opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Carta del Paisatge de la Conca de Barberà.

Fa unes setmanes la Generalitat de Catalunya va publicar en paper i a la xarxa el Catàleg del paisatge del Camp de Tarragona. (http://www.catpaisatge.net/fitxers/publicacions/cataleg_ct/Cataleg_Paisatge_CT.pdf)

Un document iniciat l’any 2005, treballat durant uns quants anys per moltes persones d’aquest territori. La Conca de Barberà hi té presència a través de l’anàlisi de les seves unitats de paisatge (Muntanyes de Prades, Conca de Poblet, Baixa Segarra).

Muntanyes de Prades -Foto:Viquipèdia

Muntanyes de Prades -Foto:Viquipèdia

Els catàlegs de paisatge són un instrument que ens permet conèixer com és el nostre paisatge i quins valors té, quins factors expliquen que tinguem un determinat tipus de paisatge i no un altre, com evoluciona el nostre paisatge en funció de les actuals dinàmiques econòmiques, socials i ambientals, i finalment, defineixen quin tipus de paisatge volem i com podem assolir-lo. El seu abast territorial es correspon amb el de cadascun dels àmbits d’aplicació dels plans territorials. Per tant a Catalunya n’hi ha previstos set (Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, comarques centrals, comarques gironines, Terres de Lleida, regió metropolitana de Barcelona i Terres de l’Ebre).

El catàleg del paisatge és el document base, de caràcter general. Important i necessari però no suficient si volem protegir el territori i blindar correctament el nostre paisatge.

Per això hi ha una altra eina, les cartes del paisatge. Les cartes del paisatge són instruments de concertació d’acords entre agents d’un territori per tal de promoure accions i estratègies de millora i valoració del paisatge. No és una simple declaració testimonial de principis, sinó un document de caràcter públic i de compromís a favor del paisatge on les parts signants es comprometen davant la societat a formar part d’un projecte col·lectiu i a  treballar en conseqüència per assolir els compromisos signats. Poden ser impulsades per la Generalitat de Catalunya, per les administracions locals (consells comarcals, ajuntaments, mancomunitats) i/o per entitats.

Monestir de Poblet (Foto Albert Esteves, 2009)

Monestir de Poblet (Foto Albert Esteves, 2009)

Els continguts bàsics d’una carta del paisatge són la diagnosi de les dinàmiques del paisatge, la definició d’objectius de qualitat paisatgística a assolir dins l’àmbit territorial que abasta la carta del paisatge. A més de l’elaboració d’un programa de gestió en el que es concretin les accions específiques que han d’emprendre els diversos agents, i en el qual ha de quedar garantida la participació ciutadana. Sempre han d’estar en concordança amb el catàleg de paisatge del seu àmbit.

És important que la nostra comarca es posi a treballar en l’elaboració de la seva carta del paisatge. Convertir el paisatge en un agent vital pel creixement de la comarca. Reconèixer el seu caràcter de bé d’interès col·lectiu i el seu valor com a dinamitzador de l’economia i el desenvolupament local. Hi implicar-hi, a part del paisatge, tot un seguit d’activitats que donen un valor afegit i un alternativa econòmica el nostre entorn, com és el vi, la natura, el patrimoni cultural, històric, artístic, humà etc. tal com s’ha fet a la comarca del Priorat (http://www.consensus.cat/priorat/).

És imprescindible que el procés sigui obert, participatiu i conduït per tota la societat. És una de les premisses que mana la normativa però tot i així és important tenir-ho clar i marcar-ho des d’un bon començament. Ha de ser un document assumit i signat per moltes associacions, entitats, col·lectius, organitzacions del territori, no tan sols per les administracions, com per exemple podem observar en la Carta del Paisatge de de la Vall de Camprodon (El Ripollès)  (http://www.vallcamprodon.cat/paisatge.htm).

No vivim en una comarca uniforme, serà necessària la definició de diverses unitats de paisatge i subunitats. Però això no ha de ser cap inconvenient, és un fet que està completat en qualsevol carta i s’ha realitzat en la majoria d’elles, com en la del Berguedà (http://word.bergueda2.com/serveis/medi-ambient/carta-del-paisatge-del-bergueda/).

Per tal de facilitar l’inici d’aquest procés és crucial que les administracions de la comarca hi creguin i promoguin la seva realització, que facin un pas endavant.

Conesa, a la Baixa Segarra_foto:Viquipèdia

Conesa, a la Baixa Segarra_foto:Viquipèdia

Sinó haurà de ser la societat civil organitzada, les associacions, els ciutadans els que fem el pas per intentar-ho o pressionar perquè aquesta empresa vagi endavant,   tal com va passar a l’Alt Penedès (http://www.ccapenedes.com/fitxers/serveis-tecnics/carta-del-paisatge). Un últim exemple de carta que ha superat totes  les fases és la de l’Alt Empordà. (http://www.paisatge-altemporda.org/). Aquestes cincs, són les cinc cartes que actualment existeixen a Catalunya. N’hi ha dues més que estan en procés. Són les de Conca Riera d’Argentona (Maresme) i la Vall del Tenes (Vallès Oriental).

La Conca de Barberà ha de ser la propera regió catalana que blindi el seu territori i paisatge amb una eina tant potent com una carta del paisatge. Hem de fer l’esforç entre tots perquè això sigui així i que el títol d’aquest article sigui ben aviat un document de referència per la comarca en els propers anys.

[LA CONCA 5.1]

Print Friendly
Similar posts
  • Festival Internacional de Música. Santa Coloma participarà en el Festival Internacional de Música Costa Daurada-Salou. Del 8 de juliol al 15 d’agost es celebrarà la primera edició del Festival que descobrirà diferents indrets de la Costa Daurada mitjançant la música. El Festival Internacional de Música Costa Daurada-Salou és un important esdeveniment de música clàssica que tindrà lloc aquest estiu [...]
  • Joan, Nil i Oriol Cardona a l’E... L’esdeveniment esportiu engloba la cursa nocturna “Barrancs de Llegenda” i la competició d’escalada “Penitent Crew” El Club Excursionista Montblanc organitza, pels propers dies 30 de juny i 1 de juliol, la tercera edició de l’Enfila’t. Es tracta d’un esdeveniment de caire esportiu que engloba la competició d’escalada “Penitent Crew” i la cursa nocturna “Barrancs de [...]
  • Festival de Cinema i Paisatge. “Estiu 1993”, “Safari” o “Looking for Infinity” són algunes de les projeccions de la segona edició de mónFILMAT que enguany potencia el debat sobre els aspectes creatius i socials. El cinema d’autor vinculat al paisatge i on l’entorn, més enllà d’embolcallar l’acció, esdevé un protagonista més tornarà aquest mes de juliol a les Terres de [...]
  • Nou èxit per «X-TREM» La peça ha estat seleccionada al MIV- Mostra Internacional de Videodança 2017 (dança em foco – Festival Internacional de Vídeo & Dança 2017) de Brasil DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral celebra un nou èxit per “X-TREM”, la videodansa que va produir el passat mes de setembre amb un grup d’alumnes del centre i [...]
  • Veritats d’una trajectòria «15» Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un repàs el grup musical anomenat Los Sin Nombre, durant l’any 1966, de les seves cançons, «Te perdi» «Si de mi te alejas» i del tema «destino»   Los Sin [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

BARBA I BARBES.

La barba és el pèl que cobreix la cara en la zona de les galtes i mandíbules dels  homes, (accidentalmente es trovar alguna dona també barbuda).. ....

Veritats d’una trajectòria 15.

El Josep Maria fa un repàs el grup musical anomenat Los Sin Nombre, durant l’any 1966....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.