opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Què, ens hi posem?

Estem apunt d’entrar de ple a la campanya electoral d’unes eleccions que decidiran les persones i els partits que governaran els diversos pobles de la comarca els propers quatre anys i. en conseqüència, també el Consell Comarcal.

concadebarbera

És el moment de posar damunt la taula els models i les propostes de poble i de comarca. Des de La Conca 5.1 volem fer una crida a totes les persones que aspiren a entrar en algun dels ajuntaments a tenir sempre el cap la comarca sencera, més enllà del seu municipi, a l’hora de prendre decisions i emprendre projectes.

I és que, per tal d’establir uns objectius de comarca, unes prioritats, un relat del que volem ser, és necessari redactar un Pla Estratègic comarcal. Un anàlisi per saber on som, qui volem ser i com ho fem per complir aquest objectiu. Això és clau per no anar fent voltes i tirar endavant accions inconnexes i/o a vegades contradictòries sense un rumb definit. És el moment que la comarca marqui el camí que vol seguir en els propers anys i cal que en aquest hi participin la majoria d’agents, institucions, associacions, col·lectius, persones, etc. Un procés ampli, dinàmic, obert clarament a la participació ciutadana. Recollit per les administracions públiques de la comarca, però protagonitzat i liderat per la societat civil de la Conca i els seus agents principals.

Des de La Conca 5.1 ens agradaria aportar les nostres propostes en el moment en què es redacti aquest Pla Estratègic. Algunes les avancem ja aquí, de forma resumida i esquemàtica, per tal d’encetar el debat amb la voluntat d’ampliar-les i aprofundir-hi en el debat comú amb la resta d’agents del territori que hi participin.

En primer lloc, en relació a la construcció de la societat, és necessari treballar per incrementar l’autoestima i el sentiment de pertinença a la comarca, enfortir la cohesió entre els seus pobles i els seus habitants i ampliar el coneixement del patrimoni material i immaterial que generen els municipis. Un altre tema vital en aquest àmbit és el de les infraestructures, sobretot pel que fa a les comunicacions, tant internes com externes de la comarca, posant el focus principalment en la necessitat d’incrementar l’oferta de transport públic.

Pel que fa al sector vitivinícola, és clau embotellar, com ja hem comentat en altres ocasions. Cal augmentar el número de litres posats dins una ampolla sota la marca DO Conca de Barberà i treballar per prioritzar les varietats autòctones com el Trepat i la Parellada, sense renunciar a la qualitat. La DO no pot competir en quantitat donades les seves dimensions i és per això que la qualitat del producte elaborat sota la seva marca és un element imprescindible per créixer i donar-se a conèixer. I per obtenir qualitat, ens cal facilitar la professionalització del sector agrari i vitivinícola, continuar amb la línia encetada amb la creació de Vivers, potenciar la comercialització i l’exportació dels productes elaborats i lligar-ho amb l’enoturisme.

En relació al turisme, cal potenciar els paquets turístics, la creació d’una web unificada de promoció i compra de serveis i productes, la internacionalització del turisme de la comarca, la diversificació de l’oferta i la coordinació entre les diverses poblacions. Per exemple, caldria planificar les festes i fires del territori per tal de facilitar l’assistència als seus habitants i als ciutadans de fora de la comarca. Cal una visió comarcal; és necessari definir la marca “Conca” i vendre-la a l’exterior. És així, sota un paraigües comú, com aconseguirem donar més difusió a aquests esdeveniments.

El territori és un dels eixos principals que hauria de contemplar el Pla Estratègic. I en aquest cas, les mesures a implementar es materialitzen en l’elaboració de la Carta del Paisatge, així com en la revalorització tant del patrimoni arquitectònic com del patrimoni rural de la comarca. A més, cal lluitar per aconseguir d’una vegada per totes la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i incidir en donar a conèixer els nostres boscos, l’ús d’energies renovables i en el respecte vers el medi natural.

Aquestes idees són només un exemple de les moltes que segur que d’altres persones, entitats o associacions de la comarca tenen al cap. És l’hora d’escriure-les i de consensuar-les entre tots plegats! Cal començar a posar fil a l’agulla en els punts que es considerin més importants i, en un espai raonable de temps, és vital començar a assolir-ne alguns.

Ha arribat el moment de fer un gran pacte de comarca, transversal i inclusiu. Així doncs, què, ens hi posem?  Leandre_5.1

Leandre Romeu Serra.  

 LA CONCA 5.1        

 

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]
  • Acampada Jove 2017. 30.000 joves, nou èxit de public. L’Acampada Jove, el festival políticomusical ha tancat amb més de 30 mil joves, gaudint dels concerts el dijous dia 13 de Miquel del Roig – Xeic! – JoKB – La Pegatina – Aspencat – Doctor Prats – La Terrasseta de Preixens – DJ OGT El divendres dia 14 de [...]
  • Visita especial al Monestir de Poblet... Es tracta d’un dels actes de 2017 · Any Alabastre Sarral. El passat dissabte 15 de juliol un grup de 62 sarralencs i sarralenques feia una visita especial al Monestir de Poblet en el marc d’una de les activitats programades per celebrar el centenari de l’obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. La visita, [...]
  • Veritats d’una trajectòria «16». Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos en la seva primera formació. Ens comenta les actuacions a la Boite de l’Hotel Lauria, a la sala de festes Maxim’s [...]
  • Pobles de la Península Ibérica. Amb noms sorprenents. Viatjant per Espanya es troben un munt de pobles amb noms sorprenents, els quals imposa al viatger fer tota classe d’apreciacions, ja que n’hi ha de totes mena: jocosos, alegres, amenaçants, bondadosos, gastronòmics, malsonants i fins i tot algun d’esgarrifant. En la relació que adjuntem ho poden veure. Curiosament tots aquests pobles, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....


acampada

Acampada Jove Montblanc 2017 -.- El 13, 14 i 15 de juliol

Vídeo resum de l'Acampada Jove 2016. Montblanc

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.