opinio
Cultura i oci

Escolta'ns
PODCAST NOTICIES OPINIO VIDEO MUSICA XVTV


PDT

El Teginat de Sant Miquel
Vídeo reportatge dels treballs efectuats


PDT

Montblanc Vila Medieval
Història i pedra.

Categories

Arxius

Mesquites.

Cada civilització te les seves peculiaritats. L’àrab ben diferent de l’occidental.the-citys-main-public-square-djemaa-el-fna-2005-marrakesh

Si bé els postulats elementals son molt semblants (religió monoteista, llocs públics de reso, alimentació, raça blanca i algun petit etcètera més), no obstant la diferencia cultural es abismal.

Ells viuen encara el que en el Món Occidental fou a l’Edad Mitja per tant les costums, l’arquitectura, forma d’aplicar la religió i altres, son ben diferents.

Viatjant pel món àrab una de les característiques més peculiars que s’observen son les mesquites (cases d’alabar i resar al Déu monoteista en versió àrab). Se’n veuen arreu, en cada poble per xicarró que sigui (una cosa semblant com ocorre a Catalunya amb les

esglésies i les esglesiones que treuen el cap per tots els poblets de la nostra geografia. A diferencia de les esglésies cristianes, les mesquites tenen totes elles (des de la de la regió de Tetuán a Somàlia, per dir, les mateixa característica: una torre dreçada en forma de paral·lelepípede vertical dit minaret que pot anar des els 5 metres d’altura, (com la de Sidi Inno de la província d’Ifni) a la de Casablanca que supera els 200 metres d’altura. Aquestes torres tenen dos cossos. Un d’ells a la base, que és la zona d’oració i altra un petit cos damunt el minaret pròpiament dit que és el lloc on es col·locava o es col·loca, –segons el cas–,   el muecin per llançar als quatre punts cardinals a viva veu l’oració i que té les característiques que ens ocupen.

Del món àrab, la nació que més coneixem és el Marroc i aquest fenomen l’observarem per totes les ciutats i pobles per on passarem. Aviat observarem arreu, −en especial les que no són règies−, unes peculiaritats comunes en totes elles. En el cos de damunt el minaret, en la construcció mes petita de la seva cúspide s’hi veuen. una mena d’esferes, normalment tres, que van des la grossa a la base a petita del damunt i, una mena de forca amb una corda que va des la punta del pal horitzontal al mig pal vertical. Per pujar a la forca es fa per uns agafadors de ferro que ascendeixen. En un dels viatges, trobant-nos Essaquira li vam preguntar a un guia molt simpàtic, de nom Annis, quin objecte tenien aquells objectes comuns en totes les mesquites. Resulta que les boles son només un objecte decoratiu, fins i tot n’hi ha algunes que la bola petita superior té afegit algun petit motiu, com un cap de fletxa o una petita mitja lluna mora. Quan forca no és altra cosa que una artefacte de senyals. A la corda que va del mig del pal a la punta, s’hi col·loca un llenç de color per indicar al fidels sords, que no poden escoltar la veu del muecin, la hora i el tipus de reso que a efectuar. Com hem dit, aquests objectes son presents en les mesquites de pobles mitjans i petits. Els de les grans ciutats ja no hi figuren.

A fi d’acabar aquest article citarem les mesquites més importants de l’Islam: La Meca, Casablanca i Sheikh Zayed.

LA MESQUITA I LA KAABA DE LA MECA

Vista aèria de la mesquita de La Meca amb l’esplanada plena de fidels

Vista aèria de la mesquita de La Meca amb l’esplanada plena de fidels

La Masjid al-MecaHaram (en àrab “la mesquita vedada”) és la mesquita més important i el primer lloc sant de l’islam. És considerada la mesquita més gran del món.

A principis dels anys 1960, la superfície total de la Mesquita aconseguia així gairebé els 200.000 m² (anteriorment només tenia 30.000 m²) i podia acollir de manera simultània a 400.000 fidels.

El Rei Fahd Ben Abdel MecaAziz Al-MecaSaud va prosseguir amb nous treballs d’ampliació que van portar la superfície total de la Mesquita sagrada a més de 320.000 m², la qual cosa li dóna una capacitat d’acolliment de més d’un milió de fidels.

L’actual mesquita data de 1570. Té la forma d’un quadrat central envoltat per murs de pedra. La primera mesquita es va construir l’any 638. Segons la tradició la Kaaba la van construir els àngels i Abraham la va reconstruir amb ajuda del seu fill Ismael. La pedra negra originària del paradís està situada en el quart racó de la Kaaba, i és negra a causa dels pecats dels homes.

La Kaaba             

La Kaaba (en àrab “el dau” o “el cub”) és el lloc sagrat i de peregrinació religiosa més important de l’islam. És la “casa de déu”. Es troba en el centre de la gran esplanada interior de la Gran Mesquita Cap a ella s’orienten els musulmans de tot el món per resar. La Kaaba és una galleda irregular de 10,67 m de front, 12,19 m de costat i 15,24 m d’altura, està enterament embolicada per un brocat negre de gran pes. L’angle sud-est de la Kaaba alberga fragments de la “Pedra Negra” (al-Hadshar al-Aswad), aparti dins de la galleda no hi ha gens, és buit. Té una sola porta i manca de decoració i finestres. Es cobreix amb un mantell negre de seda que té una franja de textos de l’Alcorà escrits en or.

La pedra negra ja es venerava abans de l’islam, la Kaaba servia com a lloc en el qual es dipositaven els símbols tribals de tota Aràbia,

Tots els anys, milions de pelegrins musulmans acudeixen fins a aquí des de totes les parts del món Durant els cinc dies que dura la peregrinació, els viatgers han d’abstenir-se de practicar relacions sexuals, cometre actes impius o discutir, segons exposa l’Alcorà, que diu, que el que compleixi aquestes comeses “és com si hagués nascut de nou”.

La Pedra Negra

La Pedra Negra és, segons la tradició, un aerolito que l’àngel Gabriel (MecaYibril) va lliurar a Abraham (Ibrahim). Es diu que va descendir a la terra més blanc que la llet, però els pecats dels fills d’Adán li van tornar negra. Abraham i el seu fill Ismael (Ismail) la van col·locar en la cantonada oriental quan van acabar de reconstruir la Kaaba. Ha de ser besada amb unció, però mai amb adoració, ja que els àrabs solament poden adorar a Alà. La Pedra Negra mai ha estat sotmesa a recerca científica.

La peregrinació   

És el cinquè dels anomenats pilars de l’Islam, que són la professió de fe, l’oració, l’almoina, el dejuni durant el Ramadà i la peregrinació a la Meca. El musulmà ha de peregrinar almenys una vegada en la vida a la ciutat de la Meca, sempre que tingui els mitjans econòmics i les condicions de salut necessàries. Es realitza durant el mes dotzè del calendari musulmà. Fidels de tot el món viatgen a la ciutat sagrada tots els anys i passen allí diversos dies orant, de vegades, en condicions insalubres.

Durant la peregrinació els pelegrins donen set voltes a la Kaaba en el sentit invers al de les agulles del rellotge, mentre realitzen les seves lloances a Al·là. Durant el recorregut, els fidels intenten besar o tocar la Pedra Negra.

Els pelegrins musulmans acaben la lapidació de Satan en Mina (Mina és una localitat a pocs km a l’est de la Meca en direcció a Arafa, Aràbia Saudita.

La Meca

La Meca és una metròpolis musulmana amb més de 1.200.000 habitants, encara que durant els mesos de peregrinació pot arribar a albergar a més de tres milions de persones.
El viatge de peregrinació pot tornar-se perillós ja que una vegada a la ciutat sagrada, les velles edificacions no donen proveïment per albergar a tantes persones que viatgen sense diners i moltes de les quals acaben dormint a la intempèrie, a pesar que al voltant de la ciutat s’han construït gratacel i hotels de luxe En els luxosos centres comercials i torres que alberguen hotels de 5 estels s’allotgen els més rics, contrastant molt amb les condicions d’altres creients. Els preus als hotels de luxe van dels 1.200 euros per nit en una habitació regular i 4.500 euros per nit en una suite real. Algunes de les torres tenen habitacions amb vista a la Kaaba, alguna cosa que demanen molts rics que no volen barrejar-se amb les masses però que volen orar mirant al temple. Molts ulemas denuncien que els hotels de luxe estan convertint a la Meca a Manhattan: “La Meca com la van conèixer els nostres pares i els nostres avis ja no existeix”, diuen.

LA GRAN MESQUITA DE CASABLANCA

La mesquita de Casablanca dita de Hassan II, toca a l’oceà atlàntic

La mesquita de Casablanca dita de Hassan II, toca a l’oceà atlàntic

Es la segona mesquita més gran del món i potser la més luxosa, atesa la seva modernitat.

La va decretar el rei Hassan II a l’últim terç del segle XX, aplicant un impost a totes els famílies del Regne.

Realment és tracta d’una obra faraònica comprovades els seves mesures.

La torre amb el seu minaret s’enlaira a 200 metres d’altura, fent-la la més alta del món.

Els làser del minaret pot ser vist des de diversos quilòmetres Compta amb les últimes tecnologies com a resistència a terratrèmols, sostre que s’obre automàticament, terra amb calefacció i portes elèctriques. El recinte ocupa 9 hectàrees i durant les obres (duraren 7 anys) hi van participar més 12.500 artesans i obrers, treballant dia i nit. La torre dels 200 m. d’altura te una base quadrada de 625 m2 La sala d’oracions, orientada a la Meca, hi caben 25.000 fidels resant de genolls i, a l’esplanada exterior unes 80.000 persones. Pel que sembla, durant el Ramadà s’omplen de gom a gom, que ja és dir la religiositat d’aquell poble. L’edifici disposa a més de: una madrasa (escola corànica), sales de conferència, (hammams), biblioteques especialitzades i un aparcament subterrani. La seva situació,   una península artificial sobre l’aigua de l’oceà es deu al fet que Hassan II es va inspirar el següent versicle de l’Alcorà: «El tron de déu es trobava sobre l’aigua». La mesquita fou dissenyada per l’arquitecte francès M.Pinseau.

La seva construcció va ser molt criticada per certs sectors de la societat marroquina, pel seu elevat cost, així com, pel que sembla, per la demolició dels habitatges que es trobaven en el lloc on es va construir (un barri de barraques), atenent que els seus propietaris no van rebre compensació alguna.

MESQUITA SHEIKH ZAYED, DELS EMIRATS ÀRABS        

Mezquita Sheikh Zayed,

Mezquita Sheikh Zayed,

La mesquita Sheikh Zayed és la mesquita d’Abu Dabi, en els Unió dels Emirats Àrabs.

El seu nom fa honor al primer xeic dels UEA, Zayed Ibn, Sultà Al Nahayan, que va morir en 2004.

El projecte de construcció es va iniciar en 1998 per iniciativa del propi Sheikh Zayed.

La construcció va acabar després de set anys de construcció i un cost de 456 milions d’euros.

És la major mesquita dels E.A U. i la tercera més gran del món. Ocupa una superfície de 20.000 m2.

La mesquita compta amb quatre minarets d’una altura de 107 metres i amb 82 voltes de grandàries diferents. La volta més important té una altura de 80 metres i un diàmetre de 36 mt. El complex té 1048 columnes en l’exterior i 96 a l’interior. És van utilitzar milers de pedres rares i semiprecioses per a la decoració de la mesquita, incrustades en el marbre: ametistes, ònix vermell, nacre i petxina de peixos, entre altres.

La sala principal té 10 llums d’aranya de 10 metres de longitud i de 9 tones de pes, per la força del coure i recobertures d’or, foren fabricats a Alemanya.

La catifa a la sala principal té 5.627 m2, es la catifa més gran del món, pesa 47 tones (35 de llana i 12 cotó) i 2.268.000.000 de nusos. Està feta a mà per unes 1.200 dones iranianes. El seu valor estimat es de 6,4 milions d’euros.

És un article de  JOSEP M. CONTIJOCH   

Print Friendly
Similar posts
  • La Guàrdia dels Prats. L’Arxiu Comarcal presenta a la Guàrdia una exposició documental sobre el poble. El dissabte 22 de juliol a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració de l’exposició La Guàrdia dels Prats. Identitat i veïnatge al Local Social del poble. Es tracta d’una mostra de documentació dels fons del propi Ajuntament de la Guàrdia [...]
  • Acampada Jove 2017. 30.000 joves, nou èxit de public. L’Acampada Jove, el festival políticomusical ha tancat amb més de 30 mil joves, gaudint dels concerts el dijous dia 13 de Miquel del Roig – Xeic! – JoKB – La Pegatina – Aspencat – Doctor Prats – La Terrasseta de Preixens – DJ OGT El divendres dia 14 de [...]
  • Visita especial al Monestir de Poblet... Es tracta d’un dels actes de 2017 · Any Alabastre Sarral. El passat dissabte 15 de juliol un grup de 62 sarralencs i sarralenques feia una visita especial al Monestir de Poblet en el marc d’una de les activitats programades per celebrar el centenari de l’obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral. La visita, [...]
  • Veritats d’una trajectòria «16». Josep Mª Amorós i Bayer «Xolis», un músic artista, poeta i pintor. El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos en la seva primera formació. Ens comenta les actuacions a la Boite de l’Hotel Lauria, a la sala de festes Maxim’s [...]
  • Pobles de la Península Ibérica. Amb noms sorprenents. Viatjant per Espanya es troben un munt de pobles amb noms sorprenents, els quals imposa al viatger fer tota classe d’apreciacions, ja que n’hi ha de totes mena: jocosos, alegres, amenaçants, bondadosos, gastronòmics, malsonants i fins i tot algun d’esgarrifant. En la relació que adjuntem ho poden veure. Curiosament tots aquests pobles, [...]

No Comments Yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


M:P.

Webcam-MeteoPrades


El Foradot

Opinió. - Josep Mª Contijoch.

Pobles de la Península Ibérica. .

Curiosament tots aquests pobles, –salvant-ne dos que citarem–, estan molt orgullosos d’ostentar aquets noms i no han volgut canviar-los malgrat se’ls hi ha donat facilitats per fer-ho ....


acampada

Acampada Jove Montblanc 2017 -.- El 13, 14 i 15 de juliol

Vídeo resum de l'Acampada Jove 2016. Montblanc

Veritats d’una trajectòria 16.

El Josep Maria fa un comiat al grup musical Los Sin Nombre, i ens comença a parlar del grup musical Los Alamos....

Màgic Hoodoo.

Primer video oficial de Màgic Hoodoo pertanyent al nostre primer EP "Eterns" (2017) amb la col.laboració de Litus! ....

Segueix-nos als nostres canals


.


laveujovetv.cat/blog

.