opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

FARÀ 200 ANYS…

…i, concretament, en el dia 2 de juliol del 1816, la fragata Meduse de l’armada francesa va naufragar a la costa del Senegal i un petit nombre del personal de a bord es salvaren gràcies a que temps abans d’enfonsar-se el vaixell, construïren una balsa. Els oficials i personal de l’administració es varen guardar per ells les embarcacions més segures.

foto 1_650x400

Aquest succés va provocar un gran rebombori en el govern francès, pels atacs contra el Ministre de torn, acusat d’haver anomenat per manar el vaixell un oficial incapaç, que no poder mantenir la navegació en conserva amb les altres tres naus.

La situació en que quedaren, la presència d’una tempesta i topar amb un escull el 2 de juliol del 1816 decidiren evacuar, com s’ha dit en dues xalupes, per l’aristocràcia i els oficials, mentre la balsa construïda a corre cuites hi encabiren la resta de la tripulació.

Quedaren a la deriva durant tretze dies amb els corresponents, ofegaments, motins i escenes de canibalisme… fins que el dia 17 foren rescatats: dels 150 tripulants que hi havia embarcat només se’n recuperaren 15: el quadre de Géricault reprodueix aquest moment en què els supervivents albiren en l’horitzó el vaixell que ve a salvar-los.foto 2

Dos dels supervivents, el Metge Savigny i l’Enginyer Corréard publicaren, un any després, un relat del naufragi, del qual el Govern de la nació va prohibir la seva posada en venda i, a més, va condemnar a Corréard per ser l’impressor de la seva mateixa obra.

En arribar a aquest punt, el pintor francès Teodoro Géricaut va voler parlar dels supervivents a la seva manera: pintant. Establí contacte amb ells; va demanar a un dels fusters de la fragata que li construís una d’igual i on va col·locar aquells que sobrevisqueren al naufragi.

Cada dia passava per l’Hospital Beaujon per prendre nota dels pacients premorten i dels morts d’aquell dia. Poques vegades, tanta minuciositat i passió pel detall va aportar un artista per la defensa duna causa. Aquesta pintura es pot veure en l’actualitat al Museu del Louvre de París.

És un article de  Dr. ENRIC SÀNCHEZ-CID   EnricSC_r_100x100

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. Inaugurada l’exposició de l’Arxiu Comarcal sobre La Guàrdia de la Prats. Identitat i veïnatge Una vintena de persones van assistir a la inauguració de l’exposició de documents de la Guàrdia dels Prats, que se celebrà el dissabte 22 en el Local Social del poble. L’acte, organitzat per l’Arxiu Comarcal i l’Associació de Veïns Sant Pere [...]
  • Rusiñol i Casas, per Catalunya en car... Divendres 28 de juliol, a les vuit del vespre, s’inaugura al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Rusiñol i Casas, per Catalunya en carro (1889-1892). Prendran part en l’acte la comissària de la mostra, Vinyet Panyella, directora-gerent de Museus de Sitges; i Joaquim Coello, president de la Fundació Carulla. L’exposició serà [...]
  • El Pa de Mestral. El proper diumenge 30 de juliol Santa Coloma de Queralt celebrarà una jornada festiva al voltant del Pa de Mestral. Per als que encara no el coneguin, el Pa de Mestral és un pa fet només amb productes de la demarcació de Tarragona, la farina dels camps de blat de Santa Coloma, la sal del [...]
  • RUSC. Festival de poesia de l’E... Torna la poesia a l’Espluga de Francolí de la mà del RUSC, el festival de poesia del Museu de la Vida Rural. Dijous a les vuit del vespre, al jardí de l’MVR, els poetes Francesc Gelonch, Odile Arqué, Laia Noguera, Martí Sales i Manuel Forcano seran els encarregats de recitar la seva obra en la [...]
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.