opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Construïm una identitat?

Fa uns mesos la televisió publica de Catalunya va estrenar un documental sobre el Priorat titulat Interior de Paisatge.

D.O. Conca de BarberaUna peça periodística per mirar i remirar constantment i que hauria de ser d’obligada visió per qualsevol persona interessada en el món del paisatge, l’enoturisme i el desenvolupament local.

Un treball molt ben facturat, amb la música del gran Borja Penalba acompanyant l’anàlisi i les opinions de persones que han sigut partícips i actors principals, en més o menys mesura, de la transformació que ha realitzat la comarca del Priorat aquests darrers anys.

http://www.tv3.cat/videos/4355570/Interior-de-paisatge

Una transformació i uns canvis dels quals la nostra comarca n’hauria de prendre nota. Tot i no ser comarques idènticament iguals, tot i haver-hi diferències importants, entre els dos territoris compartim moltes similituds.

El model que ha seguit el Priorat aquests darrers temps ha de ser transportat a la nostra comarca. Sobretot, tal com s’indica en el reportatge, pel que fa al tema de la mentalitat, canviar de mentalitat, implicar-nos amb el nostre entorn i paisatge.

On abans veiem territori ara veiem paisatge. Ens ho hem de creure i donar valor al territori que tens, per crear-ne oportunitats i donar-li un valor afegit. Ha de ser un canvi global, de cultura, de valors, un canvi cultural, de prioritats que hem de preparar, planificar i executar, nosaltres, els ciutadans de la comarca, que no ens ho dictin des de fora.

Construcció d’un model, d’una identitat, que permeti a tothom saber què és la Conca de Barberà, què ofereix, i què vol ser quan sigui gran. Actualment això costa de saber, no tenim definit què ha de ser la comarca. Manca un pla clar, diàfan i integral del que volem que sigui el nostre territori. O una cosa o l’altra, o industrial o turística, o bé, si decidim que poden ser les dues coses a l’hora, intentar que cap pas a favor d’una opció pugui malmetre i impedir-ne l’altra.

Fores_mirador de la ConcaEl tema paisatge ha de ser vital. No es pot malmetre més el paisatge ni el territori de la comarca. Sinó alguna de les opcions de futur com l’enoturística, la paisatgística, o l’esportiva, etc. poden quedar tocades de mort.

No serà fàcil, ni ràpid, però ens hi hem de posar ja i com més persones i col·lectius en prenguin part millor, per trobar un model el més consensuat i representatiu possible.

És el moment que a la Conca de Barberà fem un procés similar al del Priorat, l’hauríem de fer aviat i donant veu a tothom. Sinó ens trobarem amb models que no ens agradaran o que poden hipotecar el nostre present o futur.

Leandre Romeu i Josep Saperes,

impulsors del projecte La Conca 5.1

 [LA CONCA 5.1]

Print Friendly
Similar posts
  • GALÍCIA la Costa da Morte. Article original del Dr. Enric Sánchez Cid Condensat per a publicar-lo a La Veu Jove, per Josep M. Contijoch I.- A COSTA DA MORTE La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo. Aquest recorregut el va iniciar el doctor [...]
  • I de quan Barberà era mar. Miquel Àngel Anadón presenta la seva obra escultòrica sota el títol “…i de quan Barberà era mar” amb el suport de l’Ajuntament de Barberà de la Conca i amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. Sota el lema de DIVERTIMENTOS, Anadón ens presentarà “animalons” de mar de grans dimensions que vivien a les aigües de Barberà [...]
  • Del no-res. Alumnes de 2º ESO  trimestre  1º del curs 2016/2017 de l’Institut Martí l’Humà. Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència: haver estat a la presó. El fet d’haver estat a la presó li limita les opcions per escollir la vida que vol tindre. [...]
  • Concert de Sopa de Cabra. Sopa de Cabra actuarà el 19 d’agost a Santa Coloma de Queralt   El grup gironí, Sopa de Cabra, serà el cap de cartell de la festa major de Santa Coloma de Queralt dins la gira Sopa de Cabra tanca el cercle. L’actuació tindrà lloc el dissabte 19 d’agost al pati de l’emblemàtic castell dels Comtes [...]
  • La Fita Colomina. La Fita Colomina és una cursa POPULAR d’orientació. A la sortida es dona un mapa amb uns punts marcats i un xip per marcar cada fita. A partir d’aquí els corredors han d’intentar aconseguir passar per totes les fites en el menor temps possible i en l’ordre corresponent. Cadascú pot dur a terme la cursa [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.