opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Carta del Paisatge de la Conca de Barberà.

Fa unes setmanes la Generalitat de Catalunya va publicar en paper i a la xarxa el Catàleg del paisatge del Camp de Tarragona. (http://www.catpaisatge.net/fitxers/publicacions/cataleg_ct/Cataleg_Paisatge_CT.pdf)

Un document iniciat l’any 2005, treballat durant uns quants anys per moltes persones d’aquest territori. La Conca de Barberà hi té presència a través de l’anàlisi de les seves unitats de paisatge (Muntanyes de Prades, Conca de Poblet, Baixa Segarra).

Muntanyes de Prades -Foto:Viquipèdia

Muntanyes de Prades -Foto:Viquipèdia

Els catàlegs de paisatge són un instrument que ens permet conèixer com és el nostre paisatge i quins valors té, quins factors expliquen que tinguem un determinat tipus de paisatge i no un altre, com evoluciona el nostre paisatge en funció de les actuals dinàmiques econòmiques, socials i ambientals, i finalment, defineixen quin tipus de paisatge volem i com podem assolir-lo. El seu abast territorial es correspon amb el de cadascun dels àmbits d’aplicació dels plans territorials. Per tant a Catalunya n’hi ha previstos set (Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, comarques centrals, comarques gironines, Terres de Lleida, regió metropolitana de Barcelona i Terres de l’Ebre).

El catàleg del paisatge és el document base, de caràcter general. Important i necessari però no suficient si volem protegir el territori i blindar correctament el nostre paisatge.

Per això hi ha una altra eina, les cartes del paisatge. Les cartes del paisatge són instruments de concertació d’acords entre agents d’un territori per tal de promoure accions i estratègies de millora i valoració del paisatge. No és una simple declaració testimonial de principis, sinó un document de caràcter públic i de compromís a favor del paisatge on les parts signants es comprometen davant la societat a formar part d’un projecte col·lectiu i a  treballar en conseqüència per assolir els compromisos signats. Poden ser impulsades per la Generalitat de Catalunya, per les administracions locals (consells comarcals, ajuntaments, mancomunitats) i/o per entitats.

Monestir de Poblet (Foto Albert Esteves, 2009)

Monestir de Poblet (Foto Albert Esteves, 2009)

Els continguts bàsics d’una carta del paisatge són la diagnosi de les dinàmiques del paisatge, la definició d’objectius de qualitat paisatgística a assolir dins l’àmbit territorial que abasta la carta del paisatge. A més de l’elaboració d’un programa de gestió en el que es concretin les accions específiques que han d’emprendre els diversos agents, i en el qual ha de quedar garantida la participació ciutadana. Sempre han d’estar en concordança amb el catàleg de paisatge del seu àmbit.

És important que la nostra comarca es posi a treballar en l’elaboració de la seva carta del paisatge. Convertir el paisatge en un agent vital pel creixement de la comarca. Reconèixer el seu caràcter de bé d’interès col·lectiu i el seu valor com a dinamitzador de l’economia i el desenvolupament local. Hi implicar-hi, a part del paisatge, tot un seguit d’activitats que donen un valor afegit i un alternativa econòmica el nostre entorn, com és el vi, la natura, el patrimoni cultural, històric, artístic, humà etc. tal com s’ha fet a la comarca del Priorat (http://www.consensus.cat/priorat/).

És imprescindible que el procés sigui obert, participatiu i conduït per tota la societat. És una de les premisses que mana la normativa però tot i així és important tenir-ho clar i marcar-ho des d’un bon començament. Ha de ser un document assumit i signat per moltes associacions, entitats, col·lectius, organitzacions del territori, no tan sols per les administracions, com per exemple podem observar en la Carta del Paisatge de de la Vall de Camprodon (El Ripollès)  (http://www.vallcamprodon.cat/paisatge.htm).

No vivim en una comarca uniforme, serà necessària la definició de diverses unitats de paisatge i subunitats. Però això no ha de ser cap inconvenient, és un fet que està completat en qualsevol carta i s’ha realitzat en la majoria d’elles, com en la del Berguedà (http://word.bergueda2.com/serveis/medi-ambient/carta-del-paisatge-del-bergueda/).

Per tal de facilitar l’inici d’aquest procés és crucial que les administracions de la comarca hi creguin i promoguin la seva realització, que facin un pas endavant.

Conesa, a la Baixa Segarra_foto:Viquipèdia

Conesa, a la Baixa Segarra_foto:Viquipèdia

Sinó haurà de ser la societat civil organitzada, les associacions, els ciutadans els que fem el pas per intentar-ho o pressionar perquè aquesta empresa vagi endavant,   tal com va passar a l’Alt Penedès (http://www.ccapenedes.com/fitxers/serveis-tecnics/carta-del-paisatge). Un últim exemple de carta que ha superat totes  les fases és la de l’Alt Empordà. (http://www.paisatge-altemporda.org/). Aquestes cincs, són les cinc cartes que actualment existeixen a Catalunya. N’hi ha dues més que estan en procés. Són les de Conca Riera d’Argentona (Maresme) i la Vall del Tenes (Vallès Oriental).

La Conca de Barberà ha de ser la propera regió catalana que blindi el seu territori i paisatge amb una eina tant potent com una carta del paisatge. Hem de fer l’esforç entre tots perquè això sigui així i que el títol d’aquest article sigui ben aviat un document de referència per la comarca en els propers anys.

[LA CONCA 5.1]

Print Friendly
Similar posts
  • El Gremi de Llibreters satisfet. El Gremi de Llibreters de Catalunya , fa una valoració molt positiva d’un Sant Jordi excepcional pel que fa a la participació ciutadana.   El bon temps i les ganes de complir amb la tradició han fet que hi hagi hagut una gran participació ciutadana. Les vendes de llibres s’han repartit durant tot el cap [...]
  • CoopCamp engega campanya. Una campanya de formació sobre l’economia social i cooperativa entre entitats i particulars. Durant els mesos d’abril i maig l’Ateneu Cooperatiu del Camp durà a terme xerrades i jornades de formació en diferents punts del Camp de Tarragona Un dels objectius prioritaris del projecte dels Ateneus Cooperatius, impulsat per la Generalitat de Catalunya, és posar [...]
  • Dansara Sarral, setmana de molta acti... Els alumnes del centre sarralenc participaran en diferents actes en motiu del Dia Internacional de la Dansa. Aquest 29 d’abril es celebra arreu del món el Dia Internacional de la Dansa i és per això que els alumnes de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral, tenen una setmana plena d’activitats on participaran en diferents [...]
  • Quinze cellers i 4500 copes venudes. El Mercat de vins i caves de la DO Conca de Barberà arriba a les 4500 copes venudes el primer cap de setmana. Amb aquest primer cap de setmana de Mercat s’ha arribat a una de les millors xifres dels últims anys amb més de 13500 tastos. El Mercat de vins i caves de la [...]
  • Els inicis de l’exportació… La conferència va anar a càrrec de l’empresari català Ramon Termens Navarro. El passat divendres 21 d’abril a les 20h, la Sala Josep Puig Torné de l’Ajuntament de Sarral s’omplia de gom a gom en motiu de la xerrada “Els inicis de l’exportació, del regal a la il·luminació. I ara què?”, que forma part del [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....


El Foradot

Opinió. -Dolors Feliu. .

Independència, transitorietat i recerca de la felicitat..

La Llei catalana garantirà tot el que calgui perquè la nostra societat funcioni ordenadament si surt el ‘sí’ al referèndum....


El Foradot

Opinió. -Enric Casulleras .

És així de senzill..

Al segle XXI les societats democràtiques resolen les qüestions de sobirania sotmetent-les a referèndums....


El Foradot

Opinió. -Ricard Gomà .

Estat de Benestar: canvi de prioritats i sobirania.

Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania....

Veritats d'una trajectoria 13

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.