opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

La importància del Trepat.

El mercat del vi és un mercat molt madur, molt atomitzat, marcat per la gran varietat de zones vitivinícoles que existeixen arreu del món i que, per tant, produeixen vins i ofereixen multitud de propostes diferents i de molta qualitat.

Tenint en compte aquest factor, doncs, és vital posicionar-se i fer-se un espai en aquest mercat.

trepat

Les vies són clares: per una banda cal apostar per la qualitat, sense dubte, i per altra banda, per la diferenciació i l’especificitat.   Això es pot aconseguir de diverses maneres i depèn de moltes variables; per exemple, de la situació geogràfica, del tractament diferenciat d’alguna varietat, de la perícia d’un enòleg, del terreny, del cupatge, de la marca o de tots aquells aspectes que confereixen un valor afegit al producte. Malgrat tot, existeix una variable que pot fer més senzilla la tasca de diferenciació i posicionament en el mercat: gaudir d’una varietat autòctona a la zona que es vol promocionar. Tanmateix, com qualsevol altra eina o punt fort, s’ha de saber treballar la projecció que pot donar el fet de tenir una varietat pròpia del territori per poder transformar-la realment en un avantage diferenciador.

És molt important aconseguir que les persones associïn una varietat de raïm a un territori en concret. A Catalunya ja trobem diverses zones que estan treballant en aquesta línia. El Penedès amb el Xarel·lo; la Terra Alta amb la Garnatxa blanca; el Priorat amb la Garnatxa i la Carinyena; el Pla de Bages amb el Picapoll; l’Empordà amb el Lledoner… Com aquestes zones, la Conca de Barberà ha de treballar amb el Trepat i ha d’aconseguir que la gent assocïi el Trepat a la Conca. La importància de posar èmfasi en l’associació del Trepat amb el nostre territori ve donada per un fet que hem apuntat més amunt: no totes les zones vitivinícoles tenen una varietat específica que els permeti gaudir del què en Màrqueting es coneix com a avantatge competitiu.

A banda de gaudir d’una varietat pròpia de la zona, com és el Trepat, en el nostre cas es tracta d’un vi exclusiu de la Conca, ja que aquesta comarca és gairebé l’únic lloc de Catalunya on es pot trobar. El Trepat dóna vins frescos, amb un gust agradable i fàcils de tastar; costa trobar algú a qui no agradi. A més, actualment, ja no només el trobem en el cava o en vins rosats sinó que al mercat existeixen diversos vins negres que s’elaboren amb Trepat, alguns d’ells amb un grau i una potència que fins aquest moment no havíem vist en vins elaborats amb aquesta varietat. Per tant, parlem d’una varietat amb recorregut, versàtil, apte per vi i per cava i que, per les seves característiques, és un dels vins que podria introduir els joves en el mercat.

La DO Conca de Barberà creu en el potencial d’aquesta varietat, hi està apostant, molts cellers també i algunes parts de la societat cada cop més, però s’ha d’anar més enllà, s’ha de seguir treballant i prescrivint i comprant i ensenyant el que tenim. El vi va lligat al turisme, a la gastronomia, a la natura, al paisatge i a l’allotjament i, per tant, el Trepat pot ser una de les claus de volta que permetin consolidar i ampliar l’enoturisme a la nostra comarca.

Hem de posicionar la marca Trepat arreu del món i vincular-la a la Conca de Barberà. Dit això, la Conca no ha de ser només Trepat, per descomptat. Ha d’anar molt més enllà. Hem de cuidar les altres varietats i hem de tenir cellers diversos que cultivin i ofereixin productes amb la resta de varietats. Com més amplia i variada l’oferta, millor. Varietats com la Parellada o l’Ull de Llebre també estan donant molt bons resultats a la Conca i cal cuidar-les, però sempre tenint present que tenir-ne una com abanderada, que estiri a la resta, com és el Trepat, és un punt fort molt important. El Trepat ha de ser una porta, un esquer, un reclam per apropar consumidors al nostre territori que, un cop s’hi acostin, els permeti descobrir altres vins, altres varietats i, sobretot, la gastronomia, el patrimoni i la cultura de la nostra comarca.

Leandre_5.1

Leandre Romeu         LA CONCA 5.1    

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]
  • Acampada Jove 2017. 30.000 joves, nou èxit de public. L’Acampada Jove, el festival políticomusical ha tancat amb més de 30 mil joves, gaudint dels concerts el dijous dia 13 de Miquel del Roig – Xeic! – JoKB – La Pegatina – Aspencat – Doctor Prats – La Terrasseta de Preixens – DJ OGT El divendres dia 14 de [...]
  • Visita especial al Monestir de Poblet... Es tracta d’un dels actes de 2017 · Any Alabastre Sarral. El passat dissabte 15 de juliol un grup de 62 sarralencs i sarralenques feia una visita especial al Monestir de Poblet en el marc d’una de les activitats programades per celebrar el centenari de l’obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. La visita, [...]
  • Veritats d’una trajectòria «16». Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos en la seva primera formació. Ens comenta les actuacions a la Boite de l’Hotel Lauria, a la sala de festes Maxim’s [...]
  • Pobles de la Península Ibérica. Amb noms sorprenents. Viatjant per Espanya es troben un munt de pobles amb noms sorprenents, els quals imposa al viatger fer tota classe d’apreciacions, ja que n’hi ha de totes mena: jocosos, alegres, amenaçants, bondadosos, gastronòmics, malsonants i fins i tot algun d’esgarrifant. En la relació que adjuntem ho poden veure. Curiosament tots aquests pobles, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....


acampada

Acampada Jove Montblanc 2017 -.- El 13, 14 i 15 de juliol

Vídeo resum de l'Acampada Jove 2016. Montblanc

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.