opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Com queda la DO Conca?

L’informe Nielsen presenta les dades segregades en dos canals: alimentació i hostaleria.

DO Conca

 

Les dades aportades pel darrer informe Nielsen, molt comentades arreu, han situat per primera vegada la suma de totes les DO catalanes al capdavant del consum de vi a Catalunya, com ja hem comentat en un article recent publicat a Vadevi. https://laconca51.wordpress.com/2015/02/11/vadevi-cat-visca-lanomalia/ Avui, però, ens volem centrar en el que diuen aquestes dades sobre la DO Conca de Barberà.

Si sumem els dos canals esmentats, podem comprovar que la DO Conca de Barberà ha incrementat sensiblement la xifra dels litres de vi que ha venut en els darrers anys. Si l’any 2012 venia 31.000 litres, el 2013 en va vendre 38.000, que va superar de llarg l’any 2014 amb 162.000 litres. Pel que fa a la quota de volum, durant aquests anys la DO Conca de Barberà ha passat de representar el 0,1% del total de vendes de la suma de totes les DO catalanes a Catalunya al 0,4%.

Les primeres DO d’aquesta classificació són: la DO Penedès amb 6.014.000 de litres el 2014 i un 13,9% de quota de volum seguida per la DO Catalunya amb 4.390.000 de litres de vi i un 10,2%.

La DO Conca de Barberà se situa en la vuitena posició per davant de la DO Alella, la DO Pla de Bages i la DO Tarragona. Per sobre hi té la DO Montsant amb 409.000 litres l’any 2014 i un 0,9% de quota i la DOQ Priorat amb 467.000 litres i un 1,1%. Cal, doncs, apreciar el que podríem qualificar com un creixement espectacular entre 2013 i 2014 que ha aconseguit situar la Conca en la vuitena posició del rànquing quan provenia de la onzena posició (l’última).

Si analitzem per separat cada canal, trobem que, al canal alimentació, la Conca passa de vendre 22.000 litres de vi l’any 2013 a 31.000 litres l’any 2014 amb un 0,1% de quota de mercat. Malgrat aquest creixement, encara està a la darrera posició del rànquing de DO catalanes pel que fa a aquest canal.

En el canal hosteleria és on trobem la clau per entendre el creixement total de la DO. És aquí on les xifres relacionades amb la DO Conca de Barberà han fet una pujada molt important: de 7.000 litres l’any 2012 es va passar a 15.000 litres l’any 2013 i, finalment, a 131.000 litres l’any 2014. Aquest increment en els litres de vi comercialitzats ha representat passar d’un 0,1% a un 0,9% de quota de volum gairebé atrapant la DOQ Priorat que té un 1% i ha permès passar de la penúltima posició en anys anteriors a la vuitena per davant d’Alella, Pla de Bages i Tarragona.

Pel que fa a les dades del conjunt d’Espanya, la DO Conca de Barberà encara representa un 0,0% del total del volum, tot i que aquest any 2014 per primer cop aconsegueix arribar al 0,1% en el canal Hostaleria.

Estem davant d’unes bones dades, sobretot si tenim en compte d’on venim i del context en què estàvem fa no pas gaire temps. Unes xifres que reflecteixen el moviment i la feina que hi hagut aquests darrers anys en el sector a casa nostra. Uns anys de creixement, on han aparegut molts cellers nous, on s’ha consolidat l’aposta pel Trepat i altres varietats autòctones, així com la creació de fires i activitats per apropar els productes de la Conca als consumidors i així donar-los una major visibilitat, tant dins com a fora de la comarca. Un èxit fruit de la presa de consciència de diversos sectors de la societat.

Les dades publicades per la consultora Nielsen ens poden ajudar a saber en què fallem i a decidir les línies estratègiques i les accions que cal implementar en els propers anys. Pel que veiem, el canal hostaleria és el que ha evolucionat millor i el que ha mostrat un creixement més gran en els darrers dos anys. La DO Conca de Barberà està entrant als restaurants i als bars. Al territori mateix s’ha notat molt aquest canvi que, de mica en mica, es va estenent al Camp de Tarragona. Tanmateix, és moment d’estendre’s arreu de Catalunya i més enllà, de consolidar-se en aquest àmbit i d’ampliar la penetració en bars i restaurants d’arreu del territori català. El canal alimentació també ha crescut, malgrat que tímidament. Per tant, aquest és l’espai on hem destinar més esforços i recursos.

Hem d’aconseguir introduir els vins de la Conca a botigues de vins i supermercats que cuidin bé el producte. La cadena Bon Preu Esclat podria ser un bon primer lloc per intentar fer algun tipus d’acord o campanya. Així com també Caprabo o qualsevol altre establiment que es mostri predisposat a apostar pels productes locals. A propostes com aquesta cal sumar-hi les accions promocionals que es duguin a terme arreu del territori català, principalment a la ciutat de Barcelona, on ja es comencen a trobar diverses marques de vi de la zona, però on encara queda molt camí per recórrer. I com sempre, cal que siguem persistents, prescriptors i que fem efectiu el boca orella.

Hem fet un primer pas important i imprescindible, però hem de seguir treballant des de tots els àmbits per posicionar la DO Conca de Barberà. Una DO que, juntament amb la DO Empordà, la DO Terra Alta i la DO Montsant és la DO que més creix en aquests darrers tres anys. Hem d’ampliar el número de litres produïts i els punts on distribuir els nostres productes, sense renunciar mai a la qualitat. La DO Conca de Barberà té tots els punts a favor per posicionar-se a la zona mitjana de la classificació de les DO catalanes, tant en un canal com en un altre. Un objectiu assolible en pocs anys si el visualitzem i el fem nostre. Endavant!

Leandre Romeu         LA CONCA 5.1        Leandre_5.1

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.