opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Litterarum, Fira d’Espectacles Literaris.

Litterarum Móra d’Ebre referma la simbiosi entre literatura i arts escèniques amb més de 30 espectacles literaris l’edició que celebra 10 anys.

 

  • Valer Gisbert, Franca Masu, Marta Elka o Andreu Valor són alguns dels artistes que hi presenten espectacle representant Catalunya, l’Alguer, les Illes Balears i el País Valencià
  • Una de les novetats especials és la creació d’un espai dedicat a la literatura i el vi, Litterarum et Vinum, que maridarà espectacles literaris i vi amb biblioteques i DO catalanes
  • L’altra novetat que fa diferent la Fira d’Espectacles Literaris és  que s’hi han programat tastets d’espectacles especialment per a programadors que s’avancen a esdeveniments literaris com l’Any Brossa (2018–2019)
  • L’ampliació de dates, de 3 a 4 dies de fira, farà augmentar el nombre d’espectacles a disposició de programadors i públic, així com d’activitats literàries

 

Litterarum, Fira d’Espectacles Literaris, que tindrà lloc a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) del 25 al 28 de maig, celebra enguanyels deu anys d’existència refermant encara més aquesta simbiosi creativa entre arts escèniques i literatura, una relació de benefici mutu que ha fet créixer considerablement el nombre de creacions escèniques inspirades en la literatura i que ha servit també per apropar autors de les lletres catalanes de totes les èpoques, clàssics i contemporanis, a un públic ampli més o menys avesat a la literatura. El 2016, amb més de 4.000 persones que van passar per Litterarum, també es va tornar a comptar amb una presència important de programadors d’arreu dels Països Catalans, que hi vénen a veure espectacles per després programar-los als seus municipis.

En l’edició dels deu anys s’han programat més de trenta espectacles, gairebé el doble que el 2016, inspirats en una vintena d’autors d’arreu dels Països Catalans, entre els quals hi ha Pere Quart, Carme Riera, Feliu Formosa, Prudenci Bertrana, Vicent A. Estellés, Maria Cabrera o Marta Pessarodona, sense oblidar escriptors i escriptores de les Terres de l’Ebre com Zoraida Burgos, Artur Bladé o Francesca Aliern.

Tal com ha explicat Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes: ‘La literatura es viu a Litterarum com ho feia en els seus orígens, des de l’oralitat. Algunes de les postals de l’ILC s’exposaran en els arbres de la Plaça de l’Ajuntament de Móra d’Ebre’. 

En paraules d’Albert Pujol, director de Litterarum, en aquesta edició: ‘S’apostarà més que mai pels programadors, tot creant espais de contacte entre artistes i professionals, amb una programació que els permeti veure molts espectacles en poc temps. Com a novetat, Litterarum s’avançarà a les commemoracions literàries 2018, amb tasts d’espectacles de Joan Brossa’

Joan Pinyol, alcalde de Móra d’Ebre, ha destacat que ‘Móra d’Ebre, gràcies a la fira d’espectacles literaris, es converteix en un petit llibre que conté d’alguna manera tot el país. Litterarum posa la literatura dalt de l’escenari en espais i formats infinits i diferents’.  

Entre els espectacles destacats, es podrà gaudir de la veu inconfusible de la cantant algueresa Franca Masu, que ens presentarà l’espectacle Cor de mar, inspirat en poetes de l’Alguer catalanoparlant. Representant a les Illes Balearspodrem sentir Les darreres paraules de l’escriptora Carme Riera recitades i cantades per Marta Elka, Toni Pastor i Mingo Ràfols. Mentre que el cantautor Andreu Valor acompanyat al saxofon per Moisés Olcina ens faran reviure els versos clarividents del valencià Vicent Andrés Estellés. En clau ebrenca, el dramaturg Valer Gisbert estrenarà una creació teatral a partir de la novel·la Les passions de la Menestrala, de l’escriptora de Xerta Francesca Aliern i també podrem endinsar-nos dins la poesia catàrtica d’Enric Casasses a través del Sense pistola creat pels ebrencs Arturo Gaya, Laia Oliveras, Paco Prieto i Kike Pellicer.

Litterarum referma la simbiosi entre literatura i arts escèniques

Dani Alegret i Màrius Serra, convidats a fer residència artística a l’Ebre, estrenaran una nova creació musicoliterària

Més enllà de programar espectacles existents o d’estrena, un altre dels grans objectius de Litterarum Móra d’Ebre és també que se’n creïn de nous. D’aquí l’experiència de les residències artístiques vora el riu Ebre, que enguany han protagonitzat l’escriptor Màrius Serra i el músic Dani Alegret del grup Els Amics de les Arts. El resultat de la Residència Artística Litterarum 2017, amb la seua creació inspirada en el llibre Quiet de Serra, es podrà veure en estrena i exclusiva en el sopar dels 10 anys de Litterarum, dijous 25 de maig a La Llanterna Teatre de Móra d’Ebre. Aquesta activitat és el segon any que es realitza durant la primavera i tindrà continuïtat amb vista a altres edicions gràcies a la bona acollida per part dels artistes i del públic.

Com a novetat per a programadors, aquesta edició permetrà veure un avançament d’uns quants espectacles a cada jornada a través de les activitats Tast-Avanç (Any Brossa) i Tast-VInent (literatura i vi)

Al marge d’haver-hi un dia més de Litterarum —comença dijous— s’han incorporat novetats importants adreçades especialment als programadors d’arreu dels territoris de parla catalana que hi assistiran. Així, hi haurà un espai nou anomenat Tast-Avanç, que té per objectiu avançar als programadors espectacles en fase final de creació i pensats per a efemèrides dels anys següents. Aquest 2017 en aquest espai es veuran en exclusiva per als programadors de Litterarum espectacles nous inspirats en l’obra de Joan Brossa, de qui el 2018 se celebrarà el 20è aniversari de la seua mort, i el 2019 el centenari del seu naixement. L’altra novetat important en la mateixa línia és Tast-VInent, una mostra d’espectacles sobre literatura i vi, on s’hi oferiran diversos tastos d’espectacles literaris al voltant de la literatura catalana i el vi especialment pensats per a biblioteques, cellers i ajuntaments que realitzen activitats al voltant del vi. Aquesta activitat es fa en paral·lel de la nova zona Litterarum et Vinum, espai de la Fira on es podran assaborir vins de diverses denominacions d’origen catalanes acompanyats de textos literaris i imatges d’activitats realitzades en les biblioteques del projecte Biblioteques amb DO, impulsat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

 

L’ús del mòbil és clau per seguir els més de 30 espectacles literaris i poder compartir-ne l’experiència a través de les xarxes socials

Enguany, i per tercer any consecutiu, s’ha posat en marxa una aplicació per a mòbil on hi haurà tota la informació de Litterarum actualitzada i consultable en tot moment. Es tracta de l’App Espectacles Literaris, que es pot descarregar, per a iOS o Android, des del web www.espectaclesliteraris.cat.

La fira Litterarum, organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, se celebra en paral·lel amb la Fira del Llibre Ebrenc, que l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre organitzen des de fa 14 anys. Aquesta fira de llibres, única a la província de Tarragona, compta amb una gran carpa de 500 metres quadrats, instal·lada a la plaça de la Cultura, just al costat del teatre municipal La Llanterna, on s’hi exposaran uns 2.500 títols de llibres d’autors o de temàtica ebrencs, s’hi presentaran les novetats literàries del 2017 i s’hi organitzaran diverses activitats al voltant del món del llibre. Enguany, a més, hi haurà accions per celebrar la incorporació del mot ebrenc –a al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, entre les quals hi ha la impressió d’una samarreta amb la definició del mot ebrenc i un missatge clar:Sóc ebrenc –a.

Print Friendly
Similar posts
  • GALÍCIA la Costa da Morte. Article original del Dr. Enric Sánchez Cid Condensat per a publicar-lo a La Veu Jove, per Josep M. Contijoch I.- A COSTA DA MORTE La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo. Aquest recorregut el va iniciar el doctor [...]
  • I de quan Barberà era mar. Miquel Àngel Anadón presenta la seva obra escultòrica sota el títol “…i de quan Barberà era mar” amb el suport de l’Ajuntament de Barberà de la Conca i amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. Sota el lema de DIVERTIMENTOS, Anadón ens presentarà “animalons” de mar de grans dimensions que vivien a les aigües de Barberà [...]
  • Del no-res. Alumnes de 2º ESO  trimestre  1º del curs 2016/2017 de l’Institut Martí l’Humà. Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència: haver estat a la presó. El fet d’haver estat a la presó li limita les opcions per escollir la vida que vol tindre. [...]
  • Concert de Sopa de Cabra. Sopa de Cabra actuarà el 19 d’agost a Santa Coloma de Queralt   El grup gironí, Sopa de Cabra, serà el cap de cartell de la festa major de Santa Coloma de Queralt dins la gira Sopa de Cabra tanca el cercle. L’actuació tindrà lloc el dissabte 19 d’agost al pati de l’emblemàtic castell dels Comtes [...]
  • La Fita Colomina. La Fita Colomina és una cursa POPULAR d’orientació. A la sortida es dona un mapa amb uns punts marcats i un xip per marcar cada fita. A partir d’aquí els corredors han d’intentar aconseguir passar per totes les fites en el menor temps possible i en l’ordre corresponent. Cadascú pot dur a terme la cursa [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

GALÍCIA la Costa da Morte.

La Costa de la Mort, Costa da Morte, és una regió costanera de Galícia que abasta des de Cap Fisterra fins al Cap Roncudo.....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Del no-res

Aquesta història narra la vida d’un indigent que viu les petites peripècies del dia a dia; però amb una gran diferència...

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.