opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Els volcans de Catalunya.

A part des estudiosos, molta gent té la vaga idea que Catalunya disposa volcans; alguna referència els ha vingut al respecte.

Santa Margarita

Bella fotografia del volcà de Santa Margarida situat en el Municipi de Santa Pau (Olot)

 

Alguns, amb informació més al dia, han sentit a parlar de la Garrotxa com la zona d’ubicació i solament uns pocs no ignoren els volcans Santa Margarida i el Croscat, per haver vist del primer algun pasquí turístic mostrant la bella fotografia del cràter de 330 metres de diàmetre, que sent apagat des de fa milers d’anys disposa d’una ermita blanqueta en el fons cràter i un bucòlic ramat de bens pastant pels voltants. Quant el Crostat, se’l coneix per haver estat l’últim volea entrat en erupció fa 11.000 anys, imatge que s’haurà vist en algun reportatge ecològic de la televisió.

De la resta de volcans, -quasi uns 40- la majoria de persones els ignora i de fet cal matisar els tenim, ja que per tenir, tenim de to1. Aquesta zona volcànica és ubicada

majoritàriament a la comarca de la Garrotxa, situada als peus del Pirineu, i en menys escala a La Selva i 1 ‘Empordà.

La zona volcànica de la Garrotxa va ser el primer espai natural creat per la Generalitat, el 1982, si bé des el 1917 ja hi havia hagut inquietuds de fer-la de protecció volcànica. El 1985 és va complementar el reconeixement instituint 22 reserves naturals Actualment hi ha sensat uns 40 volcans en un espai no més ampla de 100 km2, que s’ estén des la Vall del Fluvià a la serra de Finestres, partint del volea Llacunagra, situat en el punt més meridional, la resta es troben des la serra de Sant Miquel del Munt al’ oest, fins Sallen1.

Evidentment tots són volcans apagats i alguns difícils de localitzar i reconèixer a menys de no ser geòleg, ja que havent passat milers d’anys des que tingue­ren erupció s’ha format una capa de cobertura basàltica i de pedres poroses (pedra tosca) que dificulta veure als més xicarrons, però per l’ aspecte característic de la zona que ressalta una acusada personalitat paisatgística se sap que hi són i, en dóna proves de la seva existència algun moviment tel·lúric que de tant en tant agita el país, notant-se lleugerament fins i tot en el sud de Catalunya.

La localització d’ aquest volcans és relativament fàcil seguint aquestes orien­tacions: Seguint la carretera pintoresca que va de Olot a Banyoles, a la banda dreta a l’altura de Santa Pau, es troben els volcans Santa Margarida (potser el més atraient), i el Puig Sa Costa, mentre a la banda dreta i sud d’Olot hi ha el volcà Croscat i Puig Jordà.

 En el pla d’Olot i Batet de la Serra, a la part esquerra del riu Fluvià es troben: el Montolivet, ell\tlontsacopa, Garrinada i Pujalós, els quals originen una corrent de lava que s’estén pel pla fins la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts, mentre que a la part dreta del mateix riu hi ha l’ Aiguanegra, Les Bisaroques, i el Racó.

 En la zona de Santa Pau s’hi formen dos grups; en l’oriental Puig de Marc, Puig Subia, Fontpobra, Roca Negra. en l’occidental: el Santa Margarida, (el volea més important en definició i grandària), el Puig Martinya i el Puig Safont.

 En el grup de Beguda hi ha PEstany , el Puig de POs i EL Puig de la Garca. La resta de volcans, de menor importància, disseminats per les zones queden relacionats en: Pomareda, El Torrent, Can Simó, Cabrioles, Can Tia, Traiter, Puig Rodó, Bellaire.

Croscat

El volcà Croscat (a la Garrotxa)

 

 En definitiva, una bona excursió per veure excel·lents panoràmiques d’uns accidents geogràfics relativament poc coneguts de Catalunya.Josep Mª Contijoch

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.