opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Què, ens hi posem?

Estem apunt d’entrar de ple a la campanya electoral d’unes eleccions que decidiran les persones i els partits que governaran els diversos pobles de la comarca els propers quatre anys i. en conseqüència, també el Consell Comarcal.

concadebarbera

És el moment de posar damunt la taula els models i les propostes de poble i de comarca. Des de La Conca 5.1 volem fer una crida a totes les persones que aspiren a entrar en algun dels ajuntaments a tenir sempre el cap la comarca sencera, més enllà del seu municipi, a l’hora de prendre decisions i emprendre projectes.

I és que, per tal d’establir uns objectius de comarca, unes prioritats, un relat del que volem ser, és necessari redactar un Pla Estratègic comarcal. Un anàlisi per saber on som, qui volem ser i com ho fem per complir aquest objectiu. Això és clau per no anar fent voltes i tirar endavant accions inconnexes i/o a vegades contradictòries sense un rumb definit. És el moment que la comarca marqui el camí que vol seguir en els propers anys i cal que en aquest hi participin la majoria d’agents, institucions, associacions, col·lectius, persones, etc. Un procés ampli, dinàmic, obert clarament a la participació ciutadana. Recollit per les administracions públiques de la comarca, però protagonitzat i liderat per la societat civil de la Conca i els seus agents principals.

Des de La Conca 5.1 ens agradaria aportar les nostres propostes en el moment en què es redacti aquest Pla Estratègic. Algunes les avancem ja aquí, de forma resumida i esquemàtica, per tal d’encetar el debat amb la voluntat d’ampliar-les i aprofundir-hi en el debat comú amb la resta d’agents del territori que hi participin.

En primer lloc, en relació a la construcció de la societat, és necessari treballar per incrementar l’autoestima i el sentiment de pertinença a la comarca, enfortir la cohesió entre els seus pobles i els seus habitants i ampliar el coneixement del patrimoni material i immaterial que generen els municipis. Un altre tema vital en aquest àmbit és el de les infraestructures, sobretot pel que fa a les comunicacions, tant internes com externes de la comarca, posant el focus principalment en la necessitat d’incrementar l’oferta de transport públic.

Pel que fa al sector vitivinícola, és clau embotellar, com ja hem comentat en altres ocasions. Cal augmentar el número de litres posats dins una ampolla sota la marca DO Conca de Barberà i treballar per prioritzar les varietats autòctones com el Trepat i la Parellada, sense renunciar a la qualitat. La DO no pot competir en quantitat donades les seves dimensions i és per això que la qualitat del producte elaborat sota la seva marca és un element imprescindible per créixer i donar-se a conèixer. I per obtenir qualitat, ens cal facilitar la professionalització del sector agrari i vitivinícola, continuar amb la línia encetada amb la creació de Vivers, potenciar la comercialització i l’exportació dels productes elaborats i lligar-ho amb l’enoturisme.

En relació al turisme, cal potenciar els paquets turístics, la creació d’una web unificada de promoció i compra de serveis i productes, la internacionalització del turisme de la comarca, la diversificació de l’oferta i la coordinació entre les diverses poblacions. Per exemple, caldria planificar les festes i fires del territori per tal de facilitar l’assistència als seus habitants i als ciutadans de fora de la comarca. Cal una visió comarcal; és necessari definir la marca “Conca” i vendre-la a l’exterior. És així, sota un paraigües comú, com aconseguirem donar més difusió a aquests esdeveniments.

El territori és un dels eixos principals que hauria de contemplar el Pla Estratègic. I en aquest cas, les mesures a implementar es materialitzen en l’elaboració de la Carta del Paisatge, així com en la revalorització tant del patrimoni arquitectònic com del patrimoni rural de la comarca. A més, cal lluitar per aconseguir d’una vegada per totes la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i incidir en donar a conèixer els nostres boscos, l’ús d’energies renovables i en el respecte vers el medi natural.

Aquestes idees són només un exemple de les moltes que segur que d’altres persones, entitats o associacions de la comarca tenen al cap. És l’hora d’escriure-les i de consensuar-les entre tots plegats! Cal començar a posar fil a l’agulla en els punts que es considerin més importants i, en un espai raonable de temps, és vital començar a assolir-ne alguns.

Ha arribat el moment de fer un gran pacte de comarca, transversal i inclusiu. Així doncs, què, ens hi posem?  Leandre_5.1

Leandre Romeu Serra.  

 LA CONCA 5.1        

 

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.