opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Pobles de la Península Ibérica.

Amb noms sorprenents.

Viatjant per Espanya es troben un munt de pobles amb noms sorprenents, els quals imposa al viatger fer tota classe d’apreciacions, ja que n’hi ha de totes mena: jocosos, alegres, amenaçants, bondadosos, gastronòmics, malsonants i fins i tot algun d’esgarrifant. En la relació que adjuntem ho poden veure.

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho

De totes maneres, més avall, farem algunes consideracions ja que s’imposa.

Adios

Navarra

Agallas

Salamanca

Aldeaquemada

Jaén

Alqueria del Niño Perdido

Castellón

Arrancacepas

Cuenca

Aveinte

Ávila

Baños de Agua Hedionda

Jaén

Buenamadre

Salamanca

Buenas Noches

Málaga

Cabeza de Buey

Badajoz

Cabezas Rubias

Huelva

Cabezón de la Sal

Cantabria

Cachorrilla

Cáceres

Calamocos

León

Cantagallo

Salamanca

Carantoña

La coruña

Casazorrina

Asturias

Castrillo-Matajudios

Burgos

Cebolla

Ávila

Cenicero

La Rioja

Chillón

Ciudad Real

Contamina

Zaragoza

Correpoco

Cantabria

Corte de Peleas

Badajoz

Descargamaria

Cáceres

Diosleguarde

Salamanca

Dolores

Alicante

El Ajo

Ávila

El Ciego

Alava

Ojos Negros

Teruel

Páganos

Alava

Peleagonzalo

Zamora

Peleas de Abajo

Zamora

Peleas de Arriba

Zamora

Pepino

Toledo

Pocilgas

Salamanca

Pozal de las Gallinas

Valladolid

Puercas

Zamora

Rodillazo

León

Seno

Teruel

Sepulcros-Hilario

Salamanca

Somiedo

Asturias

Tocon

Granada

Toro

Zamora

Valdezorras

Sevilla

Venta de Pantalones

Jaen

El Cuervo

Teruel

El Gordo

Cáceres

El Peligro

Granada

Entedicho

Múrcia

Escucha

Teruel

Escucha

Teruel

Fiscal

Huesca

Garganta La Olla

Cáceres

Guarroman

Jaén

Guasa

Huesca

La Colilla

Ávila

La Degollada

Tenerife y CG.

La Gotera

Múrcia

La Hija de Dios

Ávila

La Piedra

Burgos

La Portera

Valencia

La Ramera de Abaxu

Asturias

La Ramera de Arriba

Asturias

Ladrido

La Coruña

Libros

Teruel

Los Infiernos

Múrcia

Malcocinado

Cádiz

Malcocinado

Badajoz

Mas de los Mulos

León

Matagorda

Almeria

Meadero de la Reina

Cádiz

Moscas de Paramo

León

Moveros

Zamora

Muelas de los Caballeros

Zamora

Vilaviciosa

Asturias

Villalibre

Leon

Villanueva del Trabuco

Málaga

Villapene

Lugo

Villarubia de los Ojos

Ciudad Real

Villatuerta

Navarra

Ye

Tenerife

Barba del Puerco

Salamanca

Alcantarilla

Múrcia

Malcocinado

Badajoz

Villaconejos

Madrid

Pancrudo

Teruel

Dios le guarde

Salamanca

COMENTARIS DE TOTA MENA

La majoria d’aquest pobles son petites aldees que no superen o, superen poc els 100 habitants. El poblet de “La Hija de Dios” en té 79 aquest dies, però l’any 1950 en va arribar a tenir 500.

Bona part d’ells, tot i tenim nom sorneguer, ofereixen perspectives interessants, por per exemple el poble de Somiedo (“Quina “por”, en català”) que en té 1300 habitants, però atenció!, disposa del títol de “Reserva de la Biosfera”, tenint un parc natural espectacular, mentre el poble Buenamadre fins i tot disposa d’una cadena de cases rurals.

Molts d’ells, fins i tot tenen escut i bandera propis, com són els pobles de Pepino, Descargamaria, Cabezas Rubias, i Peleas de Abajo en el cas, amb la creu de Malta. I, tant o més important, Alquerias del Niño Perdido, de Castelló, de 4.000 habitants, que ostenta la bandera i l’escut amb les 4 barres catalanes

Alguns tenen categoria fins i tot de “Vila” (com el nostre Montblanc). Cebolla es un d’ells, igual que Toro, de Zamora, poble amb més de 4000 habitants. Castrillo-Matajudios, creguint-ho o no han estat nomenats “pueblo ejemplar de la Provincia” per la seva excel.lent urbanització; aquell poble, a l’Edat mitja es deia “Mota de Judios”, però un escrivà del segle XVI, que seria enze, li va esgrafiar el nom de “Mata” en lloc de “Mota”. Imaginem-se si hagués vingut a Catalunya aquest “perogrullo”de “raspa-papers” quines desgracies hauria fet amb el nostre nomenclàtor.

Altres poblets tenen l’honor de ser el bressol de personatges. Malcocinado, té ho és, per comptar entre els seus fills al poeta anarquista Carlos Guerrero, anomenat “El poeta campesino”. Castrillo és el poble nadiu d’Antonio Cabezón, mùsic de fama del rei Felipe II de les Espanyes. De Muelas de los Caballeros, n’era fill Carlos Llamas, presentador del programa “la hora 25”, de Tv. espanyola i en Vilanueva del Trabuco hi va néixer Manolo Reina, l’anomenat jugador de futbol.

Poble amb interès turístic en son Peleas de Arriba, amb un important monestir del Cister que en l’edat mitja va ser un Cenòbi important de l’Ordre i Villanueva del Trabuco, ho és per disposar d’una font amb cent canelles. Aldeaquemada, de Jaén, es el poble que se li va connotar menys delictes de la província l’any 2012, mentre que a l’aldea de Ye, li ve el nom del vocable guanche “yen”. Aquest topònim, sens dubte, serà el més curt de tots els pobles de la península Ibèrica.

Com hem dit abans, varis pobles van canviar el topònim per la vergonya que els feia als seus ciutadans. Pocilgas, de la província de Salamanca, el va canviar no fa gaire per “Buenavista” i Barba del Puerco, també de Salamanca, per “Puerto Seguro”. Altres pobles que no hem citat en la relació, perquè ja no s’hen diuen, portaven noms tan nefastos com Asquerosa, de Granada; Villar del Puerco, de Salamanca, Alija de los Melones de León, Sacaojos també de León, Chozas de Madrid, tots van canviar el nom pel motiu que vostès entendran. Amb tot, qui va guanyar el primer premi pel canvi poètic va ser el poble de Porquerizas que se’l va canviar per “Miraflores de la Sierra”, recordant que l’esposa del rei Felip IV en arribar allí digué: “mira que flores más bonitas” a l’observar un caminal florit.

Resumint: les províncies espanyoles que compten amb més noms rars són Terol, Zamora, Salamanca, Astúries, León i Àvila.

Besalú   
Malcocinad  

Xanxes

Ignoràvem que a León hi hagués edificacions dites “Mas”, com el cas del poble “Mas de los Mulos”; hauria estat fundat per un català despistat?.

Com se’ls dirà als habitants de pobles de noms tan escabrosos com: Cachorrilla, El Ciego, Los Infernales, La Portera, La Degollada, Toro, les dues Peleas, (la de arriba i la de abajo); es diran per ventura: “cachorrillos”, “ciegos”, “satanases…” “porteras i porteros” , “degollados”, toreros i “peleones?. Llavors com seràn els gentilicis dels pobles amb el noms tant difícils d’adapar com són “Dios le Guarde”, (Salamanca), Malcocinado (Badajoz), Salvadios (Avila), Parderrubias (Pontevedra), Cabañas Raras (León), Villaconejos (Madrid), Pancrudo (Teruel). Seria bo de consultar amb un lingüista castellà

De Villapene es conta una anècdota a lo “gila”. Resulta que uns nuvis recent casats durant el banquet van rebre un regal embolicat, que al ser destapat era un cartell del poble al que li havien tallat el “Vila”.

Una pregunta jocosa; quan l’alcalde de La Ramera hagi de fer fill predilecte a un benemèrit, com es dirà: “Hijo predilecto de La Ramera?.

Franco, durant el seu llarg govern deuria tenir pobles agraïts, atenent que set d’ells, de diversos llocs d’Espanya, portaven el complement “Caudillo”.Són: Guadiana del Caudillo, (de Badajoz); Llanos del Caudillo (de Toledo), Agueda del Caudillo (de Salamanca), Bembezar del Caudillo (de Cordoba), Alberche del Caudillo (de Toledo). I el tenien també afegit Bardena (de Zaragoza) i Guadalcacin (de Càdiz), però aquests dos poblacions, amb la Transició, el foragitaren l’apel.latiu del General. Diem que els demés serien pobles agraïts al dictador, quan desprès de normalitzades les coses segueixen amb l’afegitó, sense abdicar-lo malgrat que alguns se’ls hi va proposar.

I atenció lectors, si creuen que estem de xanxa, consultin qualsevol mapa detallat de la península per veure que tots els noms citats han estat trets de la guia de pobles de l’Estat Espanyol’

Vilaverd  
Setcases  

Atenció!: A Catalunya també en tenim de pobles amb noms curiosos, alguns sorprenents.

 

POBLES CATALANS AMB NOMS CURIOSOS

Poble

Província

C

Poble

Província

Ultramort

Girona

(1)

Es Polla

Girona

La Ampolla

Tarragona

 

Duesaigües

Tarragona

Berga

Barcelona

(2)

Les

Lleida

Porrera

Tarragona

(3)

Aspa

Lleida

La Selva

Tarragona

 

Santa Oliva

Tarragona

Cruïlles

Girona

(4)

Castellfollit

Girona

Pals

Girona

 

Puigpelat

Tarragona

Setcases

Girona

 

Vilagrassa

Lleida

Os de Civis

Lleida

 

Sort

Lleida

Hostalets de Pierola

Barcelona

 

Bossot

Lleida

Hospitalet

Barcelona

 

Altafulla

Tarragona

Pira

Tarragona

 

Vilaverd

Tarragona

Les Piles

Tarragona

 

Riudecols

Tarragona

Castellvell

Tarragona

 

Vilademuls

Girona

Puigcerdà

Girona

(5)

Vila-Rodona

Tarragona

Rocafort / Queralt

Tarragona

 

Vila-Seca

Tarragona

El Poal

Lleida

(6)

Hostalric

Barcelona

St. Sadurni de l’Heura

Girona

 

Vila-sana

Lleida

N’HI HA MÉS, PER CAP D’OFENÓS

     

CONSIDERACIONS

Com sigui que els nostres oïdes estant acostumats a escoltar aquests tant catalans noms i els ulls observar la seva grafia, tot plegat no ens sembla que siguin noms curiosos, però ho són. Buscant una solució, els proposem un exercici per deduir aquells noms que no veuen clara la seva definició, llavors, tradueixin-los els tradueixin al castellà i tindran alguna sorpresa; verbigràcia: Riudecols o “rio de coles”; Castellvell o “castillo viejo”, La Ampolla o “la botella”. Fent-ho d’aquesta manera, es fa un acceptable exercici semàntic.

(1).- Malgrat el títol. es un poble turístic de categoria

(2).- Penis o vulva?

(3).- Persona que porta la porra

(4).- Encreuaments de camins

(5).- Partim el vocable. Puig-cerda (a més en castellà, la marrana)

(6).- El càntir

(7).- Article;

(8).- Bossot, una bossa gran i lletja

 La Mussara  

 

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH  

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]
  • Acampada Jove 2017. 30.000 joves, nou èxit de public. L’Acampada Jove, el festival políticomusical ha tancat amb més de 30 mil joves, gaudint dels concerts el dijous dia 13 de Miquel del Roig – Xeic! – JoKB – La Pegatina – Aspencat – Doctor Prats – La Terrasseta de Preixens – DJ OGT El divendres dia 14 de [...]
  • Visita especial al Monestir de Poblet... Es tracta d’un dels actes de 2017 · Any Alabastre Sarral. El passat dissabte 15 de juliol un grup de 62 sarralencs i sarralenques feia una visita especial al Monestir de Poblet en el marc d’una de les activitats programades per celebrar el centenari de l’obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. La visita, [...]
  • Veritats d’una trajectòria «16». Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos en la seva primera formació. Ens comenta les actuacions a la Boite de l’Hotel Lauria, a la sala de festes Maxim’s [...]
  • Exposició de Ramon Muntanyola. L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i el Museu de la Vida Rural han produït l’exposició: RAMON MUNTANYOLA, POETA DE BANDERES BLANQUES que s’inaugurarà el proper divendres 14 de juliol a les set de la tarda al Museu. L’acte s’emmarca dins la commemoració del centenari del naixement del sacerdot i poeta Ramon Muntanyola nascut a l’Espluga [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....


acampada

Acampada Jove Montblanc 2017 -.- El 13, 14 i 15 de juliol

Vídeo resum de l'Acampada Jove 2016. Montblanc

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.