opinio
Cultura i oci

La Nació Índia dels EEUU.

Un mapa que porta per títol “American Indian Tribes”, signat per B.Stroble, situa sobre paper la localització de les que van ser les 257 tribus índies dels Estats .Units.

mapa 1

El mapa ens va motivar a fer un estudi sobre el final tràgic de la nació índia nord-americana, sacrificada cruentament per donar pas a una altra nació de majoria blanca, que a la llarga s’ha fet la líder del món.

La història es mogué més o menys per aquests rumbs.

Mayflower va ser un vaixell que en 1620 va transportar als anomenats Pelegrins (1) des d’Anglaterra, fins a un punt de la costa Est d’Amèrica del nord, el dia 11 de novembre d’aquell any. A la nau hi viatjaven 102 persones, sense comptar la tripulació. Van ser els primers colons blancs que a establir-se en la costa de Massachusetts, formant la colònia blanca de Plymouth. En aquell continent, des de temps immemorials hi vivia una florida nació Índia, amb una població estimada de més de 7 milions de persones.

Des de 1620 fins a pràcticament 1886 que es pot considerar la data del final de la guerres índies –mal anomenades al nostre entendre ja que ben mirat haurien de ser les “guerres blanques”–, amb la captura de l’apatxe Gerónimo i el seu exèrcit, aquella inicial població saxona va acabar reduint la població índia en més de 5 milions de persones a finals del segle XIX. Actualment la població activa índia és d’1.900.000, es el 0,77% població global EE.UU, xifrada en 247.300.000 d’habitants, (censos any 2002). Realment fou un notable avanç per part dels inicials 102 pelegrins que van posar peu a terra el 1620. 

Quant a la territorialitat, a l’any 1620 la nació índia disposava de 7.700.000 Km2, la superfície continental dels EUA, havent-se’ls-hi reduït en el segle XXI a 365 mil km2 (l’actual reserva índia), territori que fins i tot se’ls concedeix en règim de fideïcomís. O sigui, després d’haver disposat d’un 100% de la territorialitat dels actuals E.U., en l’actualitat s’han quedat tant sols en el 4%, i encara en condicions no massa estables.

DEL MAPA “INDIAN AMERICAN TRIBES”

(Tribus índies norteamericanes)

(facilitat por Josep Torrellas Pedrol)

(Les tribus venen relacionades en anglès a la manera del mapa)

En la Costa Est dels Estats Units,
Mic Mac Niouc Seneca
Maucite Mohwk Narraganset
Passamquoddy Oneida Irogokois
Penobscok Onondaga Pequot
Pennacook Nauset Wapinger
Abnaki Cayuga Munsi
Michigan Massachuset Montauk
Delaware Muscogee Shawnee
Susquehann Stono Cherokis
Unalachtigo Sewee Koasati
Leni-Lenati Edisto Creek
Nalincoke Yamasi Coweta
Sinnecock Cusabo Tohome
Conog Apola Chickasaw
Powhatan Sanoku Taposa
Uninh Chatot Napochi
Monacan Guale Choctaw
Nottoway Miccosukee Mobile
Weapemeoc Apalachi Cree
Secotan Timugua Chipewa
Tuscarora Seminole Otawa
Tutelo Ais Sauk
Saponi Guacaka Fox
Pamuco Jeaga Kickapoo
Catawa Calusa Miami
Coree Tekesta Wea
Capefear Huron Piankasha
Yuchi Erie

 

EN EL MITJÀ OEST
Menominee Tunica Misuri
Sauk-Fox Natchez Wichita
Kichapoo Houma Cheyenes
Winnebago Bilochi Pueblo
Potawatoni Chitimacha Jicarilla
Ojibwa Washa Apaches
Mdewkanton Chawasha Pecos
Santee Dakota Assiniboin Tompiro
Iowa Mandan Faraon
Sauk-fox Hidatsa Mescalero
Yaukton Arikara Comanchez
Mesquatil Hunkpapa Llanero
Kaskasquia Sausarc Jumano
Moingwena Yanktonai-Dakota Lipan-Apache
Peoria Sioux Kansas-Kaw
Illinois Teton Dakota Pitahauri
Tamaroa Oglala Kiowas
Cahokja Bruie Tawehash
Michiganea Cheyenne Waco
Osage Ponca Kichai
Quajaw Omaha Coushatta
Tula Oto Alabama
Cahinnio Paunis Tawwakoni
Caddo Arapacho Tonkawa
Chakchiuma Kiowas Atakapa
Karantawa Lenni Pima
Coahuiltec Paviuste Gueno
Kootenay Gosinte Pinal
Piegan Paiute Arivaipi
Flathead Navajo Ciricahua
Crow Havasupai Mimbreno
Pies Negros Walupai Blood
Wind Hopi Pend
River Yayapai Opaja
Shosones Zuni Yaqui
Bannock Coyotero Thomo
Nez Quechau Oodham
PerceCoeur Yuma Cocopar
Pend Maricopa Osage

 

En la Costa Oest
Nutht chal nuth Mono Luiseno
Makaif Southern Paiute Gabrieuno
Squamish Wailaki Chusmash
Kauspel Panamint Saunan
Niskalli Yokuts Esselen
Till-Amook Chinook Costano
Yakuma Chemehuevi Palus
TEnino Serrano Walla Walla
Siletz Mojave
Umatilla Cahuilla
Yaquina Diegueno

 

POBLACIÓ ACTUAL DE LES TRIBUS INDIES
(Les tribus supervivents)
Apaches …………………………….. 96.833
Pies Negros (Blackfood) ……… 85.750
Cheroquis (Cherokee) …………. 729.533
Cheyenes (Cheyenne) ……….. 18.204
Chpius (Chippews) ……………. 149.669
Chotaus (Choctaw) ……………. 158.774
Comanches ……………………….. 19.376
Cuervos (Crow) ………………… 13.394
Iroqués …………………………….. 80.822
Quiovas (Kiowa) ……………….. 12.242
Navajos ……………………………. 298.197
Pueblo …………………………….. 74.085
Seminolas …………………………. 27.431
Sosones (Shoshone) ………….. 12.026
Sioux ………………………………. 153.360
Total ………………….. 1.929.696

(1)- Els pelegrins, primers habitants blancs de la parteix nord d’Amèrica del Nord eren  persones que van haver de fugir d’Anglaterra declarats rebels per la justícia britànica.

Josep Mª Contijoch

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH       

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. Inaugurada l’exposició de l’Arxiu Comarcal sobre La Guàrdia de la Prats. Identitat i veïnatge Una vintena de persones van assistir a la inauguració de l’exposició de documents de la Guàrdia dels Prats, que se celebrà el dissabte 22 en el Local Social del poble. L’acte, organitzat per l’Arxiu Comarcal i l’Associació de Veïns Sant Pere [...]
  • Rusiñol i Casas, per Catalunya en car... Divendres 28 de juliol, a les vuit del vespre, s’inaugura al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Rusiñol i Casas, per Catalunya en carro (1889-1892). Prendran part en l’acte la comissària de la mostra, Vinyet Panyella, directora-gerent de Museus de Sitges; i Joaquim Coello, president de la Fundació Carulla. L’exposició serà [...]
  • El Pa de Mestral. El proper diumenge 30 de juliol Santa Coloma de Queralt celebrarà una jornada festiva al voltant del Pa de Mestral. Per als que encara no el coneguin, el Pa de Mestral és un pa fet només amb productes de la demarcació de Tarragona, la farina dels camps de blat de Santa Coloma, la sal del [...]
  • RUSC. Festival de poesia de l’E... Torna la poesia a l’Espluga de Francolí de la mà del RUSC, el festival de poesia del Museu de la Vida Rural. Dijous a les vuit del vespre, al jardí de l’MVR, els poetes Francesc Gelonch, Odile Arqué, Laia Noguera, Martí Sales i Manuel Forcano seran els encarregats de recitar la seva obra en la [...]
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *