opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

BARBA I BARBES.

La barba és el pèl que cobreix la cara en la zona de les galtes i mandíbules dels  homes, (accidentalmente es trovar alguna dona també barbuda).

És un de les qualitats tardanes de la pubertat. Apareix amb més o menys abundància segons la raça. En alguns països se li dóna el nom de chiva a causa de la similitud amb el floc de pèl de la maixella de les cabres. Si es retoca la barba i es deixa el pèl només en el mentó se li diu  barbeta  o barbó.

A través de la història, algunes cultures, als homes amb barba se’ls ha atribuït saviesa o potència sexual però en altres cassos també s’ha denotat falta d’higiene o de refinament.

El sentit estètic durant les primeres dècades del segle XX, les barbes, juntament amb el cabell llarg, van ser reintroduïdes en el món occidental pels hippies. Actualment (començament del segle XXI) les barbes llargues es veuen rarament entre homes joves occidentals, si bé la barba ombrada cada dia s’imposa i se’n veu més, però la tònica encara és anar afaitat. Malgrat tot, en els grups de rock o pop independents, o en certs grups d’investigadors i científics encara és comú usar barba.

La barba es retalla mitjançant l’afaitat. En ocasions també es retalla, rasurant parts dels pòmuls i el coll. Sovint es combina la barba amb el bigoti. Cal esmentar que es difícil usar barba sense cuidar-la menys de semblar un mendicant.

Una gran barba i bigoti.

 

Barba llarga, bigoti i patilla

   

Barba complerta

 

Alts i baixos de la Barba a través dels temps

La barba, curiosament ja es feu pressent en el antic Egipte entre els anys 3000 a 1580 abans de Crist, quan l’estament alt, la reialesa del País es deixava créixer una barba institucional, normalment tenyida de marró vermellós i sempre entrellaçada per trenats de fils d’or entre el pèl. Una barba real que podia ser postissa, era un signe de la sobirania, amb tanta força com per a ser usada per les reines, que se les col·locaven amb un llaç lligat entre el cabell i unida a una corretja d’or a la barbeta.

Els sumeris, babilònics, caldeus i perses tenien especial dedicació a les barbes fins i tot dibuixant-hi tirabuixons . Igual passava a l’Índia on a certes castes es venerava la barba amb tal grau que les malifetes de llibertinatge, adulteris i fraus eren castigats amb el rasurament de les barbes

A l’antiga Grècia es considerava la barba com símbol de virilitat a grau d’excel.lència. Una cara llisa era considerada signe de feminitat, mentre els espartans que mostraven signes de covardia, eren castigats amb l’afaitat de les barbes.

Més greu encara, a l’època d’Alejandro Magne, la costum era l’afaitat net a l’extrem que aquell Rei va ordenar als seus soldats estar ben afaitats, no fos que les seves barbes servissin perquè els seus enemics els tiressin dels cabells i perdessin eficacia en el combat cos a cos.. Un testimoni es té en les monedes macedòniques que el reis apareixen sempre amb les cares llises

A Roma l’afaitat fou sempre presents entre els romans dels temps dels Reis de i a principis de la República. Aleshores tots els homes anaven ben afaitats, ja que era un signe diferenciador entre romans i grecs. Solament en els últims temps trobant-se prop de l’Edat Mitjana es començà a usar la barba

Els Celtes i Germànics solien deixar-se créixer la barba donant-li forma circular, No tenir borrissol facial era vist sovint per les dones com a deshonrós. 

En canvi, a l’Edat Mitja la barba va adquirir símbol de virilitat, llibertat, honor i, sobretot, de saviesa.

Època Moderna

En el segle XV la majoria d’europeus anaven ben afaitats, en canvi en el segle XVI es van deixar créixer les barbes a longituds increïbles, però fou qüestió de modes

Algunes barbes d’aquests temps eren de tall quadrat, de barba bifurcada i la barba d’agulla. En el segle XVIII Pere el Gran de Rússia, en 1705, va establir un impost sobre barbes amb la finalitat de que la societat russa anés més d’acord amb l’Europa occidental del segle. En els nostres dies els revolucionaris del món van veure als barbuts cubans el símbol de la revolució. els quals mai han abdicar de la barbar. Tampoc han abdicat d’ella la comunitat Amish. (Els amish són un grup etnorreligiós protestant anabaptista, coneguts principalment pel seu estil de vida senzilla, vestimenta modesta i tradicional, i la seva resistència a adoptar comoditats i tecnologies modernes, com l’electricitat).

A l’Europa occidental hi hagué un canvi vers la popularitat de la barba marcada pel reis Alejandre III de Rússia, Napoleó III de França, Federico III de d’Alemanya, així com molts estadistes i personalitats de la cultura, com foren Benjamí Disraeli, Charles Dickens, Giuseppe Garibaldi, Karl Marx, Giuseppe Verdi i altres. Aquesta tendència es va donar també als Estats Units, amb Abraham Lincoln i desprès d’ell quasi tots els president que el seguiren usaren barba fins arribar al 1938, amb el senador Taft, que fou l’ùltim barbut. Des de aleshores cap més president n’ha portat. Quan als polítics del segle XX cap va portar barba però sí és deixaren bigoti més o menys refilat més o menys gruixut. És pot comprovar amb els retrats de, Marcel Proust, Albert Einstein, Vladimir Lenin, Francisco Franco, León Trotsky, Adolf Hitler, Iosep Stalin i altres. Als Estats Units, per la seva banda, els galants cinematogràfics i els superherois foren sempre retratats amb els rostres afaitats. Per dir: Gary Cooper, Frank Sinatra, Gary Grant, Victor Mature, Michael Caine, Kirk Douglas…etc.

Un nou auge es va donar a la barba de mitjants dels anys 60 fins a finals dels 70, quan la barba va ser usada per quasi tots els músics de rock, soul i pop i també els Beatles en la seua última etapa. La tendència de la barba va disminuir no obstant a la fi de 1970. Des de la dècada de 1990 en endavant, la moda en les barbes en general ha anat cap a una barba de segall (xivo) o perilla, i a partir de 1985 la moda es va inclinar cap a la barba dita de «de dos dies»,tot i que dóna un aspecte d’abandonat, tot i que sigui d’estètica molt treballada. Al començament del segle XXI, les barbes llargues són rares vegades entre homes joves occidentals. 

Barbes en la religió

En la religions antigues es veuen barbes a les imatges dels déus del olimp.

En el cristianisme.- Jesús és quasi sempre representat amb barba en la iconografia i a l’art. En les pintures i estàtues de la majoria de personatges de l’Antic Testament bíblic, com Moisés i Abraham i els deixebles del Nou Testament com de Sant Pere estan amb barba, igual que Juan el Baptista, mentre Joan l’Evangelista és generalment representat afaitat probablement a la seva joventut. Vuit de les figures retratades en l’obra de l’Últim Sopar, de Leonardo da Vinci, van barbuts. Malgrat tot, els Sants Pares moderns cap ha portat barba ni bigoti malgrat que, suposadament, no deu estar institucionalitat

En el cristianisme ortodox les barbes sovint són usades pels membres del sacerdoci i per monjos, fins i tot en ocasions s’han recomanat a tots els creients. Entre els Amish, que ja hem citat, els homes han d’afaitar-se fins que es casen, i després se l’han de deixar per sempre, donant-li una forma particular. 

En diverses ocasions, durant la història, l’Església catòlica ha permès o prohibit el borrissol facial entre els adeptes, segons les conveniències de cada època, tant per condicions d’higiene com per altres més simples de la meteorologia.

En el hinduisme els homes vaishnava, se’ls hi anima a afaitar-se, excepte una simpleta coleta dita shikha, que els representa signe de neteja. 

En l’Islam el punt de vista dels erudits musulmans és el manteniment de la barba, ja que segueix l’exemple de Mahoma, i la molts ulemes la consideren obligatòria. De totes maneres el poble senzill l’usa poc, probablement pel climes tòrrids en que viuen els musulmans.

En el Judaisme, la Torà prohibeix tallar la barba amb navalla, no obstant açò, si es pot fer amb una tisora o màquina d’afaitar, les fulles de la qual no són com a navalla, o un altre sistema que no requereix posar el tall d’un ganivet sobre el rostre. “El Zohar”, una de les fonts de la Càbala, assenyala que els pèls de la barba són símbol dels canals d’energia subconscient sagrat que flueixen des de la part superior per a l’ànima humana. Per tant, la majoria de jueus creient d’aquella tendència ni es rasuren ni retallen les seves barbes.

La barba és prohibida en certs estaments civil

El rasurament és obligat als pilots d’aviació. Han d’anar sempre ben afaitats per a facilitar un segellat hermètic de les màscares d’oxigen auxiliar. El cos de bombers també està prohibida la barba completa, per manenir igualment el segellat adequat del seu equip.

Els empleats de serveis turístics (com els de hostaleria, per exemple) han d’estar normalment afaitats ja que és part de la normativa per motius d’imatge i presentació personal.
Els boxejadors tampoc no poden portar barba. Com a mesura de seguretat, els lluitadors han d’estar afaitats abans de cada baralla, tot i que els bigotis ben retallats poden estar permesos

Cap equip de beisbol dels Estats Units no permet als seus jugadors portar barba En els d’alta competició estant terminantment prohibit tant la barba com el bigoti, però es poden afaitar cada tres dies. També els àrbitres tenen prohibit usar barba i bigoti.

ANECDOTES SOBRE LA BARBA

N’hi ha moltes però per no allargar més el treball només aportarem unes poques:

Fa uns mesos corria la veu que als EUA s’estaven demanant els implants de barba com aigua caiguda del cel, pel mòdic preu de 5.000 dòlars. Ignorem com reaccionaran els demandants del servei quan se adonin compta que la moda de la barba abundosa està arribant a la seva fi . Imaginin-se!…

Els fem sabedors que Conchita, la dona barbuda austríaca va guanyar un concurs en Eurovisió… i bona del seu èxit va estar en la seva barba.

Durant de la ultima campanya electoral el president Lincoln es va treure la barba. Existeixen fotografies que se ‘l veu sense el pílor cabellut La responsable d’aquest sobtat canvi de look va ser una nena de dotze anys que li va escriure una carta dient-li que la seva família el veuria més presidencial si es llevava la barba i que de fer-ho, convenceria als seus cinc germans perquè lo votessin. Lincoln va ser elegit novament president, però ràpidament, desprès, se la deixà encara més abundant

Un capellà sortia del local, quan va passar pel seu costat un jove que amb rapidesa li va robar la cartera que tenia la butxaca del pantalon. La seva primera reacció fou atrapar-lo per salvar els diners però sent molt ràpid el xaval, aviat va entendre que no aconseguiria aconseguir-ho. Llavors se li va ocórrer una idea. Va començar a cridar: “sóc un capellà, i si no tires la cartera, Déu i Jesús et maleiran i la seva justícia caurà sobre tu, posant-te una barba que no et podràs treure mai més”. Uns segons després el lladre va abandonar la bitlletera perquè el clergue la recollís.

Conchita, la barbuda, recollint el premi

 

Lincoln sense barba

 

TIPUS DE BARBES

Barba redona o circular

   

La barba circular es un tipo de barba óptimo para aquellas personas que deseen un aspecto más bien cuidado. La barba redonda es una opción que permite a un hombre tener pelo facial y no parecer descuidado. Este estilo de barba combina un bigote y perilla para crear una barba redondeada alrededor de los labios.

Barba completa llarga.   

La barba completa larga es un tipo de barba que da un toque rústico al look masculino. Este tipo de barba requiere de un buen cuidado y puede tardar un poco en crecer. Este estilo de barba favorece a la gente delgada, pues a la gente con algo menos de peso puede hacerles lucir como si tuvieran unos kilos de más.

Barba completa mitjana

     

La barba completa media luce muy bien ayuda y puede ser perfecta para disimular imperfecciones en la cara. Además, es un tipo de barba que puede hacer que los hombres se vean muy atractivos.

Barba ombrada (dita també “de dos dies”)

     

La barba ombrada és coneguda com a barba de 2 dies. Es carac-teritza per cobrir el rostre ínte-grament amb un llarg de no més de mig centímetre. Per a moltes dones és la barba perfecta. Avui dia s’ha popularitzat molt aquest tipus de barba.

Barba de forquilla francesa

 

Com llueix una barba de forquilla francesa?, és un tipus de barba molt distingida. És semblant a la barba completa llarga, encara que té un acabat amb en dues puntes. El perso-natge fictici, Jack Sparrow, la va popularitzar.

Barba Collaret

 

La barba collaret és un altre tipus de barba bastant singular que consisteix a deixar la barba créixer per la part d’a baix, és a dir entre el coll i la barbeta i els pòmuls. En altres paraules, consisteix a retallar la zona del bigoti.

Barba cua d’ànec

La barba cua d’ànec és una altra variant de la barba com-pleta llarga, que con-sisteix a retallar els costats per fer que la grandària d’una perilla sigui més llar-ga.A més, aquesta ha d’aca- bar en punta. Just com la cueta d’un ànec.

Barba Verdi

    

Aquesta barba està inspirada amb la de Giuseppe Verdi, el compositor romàntic ita-lià d’òpera del segle XIX. És una barba completa llar-ga amb un toc estilós, espe-cialmenta la zona del bigoti.

Barba Mutton Xops

La barba Mutton Chops és un estil de barba certament curiós. Consisteix a deixar créixer la barba pels costats i el bigoti i rasurar la zona de la barbeta

Barba holandesa

   

La barba holandesa és un estil de barba clàssic, semblat al que empren els “amish”. La seva característica prin-cipal és que és un barba sense bigoti.

Barba Imperial

     

La barba imperial és ideal per a aquells homes que volen causar impressió. Es deixa llarga però amb un toc estil. A més, aquest tipus de barba consisteix a deixar una perilla fina, allargada i en forma de punta

Barba de boc

   

Aquest tipus de barba, popularment coneguda com a barba de chivo, és bastant informal, i sol associar-se amb els fanàtics de la música rock. Consisteix a deixar créixer la perilla i rasurar el bigoti.

Barba en forma de prisma

   

Un tipus de barba amb forma de prisma, amb una base ampla i amb profunditat.

Barba d’Estil Helènic

La seva estètica està basada en la manera en el qual els homes de la antiguitat que habitaven de les zones properes al Mediterrani es tallaven la barba, deixant una punta descendent.

Barba en forma de Atxa

 

El tall de la barba adopta la forma d’una espècia de prisma tort, com un destral de fulla no massa ampla

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH     

Print Friendly
Similar posts
  • GALÍCIA la Costa da Morte. Article original del Dr. Enric Sánchez Cid Condensat per a publicar-lo a La Veu Jove, per Josep M. Contijoch I.- A COSTA DA MORTE La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo. Aquest recorregut el va iniciar el doctor [...]
  • I de quan Barberà era mar. Miquel Àngel Anadón presenta la seva obra escultòrica sota el títol “…i de quan Barberà era mar” amb el suport de l’Ajuntament de Barberà de la Conca i amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. Sota el lema de DIVERTIMENTOS, Anadón ens presentarà “animalons” de mar de grans dimensions que vivien a les aigües de Barberà [...]
  • Del no-res. Alumnes de 2º ESO  trimestre  1º del curs 2016/2017 de l’Institut Martí l’Humà. Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència: haver estat a la presó. El fet d’haver estat a la presó li limita les opcions per escollir la vida que vol tindre. [...]
  • Concert de Sopa de Cabra. Sopa de Cabra actuarà el 19 d’agost a Santa Coloma de Queralt   El grup gironí, Sopa de Cabra, serà el cap de cartell de la festa major de Santa Coloma de Queralt dins la gira Sopa de Cabra tanca el cercle. L’actuació tindrà lloc el dissabte 19 d’agost al pati de l’emblemàtic castell dels Comtes [...]
  • La Fita Colomina. La Fita Colomina és una cursa POPULAR d’orientació. A la sortida es dona un mapa amb uns punts marcats i un xip per marcar cada fita. A partir d’aquí els corredors han d’intentar aconseguir passar per totes les fites en el menor temps possible i en l’ordre corresponent. Cadascú pot dur a terme la cursa [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.