opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Altres fallides Espanyoles

Estem vivint una fallida estatal, originada pel PSOE i agreujada pel PP.

         En aquests moments la majoria de ciutadans estem vivint una situació insòlita, caòtica, mai vista, que ens assumeix en un mar d’intranquil·litats.

Encara que l’actual  ens sembli la primera fallida que viu l’Estat, no es pas la primera que viu Espanya, ja que això de trencar la caixa ve de temps immemorials, fins i tot de les èpoques que ens arribaven les galeres farcides d’or del nou continent.

Fem un repàs: Carles I d’Espanya i V d’Alemanya ja va deixar tremends deutes amb motiu de les guerres amb Francesc I de França i per les despeses que li suposaren ser elegit emperador del Sacre Imperi Romà Germànic, motius pel que té que suspendre pagaments eventuals i que  soluciona amb els quantiosos préstecs fets amb la banca Fugger alemanya.

Felip II va suspendre pagaments els anys 1557, el 1575 i el 1597, degut les deutes contretes per finançar les seves cares aventures en Europa i finançar la Invencible contra Anglaterra, tot i que els vaixells de l’or li arribaven sense parar, però que sense tocar terra anaven a parar als Fugger per cancel·lar deutes..

Felip III, el seu successor tanca amb deutes l’any 1607. Malgrat tot, el més prolífic en deutes dels Habsburgs fou Felip IV, que deixa de pagar quantioses deutes als seus creedors els anys 1647, 1652 i 1662, a resultes de les seves lluites amb la França del Rei Sol, i la Catalunya dels Segadors, amb la conseqüent pèrdua dels territoris europeus i la Catalunya nord.

El seu successor Carles II suspèn pagaments el 1666. O sigui que els Àustries van deixar Espanya quasi esquilada. Sort, com em dit dels vaixells d’Amèrica.

Però els reis d’aquesta dinastia no van ser els únics. Amb el canvi de casa reial els borbons no es van quedar pas curts.Felip V evita la bancarrota gracies als quantiosos impostos que sotmet a tot el Regne, sense exclusions ni privilegis a cap estament.

En materia de deutes hi ha un relativa calma fins arribar a Carles IV, el predecessor del  Pepe Botella, el qual  tanca la caixa l’any 1799, mentre el seu fill, Ferran VII, tingué un dèficit pressupostari permanent des el 1814 al 1820, deixant de pagar deutes amb caràcter general, fins i tot els bons d’emissió pública de particulars. L’herència recollida per la seva filla Isabel II fa que el 1866  l’Estat  es declari  en fallida  absoluta.

Perquès tantes fallides?. En primer lloc per les innumerables guerres que Espanya es va veure immersa: les guerres polítiques en Europa i les de religió, la guerra del Francès (dita Independència a Espanya), les guerres carlistes, les de la separació dels països d’Amèrica, que foren quantioses, la de Cuba i Filipines, les del Marroc, totes elles ocasionant veritables sagnies a la hisenda espanyola.

Desprès, el petit lapsus de tranquil·litat que arriba fins la Guerra civil, fins i tot en aquest abans-període, omplint-se les arques del banc d’Espanya, a  resultes de la neutralitat d’Espanya durant la Guerra I Mundial, que ocasionà veritables beneficis. Or, que desprès la República se’l pataquejaria enviant-lo a la URSS.  Al final  d’aquesta guerra, Franco, tornem-hi, es nega a pagar els deutes de la II República contrets per aquella.

Amb tot l’explicat,  com poden veure, les finances espanyoles han tingut mala salut durant la història moderna, en ocasions qüestionant greus problemes a la hisenda pública, tot i que, tingué l’oportunitat de ser  la nació més rica del món al gaudir dels beneficis d’una Amèrica verge i per colonitzar, que podria haver estat la gallina d’ous d’Or d’una Espanya avui irredempta, pobre, i amb fosca sortida a la vista, per obra i gràcia de la irresponsabilitat dels polítics de tot temps que acabaren per posar aquella gallina  a la cassola, i pitjor encara, sense degustar-la.

I en els nostres dies que ha passat?,   atenent que no hem tingut cap conflagració ni hem hagut que finançar cap secessió ni fer greus aportacions de diners per cap catàstrofe. És pel mal cap dels politics que han portat el país a la fallida de manera irresponsable, motiu suficient com per demanar-los responsabilitats i ser castigats.

(1).- “Quiebras”,  en castellà.

                                                                            És un article de Josep M. Contijoch.

 

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. Inaugurada l’exposició de l’Arxiu Comarcal sobre La Guàrdia de la Prats. Identitat i veïnatge Una vintena de persones van assistir a la inauguració de l’exposició de documents de la Guàrdia dels Prats, que se celebrà el dissabte 22 en el Local Social del poble. L’acte, organitzat per l’Arxiu Comarcal i l’Associació de Veïns Sant Pere [...]
  • Rusiñol i Casas, per Catalunya en car... Divendres 28 de juliol, a les vuit del vespre, s’inaugura al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Rusiñol i Casas, per Catalunya en carro (1889-1892). Prendran part en l’acte la comissària de la mostra, Vinyet Panyella, directora-gerent de Museus de Sitges; i Joaquim Coello, president de la Fundació Carulla. L’exposició serà [...]
  • El Pa de Mestral. El proper diumenge 30 de juliol Santa Coloma de Queralt celebrarà una jornada festiva al voltant del Pa de Mestral. Per als que encara no el coneguin, el Pa de Mestral és un pa fet només amb productes de la demarcació de Tarragona, la farina dels camps de blat de Santa Coloma, la sal del [...]
  • RUSC. Festival de poesia de l’E... Torna la poesia a l’Espluga de Francolí de la mà del RUSC, el festival de poesia del Museu de la Vida Rural. Dijous a les vuit del vespre, al jardí de l’MVR, els poetes Francesc Gelonch, Odile Arqué, Laia Noguera, Martí Sales i Manuel Forcano seran els encarregats de recitar la seva obra en la [...]
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.