opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

La importància del Trepat.

El mercat del vi és un mercat molt madur, molt atomitzat, marcat per la gran varietat de zones vitivinícoles que existeixen arreu del món i que, per tant, produeixen vins i ofereixen multitud de propostes diferents i de molta qualitat.

Tenint en compte aquest factor, doncs, és vital posicionar-se i fer-se un espai en aquest mercat.

trepat

Les vies són clares: per una banda cal apostar per la qualitat, sense dubte, i per altra banda, per la diferenciació i l’especificitat.   Això es pot aconseguir de diverses maneres i depèn de moltes variables; per exemple, de la situació geogràfica, del tractament diferenciat d’alguna varietat, de la perícia d’un enòleg, del terreny, del cupatge, de la marca o de tots aquells aspectes que confereixen un valor afegit al producte. Malgrat tot, existeix una variable que pot fer més senzilla la tasca de diferenciació i posicionament en el mercat: gaudir d’una varietat autòctona a la zona que es vol promocionar. Tanmateix, com qualsevol altra eina o punt fort, s’ha de saber treballar la projecció que pot donar el fet de tenir una varietat pròpia del territori per poder transformar-la realment en un avantage diferenciador.

És molt important aconseguir que les persones associïn una varietat de raïm a un territori en concret. A Catalunya ja trobem diverses zones que estan treballant en aquesta línia. El Penedès amb el Xarel·lo; la Terra Alta amb la Garnatxa blanca; el Priorat amb la Garnatxa i la Carinyena; el Pla de Bages amb el Picapoll; l’Empordà amb el Lledoner… Com aquestes zones, la Conca de Barberà ha de treballar amb el Trepat i ha d’aconseguir que la gent assocïi el Trepat a la Conca. La importància de posar èmfasi en l’associació del Trepat amb el nostre territori ve donada per un fet que hem apuntat més amunt: no totes les zones vitivinícoles tenen una varietat específica que els permeti gaudir del què en Màrqueting es coneix com a avantatge competitiu.

A banda de gaudir d’una varietat pròpia de la zona, com és el Trepat, en el nostre cas es tracta d’un vi exclusiu de la Conca, ja que aquesta comarca és gairebé l’únic lloc de Catalunya on es pot trobar. El Trepat dóna vins frescos, amb un gust agradable i fàcils de tastar; costa trobar algú a qui no agradi. A més, actualment, ja no només el trobem en el cava o en vins rosats sinó que al mercat existeixen diversos vins negres que s’elaboren amb Trepat, alguns d’ells amb un grau i una potència que fins aquest moment no havíem vist en vins elaborats amb aquesta varietat. Per tant, parlem d’una varietat amb recorregut, versàtil, apte per vi i per cava i que, per les seves característiques, és un dels vins que podria introduir els joves en el mercat.

La DO Conca de Barberà creu en el potencial d’aquesta varietat, hi està apostant, molts cellers també i algunes parts de la societat cada cop més, però s’ha d’anar més enllà, s’ha de seguir treballant i prescrivint i comprant i ensenyant el que tenim. El vi va lligat al turisme, a la gastronomia, a la natura, al paisatge i a l’allotjament i, per tant, el Trepat pot ser una de les claus de volta que permetin consolidar i ampliar l’enoturisme a la nostra comarca.

Hem de posicionar la marca Trepat arreu del món i vincular-la a la Conca de Barberà. Dit això, la Conca no ha de ser només Trepat, per descomptat. Ha d’anar molt més enllà. Hem de cuidar les altres varietats i hem de tenir cellers diversos que cultivin i ofereixin productes amb la resta de varietats. Com més amplia i variada l’oferta, millor. Varietats com la Parellada o l’Ull de Llebre també estan donant molt bons resultats a la Conca i cal cuidar-les, però sempre tenint present que tenir-ne una com abanderada, que estiri a la resta, com és el Trepat, és un punt fort molt important. El Trepat ha de ser una porta, un esquer, un reclam per apropar consumidors al nostre territori que, un cop s’hi acostin, els permeti descobrir altres vins, altres varietats i, sobretot, la gastronomia, el patrimoni i la cultura de la nostra comarca.

Leandre_5.1

Leandre Romeu         LA CONCA 5.1    

Print Friendly
Similar posts
  • RIUBOMBORI 2017. Obertes les inscripcions al RIUBOMBORI 2017 en una edició que presenta com a novetat destacada el guardó “Reconeixement Jordi Francolí” Els grups o cantautors seleccionats per participar al festival percebran una dotació econòmica en forma de premi. La Cultural Jordi Francolí obre inscripcions als grups musicals i cantautors interessats a participar en el Festival Riubombori [...]
  • Inauguració de “Josep Darder. Retrats... El proper 26 de maig, a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’exposició Josep Darder, retrats de llençol, una iniciativa de l’Associació Cultural Narcís Darder i del museu. L’exposició, que es podrà veure fins al 27 d’agost a la sala Maria Font, és una aproximació [...]
  • “Hospitalitat” de Jaume Vidal “Hospitalitat” guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó.   El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, que enguany [...]
  • “2017 · Any Alabastre Sarral” Segueixen les activitats organitzades en motiu de la celebració del centenari de la obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. Es realitzarà una cercavila i un contacontes ambientat en l’alabastre. Aquest diumenge 28 de maig està previst un acte de doble celebració, ja que a banda de “2017 · Any Alabastre Sarral”, cal destacar [...]
  • Festival Terres Catalunya. El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible.   Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

El paper moneda.

Bitllet de banc (o paper moneda) és un mitjà de pagament en paper imprès, emès modernament pel banc ....

Veritats d'una trajectoria 14

.


Contrapunt


MusicFantasi


Radioteatre amb l’alumnat de 2º d’ESO de l’Institut Martí l’Humà

Melodic Avenue_vol_05

HOMO@TechnoCalçotada 11-03-2017 Part2 Tarde

Màgic Hoodoo - Eterns Feat. Litus

Stromboli Jazz Band va celebrar el seu 5è aniversari

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.