opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Carta del Paisatge de la Conca de Barberà.

Fa unes setmanes la Generalitat de Catalunya va publicar en paper i a la xarxa el Catàleg del paisatge del Camp de Tarragona. (http://www.catpaisatge.net/fitxers/publicacions/cataleg_ct/Cataleg_Paisatge_CT.pdf)

Un document iniciat l’any 2005, treballat durant uns quants anys per moltes persones d’aquest territori. La Conca de Barberà hi té presència a través de l’anàlisi de les seves unitats de paisatge (Muntanyes de Prades, Conca de Poblet, Baixa Segarra).

Muntanyes de Prades -Foto:Viquipèdia

Muntanyes de Prades -Foto:Viquipèdia

Els catàlegs de paisatge són un instrument que ens permet conèixer com és el nostre paisatge i quins valors té, quins factors expliquen que tinguem un determinat tipus de paisatge i no un altre, com evoluciona el nostre paisatge en funció de les actuals dinàmiques econòmiques, socials i ambientals, i finalment, defineixen quin tipus de paisatge volem i com podem assolir-lo. El seu abast territorial es correspon amb el de cadascun dels àmbits d’aplicació dels plans territorials. Per tant a Catalunya n’hi ha previstos set (Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, comarques centrals, comarques gironines, Terres de Lleida, regió metropolitana de Barcelona i Terres de l’Ebre).

El catàleg del paisatge és el document base, de caràcter general. Important i necessari però no suficient si volem protegir el territori i blindar correctament el nostre paisatge.

Per això hi ha una altra eina, les cartes del paisatge. Les cartes del paisatge són instruments de concertació d’acords entre agents d’un territori per tal de promoure accions i estratègies de millora i valoració del paisatge. No és una simple declaració testimonial de principis, sinó un document de caràcter públic i de compromís a favor del paisatge on les parts signants es comprometen davant la societat a formar part d’un projecte col·lectiu i a  treballar en conseqüència per assolir els compromisos signats. Poden ser impulsades per la Generalitat de Catalunya, per les administracions locals (consells comarcals, ajuntaments, mancomunitats) i/o per entitats.

Monestir de Poblet (Foto Albert Esteves, 2009)

Monestir de Poblet (Foto Albert Esteves, 2009)

Els continguts bàsics d’una carta del paisatge són la diagnosi de les dinàmiques del paisatge, la definició d’objectius de qualitat paisatgística a assolir dins l’àmbit territorial que abasta la carta del paisatge. A més de l’elaboració d’un programa de gestió en el que es concretin les accions específiques que han d’emprendre els diversos agents, i en el qual ha de quedar garantida la participació ciutadana. Sempre han d’estar en concordança amb el catàleg de paisatge del seu àmbit.

És important que la nostra comarca es posi a treballar en l’elaboració de la seva carta del paisatge. Convertir el paisatge en un agent vital pel creixement de la comarca. Reconèixer el seu caràcter de bé d’interès col·lectiu i el seu valor com a dinamitzador de l’economia i el desenvolupament local. Hi implicar-hi, a part del paisatge, tot un seguit d’activitats que donen un valor afegit i un alternativa econòmica el nostre entorn, com és el vi, la natura, el patrimoni cultural, històric, artístic, humà etc. tal com s’ha fet a la comarca del Priorat (http://www.consensus.cat/priorat/).

És imprescindible que el procés sigui obert, participatiu i conduït per tota la societat. És una de les premisses que mana la normativa però tot i així és important tenir-ho clar i marcar-ho des d’un bon començament. Ha de ser un document assumit i signat per moltes associacions, entitats, col·lectius, organitzacions del territori, no tan sols per les administracions, com per exemple podem observar en la Carta del Paisatge de de la Vall de Camprodon (El Ripollès)  (http://www.vallcamprodon.cat/paisatge.htm).

No vivim en una comarca uniforme, serà necessària la definició de diverses unitats de paisatge i subunitats. Però això no ha de ser cap inconvenient, és un fet que està completat en qualsevol carta i s’ha realitzat en la majoria d’elles, com en la del Berguedà (http://word.bergueda2.com/serveis/medi-ambient/carta-del-paisatge-del-bergueda/).

Per tal de facilitar l’inici d’aquest procés és crucial que les administracions de la comarca hi creguin i promoguin la seva realització, que facin un pas endavant.

Conesa, a la Baixa Segarra_foto:Viquipèdia

Conesa, a la Baixa Segarra_foto:Viquipèdia

Sinó haurà de ser la societat civil organitzada, les associacions, els ciutadans els que fem el pas per intentar-ho o pressionar perquè aquesta empresa vagi endavant,   tal com va passar a l’Alt Penedès (http://www.ccapenedes.com/fitxers/serveis-tecnics/carta-del-paisatge). Un últim exemple de carta que ha superat totes  les fases és la de l’Alt Empordà. (http://www.paisatge-altemporda.org/). Aquestes cincs, són les cinc cartes que actualment existeixen a Catalunya. N’hi ha dues més que estan en procés. Són les de Conca Riera d’Argentona (Maresme) i la Vall del Tenes (Vallès Oriental).

La Conca de Barberà ha de ser la propera regió catalana que blindi el seu territori i paisatge amb una eina tant potent com una carta del paisatge. Hem de fer l’esforç entre tots perquè això sigui així i que el títol d’aquest article sigui ben aviat un document de referència per la comarca en els propers anys.

[LA CONCA 5.1]

Print Friendly
Similar posts
  • GALÍCIA la Costa da Morte. Article original del Dr. Enric Sánchez Cid Condensat per a publicar-lo a La Veu Jove, per Josep M. Contijoch I.- A COSTA DA MORTE La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo. Aquest recorregut el va iniciar el doctor [...]
  • I de quan Barberà era mar. Miquel Àngel Anadón presenta la seva obra escultòrica sota el títol “…i de quan Barberà era mar” amb el suport de l’Ajuntament de Barberà de la Conca i amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. Sota el lema de DIVERTIMENTOS, Anadón ens presentarà “animalons” de mar de grans dimensions que vivien a les aigües de Barberà [...]
  • Del no-res. Alumnes de 2º ESO  trimestre  1º del curs 2016/2017 de l’Institut Martí l’Humà. Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència: haver estat a la presó. El fet d’haver estat a la presó li limita les opcions per escollir la vida que vol tindre. [...]
  • Concert de Sopa de Cabra. Sopa de Cabra actuarà el 19 d’agost a Santa Coloma de Queralt   El grup gironí, Sopa de Cabra, serà el cap de cartell de la festa major de Santa Coloma de Queralt dins la gira Sopa de Cabra tanca el cercle. L’actuació tindrà lloc el dissabte 19 d’agost al pati de l’emblemàtic castell dels Comtes [...]
  • La Fita Colomina. La Fita Colomina és una cursa POPULAR d’orientació. A la sortida es dona un mapa amb uns punts marcats i un xip per marcar cada fita. A partir d’aquí els corredors han d’intentar aconseguir passar per totes les fites en el menor temps possible i en l’ordre corresponent. Cadascú pot dur a terme la cursa [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.