opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Del “SA” al “LA”.

Tenim un amic eivissenc molt xocant. Es diu Antoni, i els íntims de l’illa l’han encolomat l’afectuós sobrenom de “Es virtuós”, perquè  té molta cura dels seus punts de vista.

Ibiza

Ibiza

És una persona afable, tranquil·la, que exterioritza les seves idees amb passió  amb un manifest punt de vista original. Són exposicions o raonaments  sobre l’aplicació del l’article illenc “sa” propi d’aquell “salat” tan salat de la parla autòctona de l’arxipèlag balear; ja saben, el “sa” que usen per als femenins. La seva hipòtesi l’exposa precisament arrel la xanxa que li férem els companys ironitzant sobre la genuïna parla de les illes.

Ell, una mica moscat, va  explicar que érem nosaltres els deslleials amb la nostra llengua i la cultural i els nostres avantpassats, els quals  en assentar-se a les  illes procedents de la Catalunya ancestral, segons ell, parlaven amb els articles  “sa”, “sas”, pels acompanyaments femenins “es” “des” i “son” per als masculins. Entre tant, els del Principat, -nosaltres segons ell-, els canviarem a l’ús dels idiomes francès i castellà , es a dir aquells:  “el” “la”, “els”, ”las” “los”, Aquesta quimera de canvis, portada  a terme fins i tot per eliminar el catalaníssim “lo” de forma impertinent. El virtuós Antoni s’acalorava a mida que anava parlant.

Assegurava l’Antoni, que els catalans que havien conquerit i repoblat les illes van arribar allí parlant precisament el “salat”, sent que aquesta era la seva forma normal d’expressar-se. I els seus descendents directes, –que segons ell, ho són els baleàrics–,  fidels a la tradició lingüista els han conservat quan nosaltres els hem refusat.  Per aquests motiu, diu l’eivissenc,  nosaltres som una mena apòstates lingüístics

Cap Sa Sal

Cap Sa Sal

Ell diu que la seva hipòtesi  es correcta hi ho demostra les arrels toponímiques de  molts noms i accidents geogràfics del Principat, especialment els observats a la Catalunya nord, –la Catalunya Embrió–, y també a Girona,  en els Pirineus i Catalunya Central. Molts dels topònims d’aquests llocs ostenten descaradament arrels que no es poden amagar del que desprès n’ha dit “salat”; mentre altres topònims ho suggereixen encobertoramen. –Sinó, vegin-ho-, diu: –Hi ha topònims del Principat que no han variat ni una lletra la seva grafia original, com els accidents costaners prop el Cap de Creus dits i escrits sense doblet :  Cap Sa SalPunta des MutCala Sa Tuna;. Cal veure-ho  en el mapa-.

Prop de Sant Feliu de Guíxols-, segueix, –hi ha un d’accident marítim anomenat Sa Berdissa, que l’únic que té d’incorrecte és  precisament la bardissa.

 Altres topònims, igual d’aclaridors i clarificants  són les poblacions de “Sant Climent Sescebes”, o sigui: “St. Climent Ses Cebes”, també,  Sant Hilari Sacalm, o St. Hilari Sa Calm, (“calm”, el diccionari Alcover el defineix com -calma). Igual  diríem Sant Cugat Ses Garrigues,  Sant Esteve Ses Rovires, St. Jaume Ses oliveres.

Sant Hilari Sacalm

Sant Hilari Sacalm

Altres de significatius: El barceloní Sant Just Desvern = Des Vern, sent el “vern” l’arbre que creix a les riberes o llocs humits. El St. Martí de Surroca, de l’Alt Penedès, serà Sa Roca. També a l’Alt Penedès hi trobem el poblet anomenat St. Joan Samora, nom estrany que ha de defugir del “Zamora”, quant que el poblet potser és anterior a la ciutat. Només ens queda pensar en Sa Mora, (la mora),  així de conformats.

En el gironès hi ha un poble que l’anomenen Palau Sacosta, ¿no serà el Palau de “la” Costa?, I,  la  Granja d’Escarp, de Tarragona,  fent floridures, ¿no pot ser la Granja des Carp, sent que “carp” es la part de l’avantbraç propera a la mà?. ¿I  Les Escaldes d’Andorra?, Es Caldes; “caldes” no és  l’aigua calenta?.

De “SA(s)” -LA-, se’n troben un grapat per tot el Principat, destacant-ne St. Genis de Sadevesa (Sa devesa);  Mas (Sa)font; St. Pere (Sa)carrera; (Sa)llavinera, (”llavinera” és la riera afluent d’un congost);  St. Quirce (Sa)faja,  (faja se’n diu allà al fruit del faig);  (Sa)canella, (Sa)litja, i d’altres  que és deixem de citar per no allargassar l’article.

De DES, -DEL-, també en surten més a la Catalunya limítrof al Pirineu: St. Pere (Des)pla; St. Jordi (Des)valls; St. Llorens (Des)munts.

D’ES, -El-, n’hi ha la tira: Estorm; Estoll; Escos; Espla; Espot; i més,  que també farien tira..

Sarral -Carrer dels Jueus-foto Viquipèdia

Sarral -Carrer dels Jueus-foto Viquipèdia

El fenomen “salat , com s’ha dit, s’estén  per  gran part de Catalunya, especialment per la del nord, (Pallars Sobirà, Alt Urgell, els dos Empordants, La Selva, El Ripollès, Berguedà, Solsonès. A mida que es va tirant avall,  en surten menys;  amb tot n’hi ha al Segrià, Terra Alta, i Segarra, encara que al sud, sud, no ens en sona cap, al menys pels que no tenim gaire orella filològica..

En canvi sembla que n’apareixen dos a la Conca de Barberà: Sarral, que segons un dels  seus historiadors afirma li ve de (Sa)reial, =  a “La Reial”, i,  Solivella,  que un estudiós teoritza el venir-li de (Sa)Olivella, = a “la olivera”.  Doctors té l’església…

Castell de Solivella_foto Viquipèdia

Castell de Solivella_foto Viquipèdia

L’amic eivissenc encara fa raons més alambinades. Dubta de Sa(lou), Sà(u), Sa(grià), Sa(durní), Sa(rrià), i Sa(rraí),  mentre nosaltres li diem que no es passi, ja que el “raí” de “sarraí”,  seria un home i per tant no li apariava el “sa”.

Bromes o no, la veritat es que la teoria del “Virtuós” fa de pensar. ¿Serà possible que els illencs siguin els purs i nosaltres els infidels?.

Doctors  tindrà l’església.

És un article de Josep M. Contijoch.

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.