opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Els volcans de Catalunya.

A part des estudiosos, molta gent té la vaga idea que Catalunya disposa volcans; alguna referència els ha vingut al respecte.

Santa Margarita

Bella fotografia del volcà de Santa Margarida situat en el Municipi de Santa Pau (Olot)

 

Alguns, amb informació més al dia, han sentit a parlar de la Garrotxa com la zona d’ubicació i solament uns pocs no ignoren els volcans Santa Margarida i el Croscat, per haver vist del primer algun pasquí turístic mostrant la bella fotografia del cràter de 330 metres de diàmetre, que sent apagat des de fa milers d’anys disposa d’una ermita blanqueta en el fons cràter i un bucòlic ramat de bens pastant pels voltants. Quant el Crostat, se’l coneix per haver estat l’últim volea entrat en erupció fa 11.000 anys, imatge que s’haurà vist en algun reportatge ecològic de la televisió.

De la resta de volcans, -quasi uns 40- la majoria de persones els ignora i de fet cal matisar els tenim, ja que per tenir, tenim de to1. Aquesta zona volcànica és ubicada

majoritàriament a la comarca de la Garrotxa, situada als peus del Pirineu, i en menys escala a La Selva i 1 ‘Empordà.

La zona volcànica de la Garrotxa va ser el primer espai natural creat per la Generalitat, el 1982, si bé des el 1917 ja hi havia hagut inquietuds de fer-la de protecció volcànica. El 1985 és va complementar el reconeixement instituint 22 reserves naturals Actualment hi ha sensat uns 40 volcans en un espai no més ampla de 100 km2, que s’ estén des la Vall del Fluvià a la serra de Finestres, partint del volea Llacunagra, situat en el punt més meridional, la resta es troben des la serra de Sant Miquel del Munt al’ oest, fins Sallen1.

Evidentment tots són volcans apagats i alguns difícils de localitzar i reconèixer a menys de no ser geòleg, ja que havent passat milers d’anys des que tingue­ren erupció s’ha format una capa de cobertura basàltica i de pedres poroses (pedra tosca) que dificulta veure als més xicarrons, però per l’ aspecte característic de la zona que ressalta una acusada personalitat paisatgística se sap que hi són i, en dóna proves de la seva existència algun moviment tel·lúric que de tant en tant agita el país, notant-se lleugerament fins i tot en el sud de Catalunya.

La localització d’ aquest volcans és relativament fàcil seguint aquestes orien­tacions: Seguint la carretera pintoresca que va de Olot a Banyoles, a la banda dreta a l’altura de Santa Pau, es troben els volcans Santa Margarida (potser el més atraient), i el Puig Sa Costa, mentre a la banda dreta i sud d’Olot hi ha el volcà Croscat i Puig Jordà.

 En el pla d’Olot i Batet de la Serra, a la part esquerra del riu Fluvià es troben: el Montolivet, ell\tlontsacopa, Garrinada i Pujalós, els quals originen una corrent de lava que s’estén pel pla fins la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts, mentre que a la part dreta del mateix riu hi ha l’ Aiguanegra, Les Bisaroques, i el Racó.

 En la zona de Santa Pau s’hi formen dos grups; en l’oriental Puig de Marc, Puig Subia, Fontpobra, Roca Negra. en l’occidental: el Santa Margarida, (el volea més important en definició i grandària), el Puig Martinya i el Puig Safont.

 En el grup de Beguda hi ha PEstany , el Puig de POs i EL Puig de la Garca. La resta de volcans, de menor importància, disseminats per les zones queden relacionats en: Pomareda, El Torrent, Can Simó, Cabrioles, Can Tia, Traiter, Puig Rodó, Bellaire.

Croscat

El volcà Croscat (a la Garrotxa)

 

 En definitiva, una bona excursió per veure excel·lents panoràmiques d’uns accidents geogràfics relativament poc coneguts de Catalunya.Josep Mª Contijoch

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. Inaugurada l’exposició de l’Arxiu Comarcal sobre La Guàrdia de la Prats. Identitat i veïnatge Una vintena de persones van assistir a la inauguració de l’exposició de documents de la Guàrdia dels Prats, que se celebrà el dissabte 22 en el Local Social del poble. L’acte, organitzat per l’Arxiu Comarcal i l’Associació de Veïns Sant Pere [...]
  • Rusiñol i Casas, per Catalunya en car... Divendres 28 de juliol, a les vuit del vespre, s’inaugura al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Rusiñol i Casas, per Catalunya en carro (1889-1892). Prendran part en l’acte la comissària de la mostra, Vinyet Panyella, directora-gerent de Museus de Sitges; i Joaquim Coello, president de la Fundació Carulla. L’exposició serà [...]
  • El Pa de Mestral. El proper diumenge 30 de juliol Santa Coloma de Queralt celebrarà una jornada festiva al voltant del Pa de Mestral. Per als que encara no el coneguin, el Pa de Mestral és un pa fet només amb productes de la demarcació de Tarragona, la farina dels camps de blat de Santa Coloma, la sal del [...]
  • RUSC. Festival de poesia de l’E... Torna la poesia a l’Espluga de Francolí de la mà del RUSC, el festival de poesia del Museu de la Vida Rural. Dijous a les vuit del vespre, al jardí de l’MVR, els poetes Francesc Gelonch, Odile Arqué, Laia Noguera, Martí Sales i Manuel Forcano seran els encarregats de recitar la seva obra en la [...]
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.