opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Festa de Sant Antoni.

Sant Antoni Abat (del Porquet) i els Tres Tombs.

Dia 9 de gener. En aquest dia molts catalans celebraran la festa de Sant Antoni, amb el motiu principal de beneir els seus animals. Malgrat aquest dia no es tan celebrat ­com Sant Jordi, en el calendari català en canvi és considerat una festa de les més emblemàtiques del costumari. Aquests dies de ben segur hem sentit a parlar de coses com “els tres tombs” o, a Barcelona de “rifa del porc”.

Traginers als Tres Tombs d'Igualada

Traginers als Tres Tombs d’Igualada

L’origen d’aquesta tradició es fonamenta en que Antoni Abat sent antigament el patró de les cavalleries ho era també de molts gremis relacionats amb els “transportistes”: Gremis de carreters, traginers, tartaners i els ramblers.

La tradició també explica perquè Sant Antoni Abat se li diu igualment Sant Antoni del “porquet”, al veure-se’l representat iconogràficament amb un porquet als seus peus. Sembla que la cosa ve de quan antigament es celebrava “la rifa dels porcs”, un sorteig que abans es realitzava per aconseguir diners per mantenir la antiga ordre dels -Antonians, que havien estat fundadors de l’hospital de Sant Llàtzer l’any 1115, fins que amb la desaparició formal de l’ordre desaparegué.

La venda de números d’aquest sorteig era molt cridanera a Barcelona perquè els venedors de cupons es passejaven per tot el barrí amb el parell de porcs que serien sortejats. Un d’ells tocava el fabiol i l’altre el sac de gemecs. El fet que et toqués un porc a la rifa de Sant Antoni era la gran festa. Llavors no mataven el porcs a l’escorxador, sinó al carrer, davant la casa del guanyador.

Sant Antoni.- Gravat del segle XVIII

Sant Antoni.- Gravat del segle XVIII

Allà s’hi concentrava bona part del veïnat i es feia una gran festa. Abans però, no hi havia un servei de neteja com l’actual i el carrer quedava brut de sang i llard durant uns quants dies … amb la qual cosa no seria un model de sanitat. La tradició de la benedicció de Sant Anton, aparts de les mules i cavalls també abraça animal s de tota mena i espècie, com arrees, gallines, gats, gossos, cabres, i segur que si a Catalunya algun tingués camells, cangurs o boes, també podria acudir a la festa amb igual patent.

Malgrat tot, qui feien (fan) més festa són (eren) els pagesos de Catalunya, de tot Catalunya, començant pels de ciutat, passants pels pobles i acabant pels llogarets, (a Farena, Rojals, Montral i altres ciutats rurals de la mateixa categoria), es celebrava la festa amb gran solemnitat, tant es així que aquell dia “era prohibit” (decisió adoptada “lliurement per tot pagès digne d’anomenar-se’n) treure la mula al camp, “ja que aquell dia aquell animal havia de descansar”. i d’aquí ve que les cavalleries tinguessin el major protagonisme, i d’aquests animals esdevingué la rua dels “Tres Tombs”, una cercavila on la gent hi duia cavalls, els cotxers de calesses, de tartanes o simplement de carros i carretes, així els traginers amb la seus carros de trabuc arrastrat per enfilall de matxos i, els cavallers arrogants ells, cavalcant les muntures braves passaven en processó ant el sacerdot, que feia una benedicció espargint l’aigua beneïda a cada animal que li passava per davant. Si eren un seguici de centenars havia de fer-ho per força amb globalitat.

Rifa deis porcs segons un dibuix de M. Molinés

Rifa deis porcs segons un dibuix de M. Molinés

Sobre l’origen del perquè de “tres tombs” hi ha diverses versions: Hi ha qui diu que aquest tres tombs eren els que feia el genet sobre les potes del darrera davant del capellà que beneïa la munta, com fan tradicionalment a Menorca.

Una altra versió parla de els tombs que es feien al voltant d’una creu prop del lloc on es beneïen els animals i, un altra diu que la cavalcada es feia circular al voltant de l’església o de l’ermita dedicada a Sant Anton. El que si es sabut que tots els beneïdors es gastaven els estalvis per engalanar els cavalls amb tires de colors llampants, ornaments lluents i les regnes bens llustrades, mentre els homes, protagonistes de la festa es vestien amb els pantalons de vellut nous, es posaven l’armilla negra sobre la camisa blanca, es calçaven la barretina musca i les espardenyes de betes negres a estrenar.

La festa acabava amb un bon vermut a la sala cafè del gremi, un àpat a les cases amb un bon capó a la taula i, els joves acabant per organitzar un animat ball, per treure a ballar les pubilles aprimorades.

Tempus fugit.Josep Mª Contijoch

 És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH  

 

 

 

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. Inaugurada l’exposició de l’Arxiu Comarcal sobre La Guàrdia de la Prats. Identitat i veïnatge Una vintena de persones van assistir a la inauguració de l’exposició de documents de la Guàrdia dels Prats, que se celebrà el dissabte 22 en el Local Social del poble. L’acte, organitzat per l’Arxiu Comarcal i l’Associació de Veïns Sant Pere [...]
  • Rusiñol i Casas, per Catalunya en car... Divendres 28 de juliol, a les vuit del vespre, s’inaugura al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Rusiñol i Casas, per Catalunya en carro (1889-1892). Prendran part en l’acte la comissària de la mostra, Vinyet Panyella, directora-gerent de Museus de Sitges; i Joaquim Coello, president de la Fundació Carulla. L’exposició serà [...]
  • El Pa de Mestral. El proper diumenge 30 de juliol Santa Coloma de Queralt celebrarà una jornada festiva al voltant del Pa de Mestral. Per als que encara no el coneguin, el Pa de Mestral és un pa fet només amb productes de la demarcació de Tarragona, la farina dels camps de blat de Santa Coloma, la sal del [...]
  • RUSC. Festival de poesia de l’E... Torna la poesia a l’Espluga de Francolí de la mà del RUSC, el festival de poesia del Museu de la Vida Rural. Dijous a les vuit del vespre, al jardí de l’MVR, els poetes Francesc Gelonch, Odile Arqué, Laia Noguera, Martí Sales i Manuel Forcano seran els encarregats de recitar la seva obra en la [...]
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.