opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

FARÀ 200 ANYS…

…i, concretament, en el dia 2 de juliol del 1816, la fragata Meduse de l’armada francesa va naufragar a la costa del Senegal i un petit nombre del personal de a bord es salvaren gràcies a que temps abans d’enfonsar-se el vaixell, construïren una balsa. Els oficials i personal de l’administració es varen guardar per ells les embarcacions més segures.

foto 1_650x400

Aquest succés va provocar un gran rebombori en el govern francès, pels atacs contra el Ministre de torn, acusat d’haver anomenat per manar el vaixell un oficial incapaç, que no poder mantenir la navegació en conserva amb les altres tres naus.

La situació en que quedaren, la presència d’una tempesta i topar amb un escull el 2 de juliol del 1816 decidiren evacuar, com s’ha dit en dues xalupes, per l’aristocràcia i els oficials, mentre la balsa construïda a corre cuites hi encabiren la resta de la tripulació.

Quedaren a la deriva durant tretze dies amb els corresponents, ofegaments, motins i escenes de canibalisme… fins que el dia 17 foren rescatats: dels 150 tripulants que hi havia embarcat només se’n recuperaren 15: el quadre de Géricault reprodueix aquest moment en què els supervivents albiren en l’horitzó el vaixell que ve a salvar-los.foto 2

Dos dels supervivents, el Metge Savigny i l’Enginyer Corréard publicaren, un any després, un relat del naufragi, del qual el Govern de la nació va prohibir la seva posada en venda i, a més, va condemnar a Corréard per ser l’impressor de la seva mateixa obra.

En arribar a aquest punt, el pintor francès Teodoro Géricaut va voler parlar dels supervivents a la seva manera: pintant. Establí contacte amb ells; va demanar a un dels fusters de la fragata que li construís una d’igual i on va col·locar aquells que sobrevisqueren al naufragi.

Cada dia passava per l’Hospital Beaujon per prendre nota dels pacients premorten i dels morts d’aquell dia. Poques vegades, tanta minuciositat i passió pel detall va aportar un artista per la defensa duna causa. Aquesta pintura es pot veure en l’actualitat al Museu del Louvre de París.

És un article de  Dr. ENRIC SÀNCHEZ-CID   EnricSC_r_100x100

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.