opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Fira de Sant Martí, un pas endavant!

L’any 2008 Montblanc va recuperar la Fira de Sant Martí substituint la que es feia per Sant Maties des de la dècada dels setanta del segle XX.

L’Ajuntament de Montblanc va iniciar aquest any una nova etapa de la Fira amb una clara voluntat renovadora i d’acord amb les tendències turístiques i de consum del segle XXI. La Fira ha estat centrada en els productes agroalimentaris de qualitat. Principalment, s’ha fet ressò dels vins i la gastronomia pròpia a través de la presència de diversos cellers de la Conca de Barberà i de restaurants comarcals.

El certamen ha tingut cert èxit i ha anat incrementant el nombre d’assistents en els darrers anys.

Sant Marti -foto VJC

Sant Marti -foto VJC

Però després de cinc edicions és un bon moment per fer un anàlisi de si la Fira ha complert l’objectiu inicial de donar a conèixer els productes agroalimentaris propis i d’aportar algunes recomanacions o accions per tal de fer-la més gran i convertir-la en la trobada de referència dels productes agroalimentaris autòctons de la Conca de Barberà.

Fent un repàs d’aquestes últimes edicions podem anotar diverses accions molt positives. La primera i principal, com ja hem comentat, és la voluntat dels governants de fer un canvi en el model de Fira i apostar pels nostres productes.

Després, les dates. La Fira es celebra el cap de setmana de Tots Sants. Acostuma a ser un cap de setmana llarg de tres dies que afavoreix la visita de persones de fora de la comarca. Així, tanca la temporada de festes i fires de tardor del municipi. Per una altra banda ha consolidat el mercat de vins. Ha sigut un catapultador i una eina d’acompanyament important en el renaixement dels vins aquests últims anys a la Conca. Cal reconèixer la feina i la difusió al llarg d’aquests anys, que ha consolidat la celebració. Però ara és el moment de fer un pas més, de fer un pas endavant.

sant marti 2w

Sant Marti -foto VJC

Hi ha certs aspectes a millorar o a introduir respecte la Trobada i en volem apuntar uns quants. Primer de tot, els horaris; seria millor no acabar la Fira a les 21h del vespre, sobretot divendres i dissabte.

La Fira hauria d’obrir com a mínim fins les 23h per tal que els visitants poguessin sopar al recinte. Un exemple molt clar de l’èxit de l’ampliació de l’horari d’apertura l’hem vist a Reus Viu el Vi, que es va celebrar ara fa un mes i mig, on les dues nits que va estar oberta la Fira el recinte estava ple de gent sopant. Es podria no obrir un matí per tal de conciliar la vida dels Firarires i engegar a partir de mitja tarda i fins la nit. En relació amb això s’hauria de potenciar la presència de restaurants comarcals i amb estand propi. Tal com s’ha vingut fent fins ara el tema de les tapes no resulta gaire operatiu. És on s’acostumen a crear totes les cues i embussos i és incòmode pel visitant recollir les degustacions. Seria més adequat que cada restaurant tingués el seu estand amb la seva tapa o tapes. Cada establiment tindria més visibilitat i els visitants es podrien repartir per totes les zones. La restauració i els altres productes agroalimentaris han d’agafar més protagonisme tal com el tenen els vins que, tot i això, han de seguir sent el pal de paller.

Aquests dos aspectes comentats donarien lloc a dos canvis substancials. El primer seria el de l’espai.

S’hauria d’ampliar la superfície de la Fira i disposar una carpa més gran, aprofitant les dimensions de la Plaça de Sant Francesc. Un recinte suficientment gran per col·locar tots els estands, on els assistents puguin passejar amb tranquil·litat sense patir grans aglomeracions. El segon seria utilitzar un nou sistema de tiquets i combinacions per tal de tastar les degustacions. Tant pel que fa al vi com al menjar. Crear packs conjunts, però també oferir la possibilitat d’adquirir tiquets individuals a cada estand, amb l’objectiu de facilitar al màxim als visitants les opcions de tastar o provar les diferents ofertes que ens hi trobem.

Pel que fa als vins, com ja hem comentat, la DO Conca de Barberà ha de ser la gran protagonista.

És el lloc ideal per presentar els seus productes i les seves creacions i arribar al màxim de nombre de ciutadans de la comarca que encara no coneixen els vins propis. No obstant això, seria interessant i enriquidor que en cada edició es convidés alguna DO dels Països Catalans o d’Europa per tal de teixir complicitats, coneixements, experiències amb altres DO.

A més, s’haurien d’intentar ampliar o consolidar les activitats complementàries al voltant de la Jornada.

Fira de Sant Marti

Fira de Sant Marti

Presentacions de vins, de productes, conferències, cuina en directe, activitats pels nens, exposicions, música en directe al vespre-nit, etc. Potenciar aquesta vessant cultural aportarà un valor afegit a la Fira, a més d’afavorir una estada més llarga dels assistents i convertir-se en un esdeveniment més atractiu pel visitant.

Hem de tenir una clara voluntat de creure’ns el que oferim, la qualitat dels productes de la comarca. De convertir la Fira de Sant Martí en la nostra Fira, la dels nostres productes.

La Fira del vi de la Conca, dels restaurants, dels productes agroalimentaris, del quilòmetre 0. Hem d’ampliar la difusió, els actes previs i fer entrar dins el joc totes el màxim nombre d’empreses i d’agents del sector a la comarca. Des de les institucions, d’altra banda, cal donar les màximes facilitats als productors i als elaboradors perquè participin en la Fira i es facin seu l’esdeveniment. La Fira de Sant Martí ha de fer un pas endavant i creiem que aquestes properes edicions, començant per la del 2013, es presenten com el moment idoni per començar a construir les bases d’aquesta nova Fira ambiciosa, oberta i universal, però amb els peus ben arrelats al nostre territori.

[LA CONCA 5.1]

Print Friendly
Similar posts
  • Estat de Benestar: canvi de prioritat... Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania plena concretada en un Estat propi. Ricard Gomà, professor de Ciència Política de la UAB L’estat de benestar és una de les dimensions clau configuradores de la societat, també a Catalunya. El model de benestar [...]
  • Arxiu Comarcal i Ajuntament de Vilav... L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) i l’Ajuntament de Vilaverd han treballat conjuntament per a millorar la organització i classificació del fons històric i semi actiu del consistori. Aquesta intervenció s’ha efectuat atesa la impossibilitat de l’Arxiu Comarcal d’ingressar nova documentació, ja que es troba gairebé al 100% de la seva capacitat, i gràcies [...]
  • Màgic Hoodoo – Eterns Feat. Lit... Màgic Hoodoo és una banda de rock cantat en català.  Neix a Terrassa l’any 2015 a partir de les composicions del guitarrista Gerard Santasusagna. Al Gerard “die” se li unirà el Peri al baix i posteriorment l’Albert a la veu i en Sergi a la bateria. La banda comença a assajar i pre-produir els seus [...]
  • Quadrant. Dansara Sarral va estrenar aquest dissabte al Teatre Metropol. Ho feia en el marc de la gala organitzada per l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona El passat dissabte els alumnes de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral tornaven a trepitjar escenari. Ho feien al Teatre Metropol de Tarragona en motiu [...]
  • La mona Micaela. Més d’un centenar d’artistes de l’Ebre i Tarragona participaran en les bodes d’argent de la mona Micaela. La celebració començarà al matí a La Ràpita i inclourà un Coso Iris pels carrers d’Amposta i actuacions diverses a Lo Pati.   “Una història d’amor a la fantasia, a la creativitat i a l’agermanament entre gents i [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Petita història del vestits de núvia...

En la cultura occidental, el color dels vestits de noces és blanc. Els tons de blancs inclouen els complementaris colors pastís ou, cru o marfil.....


El Foradot

Opinió. -Ricard Gomà .

Estat de Benestar: canvi de prioritats i sobirania.

Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania....


El

Opinió. - Ramon Tremosa

Abans pobra que catalana.

El 8 de març de 2016 el Parlament Europeu (PE) va aprovar un reglament de ports que imposa l’autonomia portuària a Espanya, fent costat així una reivindicació històrica dels ports catalans.....


El

Opinió. - Jofre Llombart

O juguem tots, o punxem la pilota,.

La incapacitat de resoldre qüestions quotidianes ha dut a voler la independència moltes persones que no s’ho plantejaven.......


Veritats d'una trajectoria 12

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

Clippy Filters (JordiBL with Electribe2 + Thor) real time recording

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.