opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Llorer a la llengua catalana.

Nosaltres els catalans som victimistes quan sens apunta la influència que el idioma castellà ha tingut sobre el nostre.

diada_001_650x400

Els termes “imposició i “obli­gació” s’airegen només iniciar-se la conversa, i no sense raó. Però cal mirar també la cara bonica de la inversa i aleshores serem una mica més optimistes en comprovar, que, si bé, nosaltres fem servir un manat de paraules vingudes del castellà, com també en fem servir del francès, l’italià, i no diguem de l’anglès, –especialment del món de la informàtica–, també es veritat que els castellans n’usen un grapat de les nostres. I sense rubor. A Madrid, per exemple, hom demana a l’administració de dona Manolita un capicúa, -un cap i cua-, i potsr ho diuen sense saber que el vocable es català; el que entra a una tasca i reclama un absenta, ho demana en català, mentre que els formularis de molts comerços d’Espanya hi va un rengló amb el grafiat dqie diu detall. I l’alioli es present en minutes de restaurants de més enllà de l’Ebre; i atenció!, alioli és: all i oli.

Per tant, no ens estripem massa les vestidures quan els “light” reclamen als “heavy” de la llengua catalana, inclusió en el diccionari, –tal com ho ha fet el Diccionari de la Llengua Cata-lana, de l’Institut d’Estudis Catalans–, termes com caldo, marfil, plata, cu­rar, per l’impacte que tenen en la parla corrent, ambiental i comercial. Al.legen amb sorna els “ligts”, que per defensar la seva teoria, els “heavy” s’aplegarien dir-li “pilota a la cistella” al l’esport del basket.

En fi, com sia que no hem sortit amb ànims de polemitzar sinó ressaltar la participació del català sobre altres idiomes, sent aqueix el nostre objectiu, intentarem al mateix temps apaivagar els malastrucs dels dos enfrontats, per allò de: calma, calma.

La recerca d’aqueixos mots ens ha portat hores escodrinyant diccionaris i llibres del tema, i una vegada trobats, constatar-los i obtenir una garantia de legitimat. L’il·lustre Corominas, el gran patrici de les dues llengües n’ha estat el diferit orientador i avalador.

Hem trobat ni més ni menys que quatre-centes paraules que el castellà a adoptat del català, moltes d’elles del llenguatge naval de l’edat mitja, quan la marina catalana era la senyera de la Mediterrània (recordeu l’adagi: fins els peixos de la mediterrània portaven les quatre barres incrustades al llom)

Per no allargar-nos, dels 400 termes trobats exposem els que ens han semblat més comuns:

Terme castella

Aferrar

Almogávares

Alojar

Añoranza

Ardid

Aspillera

Avanzar

Barraca

Barretina

Bonete

Burdel

Bou

Bóbila

Bruno

Buril

Butifarra

Cabalero

Caja

Capialzado

Carruaje

Cartel

Clavel

Coca

Cohete

Cuerda

Escandallo

Esqueje

Esquirol

Faena

Fango

Farol

Forastero

Frazada

Garnacha

Granel

Hiladura

Masia

Mercader

Miguelete

Moscatel

Mosen

Nao

Noucentismo

Novel

Oraje

Paella

Payés

Peaje

Perol

Picaporte

Pincel

Preboste

Pundonor

Rape

Reloj

Retablo

Retal

Retrete

Retablo

Retal

Salitre

Salvaje

Sitial

Sobrasada

Talayot

Timonel

Trébol

Viaje

Yaya/yo

Agafat del catala:

Aferrar

Almogàver

Allotjar

Enyorança

Ardit

Espitllera

Avançar

Barraca

Barretina (de barret)

Bonet

Bordell

Bou

Bòvila

Bru

Burí

Botifarra

Cabaler

Caixa

Cap i alt

Carruatge

Cartell

Clavell

Coca

Coet

Corda

Escandall

Esqueix

Esquirol

Feina

Fang

Faró

Foraster

Flassada

Garnatxa

Granel

Filatura

Mas

Mercader

Miquelet

Moscatell

Mossen

Nau

Noucentisme

Novell

Oratge

Paella

Pagès

Peatge

Perol

Pica-portes

Pinzell

Prebost

Punt d’honor

Rap

Rellotge

Retaule

Retall

Retret (retirat)

Retaule

Retall

Sal i nitre

Salvatge

Setial

Sobrassada

Talaiot

Timoner

Trèvol

Viatge

Jaia/ Jaio (iaio/a)

Definició

Agarrar fort

Mercenari militar

Donar estada

Nostàlgia

Estratagema

Obertura en un mur

Sobrepassar

Cubiculum camperol

Capell català

Capell eclesiàstic

Casa de mala nota

Vaixell de pesca

Fabrica de rajoles

Fosc, moreno

Útil de joieria

Budell de carn de porc

Segon fill

Capsa per guardar

Veu de 1’arquitectura

Vehicle de tracció

Panell públic

Flor aromàtica

Pa dolç

Petard

Soga

Càlcul de cost

Estaca vegetal

No solidari

Treball

Massa de terra i aigua

Llum públic

De fora

Roba de llit

Varietat de raïm

A la menudalla

Del llenguatge tèxtil

Casa de camp

Comerciant Membre

Cos armat

Vi generós

Capellà

Vaixell

Moviment cultural

Principiant

De la meteorologia

D ‘arròs

Home del camp

Cànon de pas

Plat de metall

Trucador

Útil del pintor

Títol eclesiàstic

Honra

Peix

Per comptar el temps

Pintura sobre fusta

Tros de roba

Wc.

Pintura sobre fusta

Tros de roba

Plaga

No civilitzat

Seient de cerimònies

Embotit

Monument de pedra.

Guia de la nau

Fulla original

Trasllat

Vellet simpàtic

 

A la present relació no hi hem inclòs els mots típicament catalans, que  l’idioma castellà ha absorbit sense ni tants sols variar-los la grafia, com: sardana,  veguer, mas, cobla, escamot, cantimplora, molsa i alguns altres més, de no tant populars. Vers la pesseta (la ex moneda nacional), .hi ha controvèrsia  sobre el seu origen. Se sosté que el mot ve del clàssic peso iberoamericà  disminuït El que si clar, és que les primeres pessetes s’encunyaren a Barcelona  l’any 1808 .

discurs-pau-casals-

Discurs de Pau Casals

Per tant, podem vanagloriar-nos de tenir una llengua preciosa i robusta,  que ha influenciat en més de 400 termes a altra filla de llatí, mots que a la fi són  un feix de llorer per a la Llengua Catalana.   Josep Mª Contijoch

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH 

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]
  • Acampada Jove 2017. 30.000 joves, nou èxit de public. L’Acampada Jove, el festival políticomusical ha tancat amb més de 30 mil joves, gaudint dels concerts el dijous dia 13 de Miquel del Roig – Xeic! – JoKB – La Pegatina – Aspencat – Doctor Prats – La Terrasseta de Preixens – DJ OGT El divendres dia 14 de [...]
  • Visita especial al Monestir de Poblet... Es tracta d’un dels actes de 2017 · Any Alabastre Sarral. El passat dissabte 15 de juliol un grup de 62 sarralencs i sarralenques feia una visita especial al Monestir de Poblet en el marc d’una de les activitats programades per celebrar el centenari de l’obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. La visita, [...]
  • Veritats d’una trajectòria «16». Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos en la seva primera formació. Ens comenta les actuacions a la Boite de l’Hotel Lauria, a la sala de festes Maxim’s [...]
  • Pobles de la Península Ibérica. Amb noms sorprenents. Viatjant per Espanya es troben un munt de pobles amb noms sorprenents, els quals imposa al viatger fer tota classe d’apreciacions, ja que n’hi ha de totes mena: jocosos, alegres, amenaçants, bondadosos, gastronòmics, malsonants i fins i tot algun d’esgarrifant. En la relació que adjuntem ho poden veure. Curiosament tots aquests pobles, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....


acampada

Acampada Jove Montblanc 2017 -.- El 13, 14 i 15 de juliol

Vídeo resum de l'Acampada Jove 2016. Montblanc

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.