestimenta també n’hi ha altre: “M’he fet un 7 als pantalons”.  També cau dins el camp de les locucions humorístiques aquella  versió de “7 machos” tot  dient-se-li a un escafanyit. I, perdó, diuen que el cos humà  té 7 forats, que  ben  mirat, contant-los… és veritat.

El número 7 forma derivats amb els prefixos i radicals “Sept” i “sèptim”,  havent-hi un grapat en tots els camps, com els: “Septet”, l’estrofa de 7 versos, “septenari”, “septuplicar”, “septeni”, (període de 7 anys), i septimgentèssim o la 7tena i la 7centava part d’un tot;  i més.

Evidentment  que, en cada una de les citacions que hem fet en trobarien  moltes més referides als -7-, però del que es tracta ara no és anar rera la multitud sinó donar una visió succinta de l’influencia del número 7 en el nostre entorn.

Gat -foto Viquipèdia 400I per acabar feliçment aquesta peorateta ens afanyem recordar-los que “El gat té 7 vides”, i que  “El 7 de Julio es San Fermín”…

Apa doncs, unim aquest article amb els il·lustratius com el  “El binari Cos Humà”, del qual en parlarem altra dia

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]
  • Acampada Jove 2017. 30.000 joves, nou èxit de public. L’Acampada Jove, el festival políticomusical ha tancat amb més de 30 mil joves, gaudint dels concerts el dijous dia 13 de Miquel del Roig – Xeic! – JoKB – La Pegatina – Aspencat – Doctor Prats – La Terrasseta de Preixens – DJ OGT El divendres dia 14 de [...]
  • Visita especial al Monestir de Poblet... Es tracta d’un dels actes de 2017 · Any Alabastre Sarral. El passat dissabte 15 de juliol un grup de 62 sarralencs i sarralenques feia una visita especial al Monestir de Poblet en el marc d’una de les activitats programades per celebrar el centenari de l’obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. La visita, [...]
  • Veritats d’una trajectòria «16». Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos en la seva primera formació. Ens comenta les actuacions a la Boite de l’Hotel Lauria, a la sala de festes Maxim’s [...]
  • Pobles de la Península Ibérica. Amb noms sorprenents. Viatjant per Espanya es troben un munt de pobles amb noms sorprenents, els quals imposa al viatger fer tota classe d’apreciacions, ja que n’hi ha de totes mena: jocosos, alegres, amenaçants, bondadosos, gastronòmics, malsonants i fins i tot algun d’esgarrifant. En la relació que adjuntem ho poden veure. Curiosament tots aquests pobles, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....


acampada

Acampada Jove Montblanc 2017 -.- El 13, 14 i 15 de juliol

Vídeo resum de l'Acampada Jove 2016. Montblanc

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.