opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Vi biodinàmic, orgànic i ecològic

El vi biodinàmic, i sobretot el vi orgànic i el vi ecològic, són cada dia més ben valorats pels consumidors europeus, el que demostra que hi ha una tendència lenta, però clara, cap el respecte del consumidor al medi ambient i a la sostenibilitat de l’agricultura i de la producció en general.  

La Conca de Barberà és una comarca productora de vi per excel·lència, però els consumidors de la comarca, crec que ens costaria definir i diferenciar un vi biodinàmic, d’un orgànic, i d’un ecològic.

L'empelt

Per aquest motiu, d’una manera un tant imprecisa, i partint de les definicions i informacions que un mateix pot cercar per internet, vinc a explicar per sobre aquests tres mètodes de com tractar una explotació agrícola.

Començant amb l’agricultura biodinàmica, crec que és aquella agricultura més conscienciada en la necessitat de mantenir una correcta relació entre l’home i la terra, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes.

Els adobs que s’utilitzen són fabricats amb un sistema propi i especial basat en l’alquímia i la geomància. Dit d’aquesta manera, potser sembla una mica esotèric, però a al cap i a la fi, crec que deu ser una mica el que ens explicaven els mestres a l’escola sobre com fer-se un compostatge amb els propis residus que generem, a la vegada que s’utilitzen algunes tècniques una mica més estranyes, però sempre amb l’objectiu d’obtenir la transformació natural i harmònica dels elements.

El desenvolupament del vi biodinàmic es basa en la interrelació entre els sòls, les plantes i els animals com un sistema d’autonutrició, tenint en compte la lluna, el sol, les hores del dia, o les estacions, i intentant no tenir entrades de l’exterior per produir un producte el més genuïnament bo, únic, natural i respectuós amb el medi. En l’elaboració, s’ha d’utilitzar el raïm més natural, no s’utilitzen sulfits, ni coure, ni llevats ni productes de síntesi per accelerar la fermentació alcohòlica, ni bacteris per conduir la fermentació malo-làctica.

En canvi, el vi orgànic es tracta l’explotació agrícola d’una manera ecològica, i l’elaboració és força exigent en quan la manca d’additius, no poden usar anhídrid sulfurós ni cap intervenció en l’elaboració que distorsioni l’expressió del seu raïm en el vi.

Finalment, els vins ecològics es limiten al cultiu ecològic del raïm, en el que exclouen i limiten l’ús de productes químics com fertilitzants, herbicides o antibiòtics, però no tenen les exigències que tenen els vins biodinàmics o orgànics en la seva elaboració enològica.

                                                                                                                      La Conca 5.1

 

 

Print Friendly
Similar posts
  • Estat de Benestar: canvi de prioritat... Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania plena concretada en un Estat propi. Ricard Gomà, professor de Ciència Política de la UAB L’estat de benestar és una de les dimensions clau configuradores de la societat, també a Catalunya. El model de benestar [...]
  • Arxiu Comarcal i Ajuntament de Vilav... L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) i l’Ajuntament de Vilaverd han treballat conjuntament per a millorar la organització i classificació del fons històric i semi actiu del consistori. Aquesta intervenció s’ha efectuat atesa la impossibilitat de l’Arxiu Comarcal d’ingressar nova documentació, ja que es troba gairebé al 100% de la seva capacitat, i gràcies [...]
  • Màgic Hoodoo – Eterns Feat. Lit... Màgic Hoodoo és una banda de rock cantat en català.  Neix a Terrassa l’any 2015 a partir de les composicions del guitarrista Gerard Santasusagna. Al Gerard “die” se li unirà el Peri al baix i posteriorment l’Albert a la veu i en Sergi a la bateria. La banda comença a assajar i pre-produir els seus [...]
  • Quadrant. Dansara Sarral va estrenar aquest dissabte al Teatre Metropol. Ho feia en el marc de la gala organitzada per l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona El passat dissabte els alumnes de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral tornaven a trepitjar escenari. Ho feien al Teatre Metropol de Tarragona en motiu [...]
  • La mona Micaela. Més d’un centenar d’artistes de l’Ebre i Tarragona participaran en les bodes d’argent de la mona Micaela. La celebració començarà al matí a La Ràpita i inclourà un Coso Iris pels carrers d’Amposta i actuacions diverses a Lo Pati.   “Una història d’amor a la fantasia, a la creativitat i a l’agermanament entre gents i [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Petita història del vestits de núvia...

En la cultura occidental, el color dels vestits de noces és blanc. Els tons de blancs inclouen els complementaris colors pastís ou, cru o marfil.....


El Foradot

Opinió. -Ricard Gomà .

Estat de Benestar: canvi de prioritats i sobirania.

Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania....


El

Opinió. - Ramon Tremosa

Abans pobra que catalana.

El 8 de març de 2016 el Parlament Europeu (PE) va aprovar un reglament de ports que imposa l’autonomia portuària a Espanya, fent costat així una reivindicació històrica dels ports catalans.....


El

Opinió. - Jofre Llombart

O juguem tots, o punxem la pilota,.

La incapacitat de resoldre qüestions quotidianes ha dut a voler la independència moltes persones que no s’ho plantejaven.......


Veritats d'una trajectoria 12

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

Clippy Filters (JordiBL with Electribe2 + Thor) real time recording

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.