opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Els volcans de Catalunya.

A part des estudiosos, molta gent té la vaga idea que Catalunya disposa volcans; alguna referència els ha vingut al respecte.

Santa Margarita

Bella fotografia del volcà de Santa Margarida situat en el Municipi de Santa Pau (Olot)

 

Alguns, amb informació més al dia, han sentit a parlar de la Garrotxa com la zona d’ubicació i solament uns pocs no ignoren els volcans Santa Margarida i el Croscat, per haver vist del primer algun pasquí turístic mostrant la bella fotografia del cràter de 330 metres de diàmetre, que sent apagat des de fa milers d’anys disposa d’una ermita blanqueta en el fons cràter i un bucòlic ramat de bens pastant pels voltants. Quant el Crostat, se’l coneix per haver estat l’últim volea entrat en erupció fa 11.000 anys, imatge que s’haurà vist en algun reportatge ecològic de la televisió.

De la resta de volcans, -quasi uns 40- la majoria de persones els ignora i de fet cal matisar els tenim, ja que per tenir, tenim de to1. Aquesta zona volcànica és ubicada

majoritàriament a la comarca de la Garrotxa, situada als peus del Pirineu, i en menys escala a La Selva i 1 ‘Empordà.

La zona volcànica de la Garrotxa va ser el primer espai natural creat per la Generalitat, el 1982, si bé des el 1917 ja hi havia hagut inquietuds de fer-la de protecció volcànica. El 1985 és va complementar el reconeixement instituint 22 reserves naturals Actualment hi ha sensat uns 40 volcans en un espai no més ampla de 100 km2, que s’ estén des la Vall del Fluvià a la serra de Finestres, partint del volea Llacunagra, situat en el punt més meridional, la resta es troben des la serra de Sant Miquel del Munt al’ oest, fins Sallen1.

Evidentment tots són volcans apagats i alguns difícils de localitzar i reconèixer a menys de no ser geòleg, ja que havent passat milers d’anys des que tingue­ren erupció s’ha format una capa de cobertura basàltica i de pedres poroses (pedra tosca) que dificulta veure als més xicarrons, però per l’ aspecte característic de la zona que ressalta una acusada personalitat paisatgística se sap que hi són i, en dóna proves de la seva existència algun moviment tel·lúric que de tant en tant agita el país, notant-se lleugerament fins i tot en el sud de Catalunya.

La localització d’ aquest volcans és relativament fàcil seguint aquestes orien­tacions: Seguint la carretera pintoresca que va de Olot a Banyoles, a la banda dreta a l’altura de Santa Pau, es troben els volcans Santa Margarida (potser el més atraient), i el Puig Sa Costa, mentre a la banda dreta i sud d’Olot hi ha el volcà Croscat i Puig Jordà.

 En el pla d’Olot i Batet de la Serra, a la part esquerra del riu Fluvià es troben: el Montolivet, ell\tlontsacopa, Garrinada i Pujalós, els quals originen una corrent de lava que s’estén pel pla fins la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts, mentre que a la part dreta del mateix riu hi ha l’ Aiguanegra, Les Bisaroques, i el Racó.

 En la zona de Santa Pau s’hi formen dos grups; en l’oriental Puig de Marc, Puig Subia, Fontpobra, Roca Negra. en l’occidental: el Santa Margarida, (el volea més important en definició i grandària), el Puig Martinya i el Puig Safont.

 En el grup de Beguda hi ha PEstany , el Puig de POs i EL Puig de la Garca. La resta de volcans, de menor importància, disseminats per les zones queden relacionats en: Pomareda, El Torrent, Can Simó, Cabrioles, Can Tia, Traiter, Puig Rodó, Bellaire.

Croscat

El volcà Croscat (a la Garrotxa)

 

 En definitiva, una bona excursió per veure excel·lents panoràmiques d’uns accidents geogràfics relativament poc coneguts de Catalunya.Josep Mª Contijoch

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH

Print Friendly
Similar posts
  • Dansara Sarral, setmana de molta acti... Els alumnes del centre sarralenc participaran en diferents actes en motiu del Dia Internacional de la Dansa. Aquest 29 d’abril es celebra arreu del món el Dia Internacional de la Dansa i és per això que els alumnes de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral, tenen una setmana plena d’activitats on participaran en diferents [...]
  • Quinze cellers i 4500 copes venudes. El Mercat de vins i caves de la DO Conca de Barberà arriba a les 4500 copes venudes el primer cap de setmana. Amb aquest primer cap de setmana de Mercat s’ha arribat a una de les millors xifres dels últims anys amb més de 13500 tastos. El Mercat de vins i caves de la [...]
  • Els inicis de l’exportació… La conferència va anar a càrrec de l’empresari català Ramon Termens Navarro. El passat divendres 21 d’abril a les 20h, la Sala Josep Puig Torné de l’Ajuntament de Sarral s’omplia de gom a gom en motiu de la xerrada “Els inicis de l’exportació, del regal a la il·luminació. I ara què?”, que forma part del [...]
  • ExtincióFest. Lo Pati impulsa l’ExtincióFest un certamen multidisciplinari sobre l’extinció d’espècies i l’autodestrucció humana . Comissariat per Oriol Fuster proposa set actuacions entre les quals hi ha concerts, presentacions i conferències.   Cada any s’extingeixen entre 30.000 i 140.000 espècies arreu del planeta en allò que els científics han anomenat l’Holocè o la sisena extinció de [...]
  • Festa de les Pubilles. Sarral Va tenir lloc aquest diumenge 16 d’abril. Sarral s’omplia aquest diumenge d’alegria i celebració en motiu de la Festa de les Pubilles. El dia donava el tret de sortida a les 11h del matí des de l’Ajuntament de Sarral, amb una cercavila liderada per la Xaranga Tocabemolls que va servir per recollir les Pubilles 2017 [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....


El Foradot

Opinió. -Dolors Feliu. .

Independència, transitorietat i recerca de la felicitat..

La Llei catalana garantirà tot el que calgui perquè la nostra societat funcioni ordenadament si surt el ‘sí’ al referèndum....


El Foradot

Opinió. -Enric Casulleras .

És així de senzill..

Al segle XXI les societats democràtiques resolen les qüestions de sobirania sotmetent-les a referèndums....


El Foradot

Opinió. -Ricard Gomà .

Estat de Benestar: canvi de prioritats i sobirania.

Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania....


El

Opinió. - Ramon Tremosa

Abans pobra que catalana.

El 8 de març de 2016 el Parlament Europeu (PE) va aprovar un reglament de ports que imposa l’autonomia portuària a Espanya, fent costat així una reivindicació històrica dels ports catalans.....


El

Opinió. - Jofre Llombart

O juguem tots, o punxem la pilota,.

La incapacitat de resoldre qüestions quotidianes ha dut a voler la independència moltes persones que no s’ho plantejaven.......

Veritats d'una trajectoria 13

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.