Publiquen la història del pintor que cremava els seus quadres.
Dilluns 21 es va presentar la biografia de Palau Ferré a l’Institut francès de Barcelona, amb el periodista Màrius Serra, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, i l’exconseller Joan Maria Pujals.
El dissabte 23 de març a les 13h es presentarà a la sala de plens de l’Ajuntament de Montblanc, amb Josep Andreu i l’historiador de l’art Damià Amorós.
Al llibre, l’historiador Francesc Marco-Palau recupera la trajectòria artística del seu oncle avi.
Maties Palau Ferré és un dels noms més singulars de l’art català del segle XX. Vinculat a la Barcelona de les exposicions dels Salons d’Octubre i al París bohemi, la seva va ser una trajectòria marcada per la lluita a favor de la llibertat creativa. Ara, l’historiador Francesc Marco-Palau, net nebot de l’artista, en recupera la història a El pintor que cremava els seus quadres (Editorial Gregal, 2019).
Amb pròleg del periodista Màrius Serra, aquest és un assaig biogràfic intens, on l’autor evoca records familiars i reflexiona al voltant de l’obra i els valors del pintor. Així, el llibre es pregunta si pot haver-hi ètica en un món artístic de galeries, subhastes i especulació. Al volum s’hi inclouen imatges d’alguns dels quadres més representatius de Palau Ferré. Aquesta és una història d’art, passió i sentiments.
Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és pintor, escultor i ceramista. Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, a la dècada dels cinquanta fa el pas a París, becat pel govern francès, on connecta amb els corrents internacionals de l’art. De la generació de l’art català de post-guerra, la pintura de Palau Ferré és figurativa i s’influeix del cubisme, l’expressionisme i el fauvisme.
Palau Ferré és el pintor dels paisatges primaverals, de les natures estàtiques, dels quadres mitològics i de les figures femenines d’ulls ametllats. A les seves composicions, les pinzellades i el color hi tenen un paper fonamental: hi destaquen les tonalitats de verds, vermells i ocres.
L’autor del llibre. Francesc Marco-Palau (Tarragona, 1989) és doctor en Història per la UAB. Columnista de premsa i opinador en diversos mitjans de comunicació. També és autor dels següents llibres: Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català (2014); Promoure la llengua, cohesionar Barcelona (2014); Josep Rahola. Una veu catalanista d’esquerres al Senat (2014), Francesc Dalmau. De Normandia a Palamós (2015) i La generació de la independència (Gregal, 2017).