opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Llorer a la llengua catalana.

Nosaltres els catalans som victimistes quan sens apunta la influència que el idioma castellà ha tingut sobre el nostre.

diada_001_650x400

Els termes “imposició i “obli­gació” s’airegen només iniciar-se la conversa, i no sense raó. Però cal mirar també la cara bonica de la inversa i aleshores serem una mica més optimistes en comprovar, que, si bé, nosaltres fem servir un manat de paraules vingudes del castellà, com també en fem servir del francès, l’italià, i no diguem de l’anglès, –especialment del món de la informàtica–, també es veritat que els castellans n’usen un grapat de les nostres. I sense rubor. A Madrid, per exemple, hom demana a l’administració de dona Manolita un capicúa, -un cap i cua-, i potsr ho diuen sense saber que el vocable es català; el que entra a una tasca i reclama un absenta, ho demana en català, mentre que els formularis de molts comerços d’Espanya hi va un rengló amb el grafiat dqie diu detall. I l’alioli es present en minutes de restaurants de més enllà de l’Ebre; i atenció!, alioli és: all i oli.

Per tant, no ens estripem massa les vestidures quan els “light” reclamen als “heavy” de la llengua catalana, inclusió en el diccionari, –tal com ho ha fet el Diccionari de la Llengua Cata-lana, de l’Institut d’Estudis Catalans–, termes com caldo, marfil, plata, cu­rar, per l’impacte que tenen en la parla corrent, ambiental i comercial. Al.legen amb sorna els “ligts”, que per defensar la seva teoria, els “heavy” s’aplegarien dir-li “pilota a la cistella” al l’esport del basket.

En fi, com sia que no hem sortit amb ànims de polemitzar sinó ressaltar la participació del català sobre altres idiomes, sent aqueix el nostre objectiu, intentarem al mateix temps apaivagar els malastrucs dels dos enfrontats, per allò de: calma, calma.

La recerca d’aqueixos mots ens ha portat hores escodrinyant diccionaris i llibres del tema, i una vegada trobats, constatar-los i obtenir una garantia de legitimat. L’il·lustre Corominas, el gran patrici de les dues llengües n’ha estat el diferit orientador i avalador.

Hem trobat ni més ni menys que quatre-centes paraules que el castellà a adoptat del català, moltes d’elles del llenguatge naval de l’edat mitja, quan la marina catalana era la senyera de la Mediterrània (recordeu l’adagi: fins els peixos de la mediterrània portaven les quatre barres incrustades al llom)

Per no allargar-nos, dels 400 termes trobats exposem els que ens han semblat més comuns:

Terme castella

Aferrar

Almogávares

Alojar

Añoranza

Ardid

Aspillera

Avanzar

Barraca

Barretina

Bonete

Burdel

Bou

Bóbila

Bruno

Buril

Butifarra

Cabalero

Caja

Capialzado

Carruaje

Cartel

Clavel

Coca

Cohete

Cuerda

Escandallo

Esqueje

Esquirol

Faena

Fango

Farol

Forastero

Frazada

Garnacha

Granel

Hiladura

Masia

Mercader

Miguelete

Moscatel

Mosen

Nao

Noucentismo

Novel

Oraje

Paella

Payés

Peaje

Perol

Picaporte

Pincel

Preboste

Pundonor

Rape

Reloj

Retablo

Retal

Retrete

Retablo

Retal

Salitre

Salvaje

Sitial

Sobrasada

Talayot

Timonel

Trébol

Viaje

Yaya/yo

Agafat del catala:

Aferrar

Almogàver

Allotjar

Enyorança

Ardit

Espitllera

Avançar

Barraca

Barretina (de barret)

Bonet

Bordell

Bou

Bòvila

Bru

Burí

Botifarra

Cabaler

Caixa

Cap i alt

Carruatge

Cartell

Clavell

Coca

Coet

Corda

Escandall

Esqueix

Esquirol

Feina

Fang

Faró

Foraster

Flassada

Garnatxa

Granel

Filatura

Mas

Mercader

Miquelet

Moscatell

Mossen

Nau

Noucentisme

Novell

Oratge

Paella

Pagès

Peatge

Perol

Pica-portes

Pinzell

Prebost

Punt d’honor

Rap

Rellotge

Retaule

Retall

Retret (retirat)

Retaule

Retall

Sal i nitre

Salvatge

Setial

Sobrassada

Talaiot

Timoner

Trèvol

Viatge

Jaia/ Jaio (iaio/a)

Definició

Agarrar fort

Mercenari militar

Donar estada

Nostàlgia

Estratagema

Obertura en un mur

Sobrepassar

Cubiculum camperol

Capell català

Capell eclesiàstic

Casa de mala nota

Vaixell de pesca

Fabrica de rajoles

Fosc, moreno

Útil de joieria

Budell de carn de porc

Segon fill

Capsa per guardar

Veu de 1’arquitectura

Vehicle de tracció

Panell públic

Flor aromàtica

Pa dolç

Petard

Soga

Càlcul de cost

Estaca vegetal

No solidari

Treball

Massa de terra i aigua

Llum públic

De fora

Roba de llit

Varietat de raïm

A la menudalla

Del llenguatge tèxtil

Casa de camp

Comerciant Membre

Cos armat

Vi generós

Capellà

Vaixell

Moviment cultural

Principiant

De la meteorologia

D ‘arròs

Home del camp

Cànon de pas

Plat de metall

Trucador

Útil del pintor

Títol eclesiàstic

Honra

Peix

Per comptar el temps

Pintura sobre fusta

Tros de roba

Wc.

Pintura sobre fusta

Tros de roba

Plaga

No civilitzat

Seient de cerimònies

Embotit

Monument de pedra.

Guia de la nau

Fulla original

Trasllat

Vellet simpàtic

 

A la present relació no hi hem inclòs els mots típicament catalans, que  l’idioma castellà ha absorbit sense ni tants sols variar-los la grafia, com: sardana,  veguer, mas, cobla, escamot, cantimplora, molsa i alguns altres més, de no tant populars. Vers la pesseta (la ex moneda nacional), .hi ha controvèrsia  sobre el seu origen. Se sosté que el mot ve del clàssic peso iberoamericà  disminuït El que si clar, és que les primeres pessetes s’encunyaren a Barcelona  l’any 1808 .

discurs-pau-casals-

Discurs de Pau Casals

Per tant, podem vanagloriar-nos de tenir una llengua preciosa i robusta,  que ha influenciat en més de 400 termes a altra filla de llatí, mots que a la fi són  un feix de llorer per a la Llengua Catalana.   Josep Mª Contijoch

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH 

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.