opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

HALLOWEEN.

Una definició treta d’un manual ianqui diu que Halloween  es una nit de fantasia que recorda i representa tot el relacionat amb el món els morts.

witches-foto-Xavier Fargas

foto: Xavier Fargas ( XF Projects) http://www.xavierfargas.com

Diu també que l’origen de la populosa festa (sic) hi ha que busca’l en la vella Irlanda i la seva “nit de les bruixes” (night of witches), una escenografia en memòria dels sers difunts i dels esperits. En definitiva, una nit per passar por.

Per a justificar aquesta “festa” el manual remet a celebracions macabres d’altres nacions, com les celebracions paganes dels retropassats asteques de Mèxic que la feien al so del xaman; les festes romanes de “Aràlia” amb aportació de sacrificis cruents; la de les commemoracions cèltiques de Gales; les del nord de França; i  les saturnals de Stonehenge on els temuts druides feien enormes fogates, sortilegis de malaurança i permetien que les bruixes endevinessin el futur, que venint d’on venia, poc alentidor seria. En definitiva, una nit macabre.

halloween-I con aquella qui fa un acte comparatiu que ve poc al cas, la celebració catòlica del 1 de novembre: “el dia de tots sants”, dit d’altra manera, “el dia dels morts”.

S’ha de ser retorçat per fer semblant comparació. Segurament els que va redactar el manual poc sabien de la litúrgia i la intencionalitat de la festa del “dia  dels morts” de l’església catòlica ja que mentre el halloween commemora nit de bruixes, de por, en definitiva de pel·lícula de terror, la festa de Tots Sants en contrapartida, es una festa d’intencionalitat alegre, de tenir en el pensament que els nostres morts gaudeixen d’una vida plaent en el Cel, i que nosaltres, entretant ho celebrem. Per  tant cap comparació amb el Halloween i resta de commemoracions saturnals; res de tenebres ni angoixes, sinó al revés, el nostre “dia dels morts”, una exultant felicitat  en la conformitat.

castanyada_475El mateix manual accepta que en els Estats Units, halloween, evoluciona i es desentén de la tradició cristiana convertint-se en una nit d’aurèola misteriosa,de bruixes, fantasmes, esperits i de follets.

En definitiva, una nit  per a patir malgrat s’intenti disfressar-la també amb els dolços, les bromes i mascares tremebundes,  de cara als xavals i la gent jove.

A demés, el Halloween té uns rituals que han anat afegint-los a mida que van passant els anys. Els comerciants nord-americans, que se les saben totes, han ideat més de deu tipus de pastissos per a oferir als nans que truquen a la porta  cridant el “trick or treat”, (crit d’alerta inquisitiu per a obtenir-los) i, també de tot tipus de caretes frankestenianes  i disfresses de disseny tètric, segons diuen,  per plantar cara a la mort; quan a la mor no se li pot plantar cara…

LaCastanyada_PanalletsEn definitiva, res que veure amb les nostres costums, malgrat els influenciats dels nostre país i els que es deixen portar per les modes vinguin d’on vinguin, tracten de fer entrar el halloween a la nostra societat. Costum importada, que no te res que veure amb la nostra  manera de fer. Pensem que ja en tenim prou amb els vistosos carnavals dels països llatins, costums més europees i mes d’acord amb la nostra idiosincràsia. Atenció però!, no en prenguin nota els nostres comerciants de que “hi ha tela a guanyar” a l’hora  del negoci, llavors haurem begut aigua.

I,  ull viu amb Port Aventura.

És un article de Josep M. Contijoch.

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.