opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Festa de Sant Antoni.

Sant Antoni Abat (del Porquet) i els Tres Tombs.

Dia 9 de gener. En aquest dia molts catalans celebraran la festa de Sant Antoni, amb el motiu principal de beneir els seus animals. Malgrat aquest dia no es tan celebrat ­com Sant Jordi, en el calendari català en canvi és considerat una festa de les més emblemàtiques del costumari. Aquests dies de ben segur hem sentit a parlar de coses com “els tres tombs” o, a Barcelona de “rifa del porc”.

Traginers als Tres Tombs d'Igualada

Traginers als Tres Tombs d’Igualada

L’origen d’aquesta tradició es fonamenta en que Antoni Abat sent antigament el patró de les cavalleries ho era també de molts gremis relacionats amb els “transportistes”: Gremis de carreters, traginers, tartaners i els ramblers.

La tradició també explica perquè Sant Antoni Abat se li diu igualment Sant Antoni del “porquet”, al veure-se’l representat iconogràficament amb un porquet als seus peus. Sembla que la cosa ve de quan antigament es celebrava “la rifa dels porcs”, un sorteig que abans es realitzava per aconseguir diners per mantenir la antiga ordre dels -Antonians, que havien estat fundadors de l’hospital de Sant Llàtzer l’any 1115, fins que amb la desaparició formal de l’ordre desaparegué.

La venda de números d’aquest sorteig era molt cridanera a Barcelona perquè els venedors de cupons es passejaven per tot el barrí amb el parell de porcs que serien sortejats. Un d’ells tocava el fabiol i l’altre el sac de gemecs. El fet que et toqués un porc a la rifa de Sant Antoni era la gran festa. Llavors no mataven el porcs a l’escorxador, sinó al carrer, davant la casa del guanyador.

Sant Antoni.- Gravat del segle XVIII

Sant Antoni.- Gravat del segle XVIII

Allà s’hi concentrava bona part del veïnat i es feia una gran festa. Abans però, no hi havia un servei de neteja com l’actual i el carrer quedava brut de sang i llard durant uns quants dies … amb la qual cosa no seria un model de sanitat. La tradició de la benedicció de Sant Anton, aparts de les mules i cavalls també abraça animal s de tota mena i espècie, com arrees, gallines, gats, gossos, cabres, i segur que si a Catalunya algun tingués camells, cangurs o boes, també podria acudir a la festa amb igual patent.

Malgrat tot, qui feien (fan) més festa són (eren) els pagesos de Catalunya, de tot Catalunya, començant pels de ciutat, passants pels pobles i acabant pels llogarets, (a Farena, Rojals, Montral i altres ciutats rurals de la mateixa categoria), es celebrava la festa amb gran solemnitat, tant es així que aquell dia “era prohibit” (decisió adoptada “lliurement per tot pagès digne d’anomenar-se’n) treure la mula al camp, “ja que aquell dia aquell animal havia de descansar”. i d’aquí ve que les cavalleries tinguessin el major protagonisme, i d’aquests animals esdevingué la rua dels “Tres Tombs”, una cercavila on la gent hi duia cavalls, els cotxers de calesses, de tartanes o simplement de carros i carretes, així els traginers amb la seus carros de trabuc arrastrat per enfilall de matxos i, els cavallers arrogants ells, cavalcant les muntures braves passaven en processó ant el sacerdot, que feia una benedicció espargint l’aigua beneïda a cada animal que li passava per davant. Si eren un seguici de centenars havia de fer-ho per força amb globalitat.

Rifa deis porcs segons un dibuix de M. Molinés

Rifa deis porcs segons un dibuix de M. Molinés

Sobre l’origen del perquè de “tres tombs” hi ha diverses versions: Hi ha qui diu que aquest tres tombs eren els que feia el genet sobre les potes del darrera davant del capellà que beneïa la munta, com fan tradicionalment a Menorca.

Una altra versió parla de els tombs que es feien al voltant d’una creu prop del lloc on es beneïen els animals i, un altra diu que la cavalcada es feia circular al voltant de l’església o de l’ermita dedicada a Sant Anton. El que si es sabut que tots els beneïdors es gastaven els estalvis per engalanar els cavalls amb tires de colors llampants, ornaments lluents i les regnes bens llustrades, mentre els homes, protagonistes de la festa es vestien amb els pantalons de vellut nous, es posaven l’armilla negra sobre la camisa blanca, es calçaven la barretina musca i les espardenyes de betes negres a estrenar.

La festa acabava amb un bon vermut a la sala cafè del gremi, un àpat a les cases amb un bon capó a la taula i, els joves acabant per organitzar un animat ball, per treure a ballar les pubilles aprimorades.

Tempus fugit.Josep Mª Contijoch

 És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH  

 

 

 

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.