-
Durant els dies de la Festa Major de Santa Coloma de Queralt s’exposa una litografia del pintor cubista, al Castell dels Comtes
-
El colom, símbol de la pau, és una de les temàtiques característiques dels quadres de l’artista.
-
Imatge de la litografia al davant del Castell dels Comtes de Santa Coloma
-
Divendres 14 d’agost, a les 19h, a Santa Coloma de Queralt es van inaugurar oficialment les diverses mostres que durant els dies de la Festa Major es podran visitar al municipi. Entre aquestes, destaca una litografia numerada del pintor cubista Maties Palau Ferré que des d’aquest cap de setmana pot contemplar-se a l’Oficina de Turisme del Castell dels Comtes.
Durant la roda de premsa de presentació, l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, i la regidora de Patrimoni, Montserrat Oranias, s’han mostrat satisfets de poder gaudir d’aquesta obra de Palau Ferré, coincidint amb els actes commemoratius previs del centenari de l’artista que es celebrarà arreu de Catalunya el proper any. D’aquesta manera, han animat a colomins i visitants “a gaudir de la Festa Major i endinsar-se en l’art de Palau Ferré a través de la litografia exposada”.
En aquesta mateixa línia, el biògraf i besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, ha agraït a l’Ajuntament el seu compromís amb l’art i ha recordat que “Santa Coloma de Queralt també formava part de la geografia artística de la trajectòria de Palau Ferré, que tenia en les comarques tarragonines el seu paradís pictòric”.
Així mateix, l’historiador de l’art i president de la Fundació Quer Alt, Damià Amorós, ha destacat que, “a partir del vincle que l’artista va tenir amb Santa Coloma de Queralt, avui són diverses les pintures, escultures i ceràmiques de Palau Ferré que poden trobar-se en col·leccions privades de la Baixa Segarra”.
A la presentació, on hi ha assistit el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, s’ha donat a conèixer l’edició d’un llibret que en contextualitza la peça. Editat expressament per a l’ocasió, els visitants se’l poden descarregar lliurament a través d’un codi QR situat al costat de la litografia.
Com Santa Coloma de Queralt, també aquests darrers mesos han exposat pintures de l’artista el Museu d’Història de Girona, el Museu de Reus, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés o la Festa del Vidre Artesà Vitrum de Vimbodí i Poblet.
-
Presentació de la litografia de Palau Ferré al Castell dels Comtes de Santa Coloma
La litografia
Noia amb llaç vermell i colom blau és una de les litografies que, amb un tiratge de 100 exemplars numerats i signats, Palau Ferré duria a terme de l’obra original, elaborada en tinta xinesa sobre paper-tela.
Es tracta d’una composició que sintetitza bé l’obra i els valors de l’artista, on s’hi representa la part superior d’una figura femenina d’ulls ametllats, de perfil, fent un petó a un colom de la pau.
El cert és que el colom, com a símbol universal de la pau, és un dels elements més característics de la pintura de Palau Ferré. El colom és també un dels vincles picassians d’aquest artista cubista, que va estar molt influït per les avantguardes i els corrents internacionals de l’art.
Pel que fa al color, Palau Ferré pinta un colom d’un blau intens, amb el bec groc viu que, juntament amb el vermell vital del llaç amb que la noia es recull els cabells, contrasten fortament amb el dibuix de la figura femenina, en blanc i negre. Aquest és un colom de color blau que exemplifica l’adscripció expressionista de l’artista pel que fa als usos cromàtics.
Maties Palau Ferré
Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) va ser un dels artistes amb més projecció internacional de les comarques tarragonines.
Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré fou un artista molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i els seixanta. També va exposar als Estats Units.
Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX.
El 2021 se’n commemorarà el centenari.
Centenari del pintor Palau Ferré.
Similar posts
- Riubombori 2022 — Renaldo&Clara, Bucòlic i Aina Palmer protagonitzen el cartell del Riubombori 2022 La dotzena edició del Festival Riubombori se celebrarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí el pròxim dissabte 2 de juliol El Museu de la Vida Rural tornarà a acollir el Festival Riubombori, organitzat per l’Associació Cultural Jordi Francolí amb un [...]
- Dones reals, dones de poble. — És un projecte artístic participatiu entre dues generacions de dones d’Alcover. Una generació de dones menors de 20 anys i una altra majors de 60 anys que durant aquesta primavera han desenvolupat un treball fotogràfic col·lectiu que s’inaugurarà aquest divendres dia 17 de Juny a les 20h hores. L’objectiu ha estat clar: dur a terme [...]
- Gegants vells de l’Espluga — Estrena multitudinària de la nova imatge dels gegants vells de l’Espluga i de les maces dels nanos pels seus 75 anys L’homenatge als geganters des de 1947 va ser un dels moments més emotius de l’acte La celebració dels 75 anys dels gegants i nanos vells de l’Espluga va superar totes les expectatives, aquest 4 [...]
- Capella de la Santíssima Trinitat — L’Espluga recupera la capella de la Santíssima Trinitat al presbiteri de l’església Vella L’església vella de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga de Francolí tornarà a tenir una capella dedicada a la Santíssima Trinitat, a partir d’aquest cap de setmana. Amb motiu de la festa de la Santíssima Trinitat, que se celebra aquest diumenge a l’ermita [...]
- Josep Maria Sert i Badia — Josep Maria Sert va néixer el 1874 a Barcelona, en el si d’una família noble de rics industrials tèxtils. Estudià en el col·legi dels jesuïtes i desprès a l’Escola d’Arts i Oficis de la Ciutat i a diverses acadèmies particulars de pintura des d’on va passar a ingressar en el gremi d’artistes catòlics on el famós bisbe [...]