opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

La Passió de les Arts.

La Passió s’ha interpretat a la ciutat de Cervera al llarg de 540 anys d’història i representa diferents tipus d’evolucions de la cultura al llarg del temps, d’aquesta manera la trajectòria que han tingut que fer els seus promotors per adaptar-se als diferents corrents històrics es constant i requereix d’un treball acurat i intents.

El 1477 la visió de la història bíblica es vivia amb gran enaltiment, donat que les nombroses guerres i epidèmies feien que les persones busquessin el refugi en la religió en qualsevol de les seves formes, per tal d’alliberar-se de mals que desconeixien científicament i els portaven a morts prematures, així el fet d’apropar-se a les escriptures bíbliques era del tot necessari per les persones, per tal d’aconseguir la salvació de la predicació que es feia en aquells moments, al llarg del temps però, les coses van anar canviant, la religió va distanciar-se moltíssim de les tradicions del poble i el concili de Trento de 1555 va suposar un trencament total entre la societat del costumari teatral i l’església, això va portar a les costums teatrals a un nou treball diferenciat i distingit de les escriptures que es llegien en les esglésies.

Al llarg del anys diferents persones van anar organitzant-se per portar a terme la representació de La Passió de Cervera de múltiples formes i en diferents espais, per a que la el teatre d’arrel tradicional continues viu i no es perdés en la memòria dels temps. L’evolució va esser necessària, i va ser contínuament pautada i treballada, i molts autors de teatre van generar diferents textos que es van anar escenificant a Cervera, passant per autors de renom com Àngel Guimerà o Rossend Perelló fins arribar a autors locals que el 1940 escriuen un text totalment nou: “Cristo, Misterio de Pasión”, un text escrit en castellà per Emili Rabell i Josep Maria Sarrate, un text que es va escenificar gracies a un nombrós grup de gent que amb gran esforç va fer un treball intens en dramatúrgia i la creació de diferents elements escènics fets especialment per generar un espectacle de grans dimensions. L’espectacle va contar des d’un bon inici amb elements molt espectaculars per l’època, com efectes de llum, fum i escenografies com la de la barca de 1947, que continua utilitzant-se. Van passar temps de molts canvis i molta feina i esforç que esdevingueren en fruits tant importants com la construcció d’un teatre específic per albergar les representacions, un espai dissenyat especialment per encabir-hi les 2000 persones que venien a veure l’espectacle, un espai teatral dels més grans d’Europa i que va començar a funcionar l’any 1967, el creixement a partir de llavors va ser continuat fins als anys 90.

Durant la dècada dels 90, els espectadors en llengua castellana anaven minvant i el 1992 el Patronat de la Passió pren la determinació de deixar de representar un text en castellà i iniciar les representacions en llengua catalana, els inicis no eren fàcils i les primeres representacions en llengua catalana eren estranyes i feixugues, donat que l’espectacle en català començava a caminar i necessitava un replantejament global, tant a nivell textual com dramatúrgic, i requeria de molts esforços, cada temporada el Patronat de la Passió incloïa coses noves i canvis importants, fins que l’any 1999 neix un nou espectacle anomenat: “La Passió de Cervera” amb la col·laboració de diferents autors que al llarg del temps havien anat fent aportacions diverses, un espectacle que es dissenya únic, i que inclou diferents elements nous, i que es tradueix íntegrament al castellà per tal de continuar-ne les representacions en les dos llengües, que finalitzen l’any 2014, deixant únicament vives les representacions en llengua catalana, que es continuen realitzant fins a data d’avui.

Hom quan vingui a veure la Passió de Cervera del 2017 pot trobar integrades diferents vessants artístiques, que es complementen unes amb les altres i donen lloc a un espectacle de grans dimissions, amb la participació de 350 persones i que generen una representació excepcional, els grans esforços que es fan any rere any, han donat lloc a un compendi de les arts, a una miscel·lània artística que integra de forma eficaç i amb gran sutura la cultura de les arts. Actualment es troben integrades de forma totalment inèdita les arts musicals en directe amb peces de percussió, cant coral i la col·laboració d’una magnífica veu d’una solista soprano, també s’hi integren les arts plàstiques representades en els diferents quadres pintats per els mestres escenogràfics Germans Salvador, que s’han conservat i restaurat i que representen un patrimoni pictòric català únic, també s’hi inclouen les diferents arts dramàtiques en totes les seves vessants interpretatives, i aquesta temporada per tal de fer créixer més l’espectacle a nivell artístic i crear així un compendi de les arts únic, s’ha inclòs a nivell escènic l’art de la dansa que s’ha treballat específicament per tal d’incloure en l’escena d’Herodes un ball únic de l’època, inspirant el en ball que va fer Salomé a Herodes i que es complementa amb l’ús de diferents vels que evoquen les diferents emocions que es transmeten dins del text literari teatral.

Aquest espectacle representa un espai únic en que qualsevol persona pot apropar-se i veure representades les essències de l’art i la cultura en directe d’una forma amena i entretinguda, ja han quedat enrere els anys en que la Passió vivia uns moments bíblics, i la Passió ha passat a ser quelcom especial representat a través de les seves manifestacions culturals. L’ART en majúscules avui representa el seu motor principal en pro del moviment social popular.

La Passió de Cervera aquest any celebra la seva evolució i els seus 540 anys d’història facilitant l’entrada totalment gratuïta als menors 12 anys a l’espectacle, i complementa la representació amb una visita en pack turístic a la ciutat de Cervera, a més a més, el divendres sant s’organitza el Mercat de Passió, un mercat de diferents productes artesans locals, que tothom podrà visitar de 10 a 14 hores davant del Gran Teatre de la Passió.

Recordeu que només queden dues representacions, el 14 i el 22 d’abril i que podeu comprar les entrades i fer qualsevol consulta tant per telèfon: 608 78 10 12, correu electrònic: info@lapassiodecervera.com o per la pàgina web: www.lapassiodecervera.com

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.