opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Festa de Sant Antoni.

Sant Antoni Abat (del Porquet) i els Tres Tombs.

Dia 9 de gener. En aquest dia molts catalans celebraran la festa de Sant Antoni, amb el motiu principal de beneir els seus animals. Malgrat aquest dia no es tan celebrat ­com Sant Jordi, en el calendari català en canvi és considerat una festa de les més emblemàtiques del costumari. Aquests dies de ben segur hem sentit a parlar de coses com “els tres tombs” o, a Barcelona de “rifa del porc”.

Traginers als Tres Tombs d'Igualada

Traginers als Tres Tombs d’Igualada

L’origen d’aquesta tradició es fonamenta en que Antoni Abat sent antigament el patró de les cavalleries ho era també de molts gremis relacionats amb els “transportistes”: Gremis de carreters, traginers, tartaners i els ramblers.

La tradició també explica perquè Sant Antoni Abat se li diu igualment Sant Antoni del “porquet”, al veure-se’l representat iconogràficament amb un porquet als seus peus. Sembla que la cosa ve de quan antigament es celebrava “la rifa dels porcs”, un sorteig que abans es realitzava per aconseguir diners per mantenir la antiga ordre dels -Antonians, que havien estat fundadors de l’hospital de Sant Llàtzer l’any 1115, fins que amb la desaparició formal de l’ordre desaparegué.

La venda de números d’aquest sorteig era molt cridanera a Barcelona perquè els venedors de cupons es passejaven per tot el barrí amb el parell de porcs que serien sortejats. Un d’ells tocava el fabiol i l’altre el sac de gemecs. El fet que et toqués un porc a la rifa de Sant Antoni era la gran festa. Llavors no mataven el porcs a l’escorxador, sinó al carrer, davant la casa del guanyador.

Sant Antoni.- Gravat del segle XVIII

Sant Antoni.- Gravat del segle XVIII

Allà s’hi concentrava bona part del veïnat i es feia una gran festa. Abans però, no hi havia un servei de neteja com l’actual i el carrer quedava brut de sang i llard durant uns quants dies … amb la qual cosa no seria un model de sanitat. La tradició de la benedicció de Sant Anton, aparts de les mules i cavalls també abraça animal s de tota mena i espècie, com arrees, gallines, gats, gossos, cabres, i segur que si a Catalunya algun tingués camells, cangurs o boes, també podria acudir a la festa amb igual patent.

Malgrat tot, qui feien (fan) més festa són (eren) els pagesos de Catalunya, de tot Catalunya, començant pels de ciutat, passants pels pobles i acabant pels llogarets, (a Farena, Rojals, Montral i altres ciutats rurals de la mateixa categoria), es celebrava la festa amb gran solemnitat, tant es així que aquell dia “era prohibit” (decisió adoptada “lliurement per tot pagès digne d’anomenar-se’n) treure la mula al camp, “ja que aquell dia aquell animal havia de descansar”. i d’aquí ve que les cavalleries tinguessin el major protagonisme, i d’aquests animals esdevingué la rua dels “Tres Tombs”, una cercavila on la gent hi duia cavalls, els cotxers de calesses, de tartanes o simplement de carros i carretes, així els traginers amb la seus carros de trabuc arrastrat per enfilall de matxos i, els cavallers arrogants ells, cavalcant les muntures braves passaven en processó ant el sacerdot, que feia una benedicció espargint l’aigua beneïda a cada animal que li passava per davant. Si eren un seguici de centenars havia de fer-ho per força amb globalitat.

Rifa deis porcs segons un dibuix de M. Molinés

Rifa deis porcs segons un dibuix de M. Molinés

Sobre l’origen del perquè de “tres tombs” hi ha diverses versions: Hi ha qui diu que aquest tres tombs eren els que feia el genet sobre les potes del darrera davant del capellà que beneïa la munta, com fan tradicionalment a Menorca.

Una altra versió parla de els tombs que es feien al voltant d’una creu prop del lloc on es beneïen els animals i, un altra diu que la cavalcada es feia circular al voltant de l’església o de l’ermita dedicada a Sant Anton. El que si es sabut que tots els beneïdors es gastaven els estalvis per engalanar els cavalls amb tires de colors llampants, ornaments lluents i les regnes bens llustrades, mentre els homes, protagonistes de la festa es vestien amb els pantalons de vellut nous, es posaven l’armilla negra sobre la camisa blanca, es calçaven la barretina musca i les espardenyes de betes negres a estrenar.

La festa acabava amb un bon vermut a la sala cafè del gremi, un àpat a les cases amb un bon capó a la taula i, els joves acabant per organitzar un animat ball, per treure a ballar les pubilles aprimorades.

Tempus fugit.Josep Mª Contijoch

 És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH  

 

 

 

Print Friendly
Similar posts
  • Dansara Sarral, setmana de molta acti... Els alumnes del centre sarralenc participaran en diferents actes en motiu del Dia Internacional de la Dansa. Aquest 29 d’abril es celebra arreu del món el Dia Internacional de la Dansa i és per això que els alumnes de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral, tenen una setmana plena d’activitats on participaran en diferents [...]
  • Quinze cellers i 4500 copes venudes. El Mercat de vins i caves de la DO Conca de Barberà arriba a les 4500 copes venudes el primer cap de setmana. Amb aquest primer cap de setmana de Mercat s’ha arribat a una de les millors xifres dels últims anys amb més de 13500 tastos. El Mercat de vins i caves de la [...]
  • Els inicis de l’exportació… La conferència va anar a càrrec de l’empresari català Ramon Termens Navarro. El passat divendres 21 d’abril a les 20h, la Sala Josep Puig Torné de l’Ajuntament de Sarral s’omplia de gom a gom en motiu de la xerrada “Els inicis de l’exportació, del regal a la il·luminació. I ara què?”, que forma part del [...]
  • ExtincióFest. Lo Pati impulsa l’ExtincióFest un certamen multidisciplinari sobre l’extinció d’espècies i l’autodestrucció humana . Comissariat per Oriol Fuster proposa set actuacions entre les quals hi ha concerts, presentacions i conferències.   Cada any s’extingeixen entre 30.000 i 140.000 espècies arreu del planeta en allò que els científics han anomenat l’Holocè o la sisena extinció de [...]
  • Festa de les Pubilles. Sarral Va tenir lloc aquest diumenge 16 d’abril. Sarral s’omplia aquest diumenge d’alegria i celebració en motiu de la Festa de les Pubilles. El dia donava el tret de sortida a les 11h del matí des de l’Ajuntament de Sarral, amb una cercavila liderada per la Xaranga Tocabemolls que va servir per recollir les Pubilles 2017 [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....


El Foradot

Opinió. -Dolors Feliu. .

Independència, transitorietat i recerca de la felicitat..

La Llei catalana garantirà tot el que calgui perquè la nostra societat funcioni ordenadament si surt el ‘sí’ al referèndum....


El Foradot

Opinió. -Enric Casulleras .

És així de senzill..

Al segle XXI les societats democràtiques resolen les qüestions de sobirania sotmetent-les a referèndums....


El Foradot

Opinió. -Ricard Gomà .

Estat de Benestar: canvi de prioritats i sobirania.

Perquè Catalunya pugui forjar un model de solidaritat col·lectiva avançat calen mesures arrelades en valors de justícia social i sobirania....


El

Opinió. - Ramon Tremosa

Abans pobra que catalana.

El 8 de març de 2016 el Parlament Europeu (PE) va aprovar un reglament de ports que imposa l’autonomia portuària a Espanya, fent costat així una reivindicació històrica dels ports catalans.....


El

Opinió. - Jofre Llombart

O juguem tots, o punxem la pilota,.

La incapacitat de resoldre qüestions quotidianes ha dut a voler la independència moltes persones que no s’ho plantejaven.......

Veritats d'una trajectoria 13

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.