opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Vi biodinàmic, orgànic i ecològic

El vi biodinàmic, i sobretot el vi orgànic i el vi ecològic, són cada dia més ben valorats pels consumidors europeus, el que demostra que hi ha una tendència lenta, però clara, cap el respecte del consumidor al medi ambient i a la sostenibilitat de l’agricultura i de la producció en general.  

La Conca de Barberà és una comarca productora de vi per excel·lència, però els consumidors de la comarca, crec que ens costaria definir i diferenciar un vi biodinàmic, d’un orgànic, i d’un ecològic.

L'empelt

Per aquest motiu, d’una manera un tant imprecisa, i partint de les definicions i informacions que un mateix pot cercar per internet, vinc a explicar per sobre aquests tres mètodes de com tractar una explotació agrícola.

Començant amb l’agricultura biodinàmica, crec que és aquella agricultura més conscienciada en la necessitat de mantenir una correcta relació entre l’home i la terra, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes.

Els adobs que s’utilitzen són fabricats amb un sistema propi i especial basat en l’alquímia i la geomància. Dit d’aquesta manera, potser sembla una mica esotèric, però a al cap i a la fi, crec que deu ser una mica el que ens explicaven els mestres a l’escola sobre com fer-se un compostatge amb els propis residus que generem, a la vegada que s’utilitzen algunes tècniques una mica més estranyes, però sempre amb l’objectiu d’obtenir la transformació natural i harmònica dels elements.

El desenvolupament del vi biodinàmic es basa en la interrelació entre els sòls, les plantes i els animals com un sistema d’autonutrició, tenint en compte la lluna, el sol, les hores del dia, o les estacions, i intentant no tenir entrades de l’exterior per produir un producte el més genuïnament bo, únic, natural i respectuós amb el medi. En l’elaboració, s’ha d’utilitzar el raïm més natural, no s’utilitzen sulfits, ni coure, ni llevats ni productes de síntesi per accelerar la fermentació alcohòlica, ni bacteris per conduir la fermentació malo-làctica.

En canvi, el vi orgànic es tracta l’explotació agrícola d’una manera ecològica, i l’elaboració és força exigent en quan la manca d’additius, no poden usar anhídrid sulfurós ni cap intervenció en l’elaboració que distorsioni l’expressió del seu raïm en el vi.

Finalment, els vins ecològics es limiten al cultiu ecològic del raïm, en el que exclouen i limiten l’ús de productes químics com fertilitzants, herbicides o antibiòtics, però no tenen les exigències que tenen els vins biodinàmics o orgànics en la seva elaboració enològica.

                                                                                                                      La Conca 5.1

 

 

Print Friendly
Similar posts
  • GALÍCIA la Costa da Morte. Article original del Dr. Enric Sánchez Cid Condensat per a publicar-lo a La Veu Jove, per Josep M. Contijoch I.- A COSTA DA MORTE La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo. Aquest recorregut el va iniciar el doctor [...]
  • I de quan Barberà era mar. Miquel Àngel Anadón presenta la seva obra escultòrica sota el títol “…i de quan Barberà era mar” amb el suport de l’Ajuntament de Barberà de la Conca i amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. Sota el lema de DIVERTIMENTOS, Anadón ens presentarà “animalons” de mar de grans dimensions que vivien a les aigües de Barberà [...]
  • Del no-res. Alumnes de 2º ESO  trimestre  1º del curs 2016/2017 de l’Institut Martí l’Humà. Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència: haver estat a la presó. El fet d’haver estat a la presó li limita les opcions per escollir la vida que vol tindre. [...]
  • Concert de Sopa de Cabra. Sopa de Cabra actuarà el 19 d’agost a Santa Coloma de Queralt   El grup gironí, Sopa de Cabra, serà el cap de cartell de la festa major de Santa Coloma de Queralt dins la gira Sopa de Cabra tanca el cercle. L’actuació tindrà lloc el dissabte 19 d’agost al pati de l’emblemàtic castell dels Comtes [...]
  • La Fita Colomina. La Fita Colomina és una cursa POPULAR d’orientació. A la sortida es dona un mapa amb uns punts marcats i un xip per marcar cada fita. A partir d’aquí els corredors han d’intentar aconseguir passar per totes les fites en el menor temps possible i en l’ordre corresponent. Cadascú pot dur a terme la cursa [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.