opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

HALLOWEEN.

Una definició treta d’un manual ianqui diu que Halloween  es una nit de fantasia que recorda i representa tot el relacionat amb el món els morts.

witches-foto-Xavier Fargas

foto: Xavier Fargas ( XF Projects) http://www.xavierfargas.com

Diu també que l’origen de la populosa festa (sic) hi ha que busca’l en la vella Irlanda i la seva “nit de les bruixes” (night of witches), una escenografia en memòria dels sers difunts i dels esperits. En definitiva, una nit per passar por.

Per a justificar aquesta “festa” el manual remet a celebracions macabres d’altres nacions, com les celebracions paganes dels retropassats asteques de Mèxic que la feien al so del xaman; les festes romanes de “Aràlia” amb aportació de sacrificis cruents; la de les commemoracions cèltiques de Gales; les del nord de França; i  les saturnals de Stonehenge on els temuts druides feien enormes fogates, sortilegis de malaurança i permetien que les bruixes endevinessin el futur, que venint d’on venia, poc alentidor seria. En definitiva, una nit macabre.

halloween-I con aquella qui fa un acte comparatiu que ve poc al cas, la celebració catòlica del 1 de novembre: “el dia de tots sants”, dit d’altra manera, “el dia dels morts”.

S’ha de ser retorçat per fer semblant comparació. Segurament els que va redactar el manual poc sabien de la litúrgia i la intencionalitat de la festa del “dia  dels morts” de l’església catòlica ja que mentre el halloween commemora nit de bruixes, de por, en definitiva de pel·lícula de terror, la festa de Tots Sants en contrapartida, es una festa d’intencionalitat alegre, de tenir en el pensament que els nostres morts gaudeixen d’una vida plaent en el Cel, i que nosaltres, entretant ho celebrem. Per  tant cap comparació amb el Halloween i resta de commemoracions saturnals; res de tenebres ni angoixes, sinó al revés, el nostre “dia dels morts”, una exultant felicitat  en la conformitat.

castanyada_475El mateix manual accepta que en els Estats Units, halloween, evoluciona i es desentén de la tradició cristiana convertint-se en una nit d’aurèola misteriosa,de bruixes, fantasmes, esperits i de follets.

En definitiva, una nit  per a patir malgrat s’intenti disfressar-la també amb els dolços, les bromes i mascares tremebundes,  de cara als xavals i la gent jove.

A demés, el Halloween té uns rituals que han anat afegint-los a mida que van passant els anys. Els comerciants nord-americans, que se les saben totes, han ideat més de deu tipus de pastissos per a oferir als nans que truquen a la porta  cridant el “trick or treat”, (crit d’alerta inquisitiu per a obtenir-los) i, també de tot tipus de caretes frankestenianes  i disfresses de disseny tètric, segons diuen,  per plantar cara a la mort; quan a la mor no se li pot plantar cara…

LaCastanyada_PanalletsEn definitiva, res que veure amb les nostres costums, malgrat els influenciats dels nostre país i els que es deixen portar per les modes vinguin d’on vinguin, tracten de fer entrar el halloween a la nostra societat. Costum importada, que no te res que veure amb la nostra  manera de fer. Pensem que ja en tenim prou amb els vistosos carnavals dels països llatins, costums més europees i mes d’acord amb la nostra idiosincràsia. Atenció però!, no en prenguin nota els nostres comerciants de que “hi ha tela a guanyar” a l’hora  del negoci, llavors haurem begut aigua.

I,  ull viu amb Port Aventura.

És un article de Josep M. Contijoch.

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. Inaugurada l’exposició de l’Arxiu Comarcal sobre La Guàrdia de la Prats. Identitat i veïnatge Una vintena de persones van assistir a la inauguració de l’exposició de documents de la Guàrdia dels Prats, que se celebrà el dissabte 22 en el Local Social del poble. L’acte, organitzat per l’Arxiu Comarcal i l’Associació de Veïns Sant Pere [...]
  • Rusiñol i Casas, per Catalunya en car... Divendres 28 de juliol, a les vuit del vespre, s’inaugura al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Rusiñol i Casas, per Catalunya en carro (1889-1892). Prendran part en l’acte la comissària de la mostra, Vinyet Panyella, directora-gerent de Museus de Sitges; i Joaquim Coello, president de la Fundació Carulla. L’exposició serà [...]
  • El Pa de Mestral. El proper diumenge 30 de juliol Santa Coloma de Queralt celebrarà una jornada festiva al voltant del Pa de Mestral. Per als que encara no el coneguin, el Pa de Mestral és un pa fet només amb productes de la demarcació de Tarragona, la farina dels camps de blat de Santa Coloma, la sal del [...]
  • RUSC. Festival de poesia de l’E... Torna la poesia a l’Espluga de Francolí de la mà del RUSC, el festival de poesia del Museu de la Vida Rural. Dijous a les vuit del vespre, al jardí de l’MVR, els poetes Francesc Gelonch, Odile Arqué, Laia Noguera, Martí Sales i Manuel Forcano seran els encarregats de recitar la seva obra en la [...]
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.