opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Els volcans de Catalunya.

A part des estudiosos, molta gent té la vaga idea que Catalunya disposa volcans; alguna referència els ha vingut al respecte.

Santa Margarita

Bella fotografia del volcà de Santa Margarida situat en el Municipi de Santa Pau (Olot)

 

Alguns, amb informació més al dia, han sentit a parlar de la Garrotxa com la zona d’ubicació i solament uns pocs no ignoren els volcans Santa Margarida i el Croscat, per haver vist del primer algun pasquí turístic mostrant la bella fotografia del cràter de 330 metres de diàmetre, que sent apagat des de fa milers d’anys disposa d’una ermita blanqueta en el fons cràter i un bucòlic ramat de bens pastant pels voltants. Quant el Crostat, se’l coneix per haver estat l’últim volea entrat en erupció fa 11.000 anys, imatge que s’haurà vist en algun reportatge ecològic de la televisió.

De la resta de volcans, -quasi uns 40- la majoria de persones els ignora i de fet cal matisar els tenim, ja que per tenir, tenim de to1. Aquesta zona volcànica és ubicada

majoritàriament a la comarca de la Garrotxa, situada als peus del Pirineu, i en menys escala a La Selva i 1 ‘Empordà.

La zona volcànica de la Garrotxa va ser el primer espai natural creat per la Generalitat, el 1982, si bé des el 1917 ja hi havia hagut inquietuds de fer-la de protecció volcànica. El 1985 és va complementar el reconeixement instituint 22 reserves naturals Actualment hi ha sensat uns 40 volcans en un espai no més ampla de 100 km2, que s’ estén des la Vall del Fluvià a la serra de Finestres, partint del volea Llacunagra, situat en el punt més meridional, la resta es troben des la serra de Sant Miquel del Munt al’ oest, fins Sallen1.

Evidentment tots són volcans apagats i alguns difícils de localitzar i reconèixer a menys de no ser geòleg, ja que havent passat milers d’anys des que tingue­ren erupció s’ha format una capa de cobertura basàltica i de pedres poroses (pedra tosca) que dificulta veure als més xicarrons, però per l’ aspecte característic de la zona que ressalta una acusada personalitat paisatgística se sap que hi són i, en dóna proves de la seva existència algun moviment tel·lúric que de tant en tant agita el país, notant-se lleugerament fins i tot en el sud de Catalunya.

La localització d’ aquest volcans és relativament fàcil seguint aquestes orien­tacions: Seguint la carretera pintoresca que va de Olot a Banyoles, a la banda dreta a l’altura de Santa Pau, es troben els volcans Santa Margarida (potser el més atraient), i el Puig Sa Costa, mentre a la banda dreta i sud d’Olot hi ha el volcà Croscat i Puig Jordà.

 En el pla d’Olot i Batet de la Serra, a la part esquerra del riu Fluvià es troben: el Montolivet, ell\tlontsacopa, Garrinada i Pujalós, els quals originen una corrent de lava que s’estén pel pla fins la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts, mentre que a la part dreta del mateix riu hi ha l’ Aiguanegra, Les Bisaroques, i el Racó.

 En la zona de Santa Pau s’hi formen dos grups; en l’oriental Puig de Marc, Puig Subia, Fontpobra, Roca Negra. en l’occidental: el Santa Margarida, (el volea més important en definició i grandària), el Puig Martinya i el Puig Safont.

 En el grup de Beguda hi ha PEstany , el Puig de POs i EL Puig de la Garca. La resta de volcans, de menor importància, disseminats per les zones queden relacionats en: Pomareda, El Torrent, Can Simó, Cabrioles, Can Tia, Traiter, Puig Rodó, Bellaire.

Croscat

El volcà Croscat (a la Garrotxa)

 

 En definitiva, una bona excursió per veure excel·lents panoràmiques d’uns accidents geogràfics relativament poc coneguts de Catalunya.Josep Mª Contijoch

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH

Print Friendly
Similar posts
  • Estat de Benestar: canvi de prioritat... Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania plena concretada en un Estat propi. Ricard Gomà, professor de Ciència Política de la UAB L’estat de benestar és una de les dimensions clau configuradores de la societat, també a Catalunya. El model de benestar [...]
  • Arxiu Comarcal i Ajuntament de Vilav... L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) i l’Ajuntament de Vilaverd han treballat conjuntament per a millorar la organització i classificació del fons històric i semi actiu del consistori. Aquesta intervenció s’ha efectuat atesa la impossibilitat de l’Arxiu Comarcal d’ingressar nova documentació, ja que es troba gairebé al 100% de la seva capacitat, i gràcies [...]
  • Màgic Hoodoo – Eterns Feat. Lit... Màgic Hoodoo és una banda de rock cantat en català.  Neix a Terrassa l’any 2015 a partir de les composicions del guitarrista Gerard Santasusagna. Al Gerard “die” se li unirà el Peri al baix i posteriorment l’Albert a la veu i en Sergi a la bateria. La banda comença a assajar i pre-produir els seus [...]
  • Quadrant. Dansara Sarral va estrenar aquest dissabte al Teatre Metropol. Ho feia en el marc de la gala organitzada per l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona El passat dissabte els alumnes de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral tornaven a trepitjar escenari. Ho feien al Teatre Metropol de Tarragona en motiu [...]
  • La mona Micaela. Més d’un centenar d’artistes de l’Ebre i Tarragona participaran en les bodes d’argent de la mona Micaela. La celebració començarà al matí a La Ràpita i inclourà un Coso Iris pels carrers d’Amposta i actuacions diverses a Lo Pati.   “Una història d’amor a la fantasia, a la creativitat i a l’agermanament entre gents i [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Petita història del vestits de núvia...

En la cultura occidental, el color dels vestits de noces és blanc. Els tons de blancs inclouen els complementaris colors pastís ou, cru o marfil.....


El Foradot

Opinió. -Ricard Gomà .

Estat de Benestar: canvi de prioritats i sobirania.

Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania....


El

Opinió. - Ramon Tremosa

Abans pobra que catalana.

El 8 de març de 2016 el Parlament Europeu (PE) va aprovar un reglament de ports que imposa l’autonomia portuària a Espanya, fent costat així una reivindicació històrica dels ports catalans.....


El

Opinió. - Jofre Llombart

O juguem tots, o punxem la pilota,.

La incapacitat de resoldre qüestions quotidianes ha dut a voler la independència moltes persones que no s’ho plantejaven.......


Veritats d'una trajectoria 12

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

Clippy Filters (JordiBL with Electribe2 + Thor) real time recording

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.