opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

El tast d’un vi

La majoria de persones tastem el vi sense saber exactament quins són bàsicament aquells trets que fan que els vins es diferenciïn uns dels altres.

Òbviament això fa que després de tastar un vi no sapiguem gaire bé com donar una explicació del perquè un vi ens ha agradat més o menys, més enllà de la pròpia primera impressió subjectiva i general entre el bo i el dolent que ens queda després de tastar un vi.

Està clar que existeixen elements objectius, alguns que de vegades s’expliquen en les ampolles, com són la varietat del raïm o el cupatge amb altres varietats, si es tracta d’un vi jove, o un criança, o un reserva, o un gran reserva, el tipus de bota que s’hagi utilitzat, així com les tècniques de conreu, de collita i d’elaboració.

Per altre banda però, existeixen els elements subjectius del tast d’un vi, que consisteixen en els sentits que es desperten en una persona quan consumeix aquell vi.

Per això, per discernir les qualitats d’un vi, es realitzen cates de vins on els diferents degustadors han d’omplir unes fitxes amb el resultat de les seves impressions, convertint així la fitxa amb l’expressió objectiva de la valoració personal del tast d’un vi.

Aquestes fitxes es divideixen en tres exàmens, un primer visual, un segon olfactiu i un tercer gustatiu, on el final s’haurà de fer també un judici global de cada un d’aquests exàmens.

Dins l’examen visual, es valora per exemple, la limpidesa, que és el grau de transparència i de puresa que ens suggereix aquell vi. Després es té en compte la seva intensitat colorant entre el groc i el vermell, la seva tonalitat entre el verd, el blau i el marró. Per altre banda, en els vins efervescents, es té en compte també la mida de les bombolles, els manteniment del rosari i el manteniment de l’escuma.

Dins l’examen olfactiu, el primer que es fa és valorar la intensitat global que li transmet al catador. Després aquest ha d’omplir la fitxa amb les olors que li recorden aquell vi, a la fitxa primer hi ha tot una llista amb fruites, una altre amb fruites seques i confitades, fruits secs, una altra amb vegetals com ara fonoll, carxofa i el tabac. Segueix una altra llista de olors florals, una altra d’olors a espècies com ara la canyella, el pebre, la regalèssia, el gingebre, l’anís, la vainilla, … Una altra d’olors balsàmiques com ara el xiprer, l’espígol, el pi, el romaní, la farigola, … Una altra d’olors empireumàtiques com ara l’olor a fumat, a quitrà, a cafè, a cacau, a pegadolça, a xocolata, a encens, a caramel, a pa torrat, sutge, roure cremat, i altres. Una altra d’olors animals com ara a cavall, cuiro, civeta, una altra d’olors de minerals com el sílex, l’òxid de ferro, el grafit, la tinta, la terra mullada, betum fres, hidrocarburs, una altra de substàncies químiques com el sulfurós, el querosè, alcohol, sabó, goma, col, llumí cremat, all, llana mullada, plàstic, una altra d’olors de l’oxidació com l’olor de ranci o acetaldehid, d’olors de llevats, de microbiològiques, una altra d’olors terroses com ara la floridura, el tap florit, ciment mullat, d’olors resinoses, caramel·litzades i fustoses.

Per acabar, es fa l’examen gustatiu, buscant l’equilibri gustatiu s’ha de marcar entre el 0 i el 5 l’acidesa del vi en qüestió, si es greixós/melós, la seva astringència que seria la seva sensació tàctil, i per exemple, quan diem que un vi té poca astringència diem que és un vi suau, fi, lleuger, si per exemple té una astringència més significativa parlem d’un vi carnós, o ric, amb cos, sedós o vellutat quan és més plaent, i el contrari quan es parla d’una vi amb una astringència excessiva es pot parlar de vins durs, pastosos, aspres, granulosos, rasposos,…. Dins l’examen gustatiu també es té en compte l’etanol, és a dir si és generós en el seu grau d’alcohol podrem dir si es vigorós o lleuger, per altre banda es té en compte el grau d’amargor, la concentració, la dolçor, el carbònic i la persistència.

Per tot això, crec que es pot dir obertament, que hi ha molt a saber de vins si un té curiositat i ganes de saber-ne, i que en una terra de vins com la nostra, és llàstima que els propis ciutadans no dominem gaire la descripció i relació de tot aquest ventall de sentits que ens pot fer despertar aquest ric i pròxim món dels vins.

     La Conca 5.1

 

Print Friendly
Similar posts
  • Festival Internacional de Música. Santa Coloma participarà en el Festival Internacional de Música Costa Daurada-Salou. Del 8 de juliol al 15 d’agost es celebrarà la primera edició del Festival que descobrirà diferents indrets de la Costa Daurada mitjançant la música. El Festival Internacional de Música Costa Daurada-Salou és un important esdeveniment de música clàssica que tindrà lloc aquest estiu [...]
  • Joan, Nil i Oriol Cardona a l’E... L’esdeveniment esportiu engloba la cursa nocturna “Barrancs de Llegenda” i la competició d’escalada “Penitent Crew” El Club Excursionista Montblanc organitza, pels propers dies 30 de juny i 1 de juliol, la tercera edició de l’Enfila’t. Es tracta d’un esdeveniment de caire esportiu que engloba la competició d’escalada “Penitent Crew” i la cursa nocturna “Barrancs de [...]
  • Festival de Cinema i Paisatge. “Estiu 1993”, “Safari” o “Looking for Infinity” són algunes de les projeccions de la segona edició de mónFILMAT que enguany potencia el debat sobre els aspectes creatius i socials. El cinema d’autor vinculat al paisatge i on l’entorn, més enllà d’embolcallar l’acció, esdevé un protagonista més tornarà aquest mes de juliol a les Terres de [...]
  • Nou èxit per «X-TREM» La peça ha estat seleccionada al MIV- Mostra Internacional de Videodança 2017 (dança em foco – Festival Internacional de Vídeo & Dança 2017) de Brasil DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral celebra un nou èxit per “X-TREM”, la videodansa que va produir el passat mes de setembre amb un grup d’alumnes del centre i [...]
  • Veritats d’una trajectòria «15» Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un repàs el grup musical anomenat Los Sin Nombre, durant l’any 1966, de les seves cançons, «Te perdi» «Si de mi te alejas» i del tema «destino»   Los Sin [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

BARBA I BARBES.

La barba és el pèl que cobreix la cara en la zona de les galtes i mandíbules dels  homes, (accidentalmente es trovar alguna dona també barbuda).. ....

Veritats d’una trajectòria 15.

El Josep Maria fa un repàs el grup musical anomenat Los Sin Nombre, durant l’any 1966....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.